Zorgverzekering Inboedelverzekering Studentenpakket Studentenleven Actueel
enhanced_encryption Zorgverzekering
 • print

  Veranderingen zorg in 2020

  Het meeste nieuws omtrent de zorg is met Prinsjesdag bekend gemaakt. Wat gaat er veranderen in 2020 voor studenten? Al eerder was bekend gemaakt dat er flink in de collectiviteitskortingen gesneden gaat worden. Op Prinsjesdag is dit bevestigd, de collectieven worden terug geschroefd naar een korting van maximaal 5%. Hieronder hebben we alle andere veranderingen voor 2020 op een rijtje gezet.

  Het eigen risico

  Het kabinet had al bekend gemaakt dat het eigen risico in 2020 niet zal stijgen. Tijdens Prinsjesdag is dit bevestigd, het eigen risico blijft dus ook komend jaar €385,-. Over de eigen bijdrage voor 2020 is nog niks bekend. Vorig jaar werd deze vastgesteld op €250,-, waarschijnlijk blijft dit ongeveer hetzelfde bedrag. Weet je niet wat het verschil is tussen de eigen bijdrage en het eigen risico? Klik dan hier voor uitleg over de eigen bijdrage.

  Zorgpremie 2020

  De zorgpremies voor 2020 zijn nog niet bekend, wel is met Prinsjesdag bekend gemaakt dat de zorgpremie helaas gaat stijgen. De verwachting is dat dit maximaal €50,- op jaarbasis is. Vorig jaar werd geschat dat de zorgpremie per maand zo’n €10,- zou stijgen, maar dit bleek uiteindelijk mee te vallen. Toch zit niemand op een verhoging te wachten, de zorgpremie is al een flinke hap uit het maandbudget van elke student!

  Verhoogde zorgtoeslag in 2020

  De financiële tegemoetkoming van de overheid om de zorgpremie (gedeeltelijk) te kunnen betalen, wordt zorgtoeslag genoemd. Of en hoeveel zorgtoeslag je als student kunt ontvangen, is afhankelijk van verschillende factoren. Momenteel is nog niet exact bekend hoe hoog de zorgtoeslag voor 2020 zal zijn. Zodra dit wel bekend is, kun je met onze zorgtoeslagtool berekenen op hoeveel jij recht hebt. Wel is met Prinsjesdag bekend gemaakt dat de zorgtoeslag flink gaat stijgen, namelijk maximaal €67,- voor eenpersoonshuishoudens en voor meerpersoonshuishoudens maximaal €95,- per jaar. De zorgtoeslag gaat dus meer stijgen dan de zorgpremie, dit maakt het voor 2020 extra interessant om uit te zoeken welke zorgverzekering het goedkoopst is. Wellicht kun je nog wat verdienen aan je zorgverzekering!

  Wijzigingen basisverzekering 2020

  De inhoud van de basisverzekering zal in 2020 op verschillende punten wijzigen. Zo is bekend gemaakt dat de logeervergoeding bij een aaneengesloten behandeling zonder opname wordt verhoogd naar €75,- per nacht. Daarnaast zal de zorg voor gehandicapten ruimer worden vergoed en zullen er meer medicijnen worden vergoed:

  • Abemacicilib en durvalumab, twee nieuwe geneesmiddelen tegen kanker worden volgend jaar vanuit het basispakket vergoed.
  • Het medicijn Fampyra voor patiënten met Multiple Sclerose wordt vanaf 2020 weer vergoed. Eerder werd dit medicijn uit de basiszorgverzekering geschrapt, maar na protesten van een groot aantal patiënten wordt dit middel vanaf 2020 weer vergoed.

  De meeste studenten zullen niet snel geconfronteerd worden met deze wijzigingen. Een verandering die wellicht wel relevant is voor een grote groep jongeren is dat vanaf 2020 het eigen risico niet meer geldt voor stoppen met roken programma’s. Het gaat hierbij om gedragsmatige ondersteuning bij het stoppen met roken en de bijbehorende medicatie. Is jouw goede voornemen om in 2020 te stoppen met roken? Dan is deze wijziging waarschijnlijk heel interessant voor jou!

  Vind je deze informatie nuttig?

  Pagina’s