Dé studentenverzekering specialist

Veranderingen zorg in 2021

De veranderingen omtrent de zorg voor 2021 zijn met Prinsjesdag bekend gemaakt. Wat gaat er veranderen in 2021 voor studenten qua zorg? Hieronder hebben we alle andere veranderingen voor 2021 op een rijtje gezet.

Het eigen risico

Het kabinet had al eerder bekend gemaakt dat het eigen risico in 2021 niet zou stijgen. Tijdens Prinsjesdag is dit bevestigd, het eigen risico blijft dus ook komend jaar €385,-. Over de eigen bijdrage voor 2021 is nog niks bekend. Vorig jaar werd deze vastgesteld op €250,-, waarschijnlijk blijft dit ongeveer hetzelfde bedrag. Weet je niet wat het verschil is tussen de eigen bijdrage en het eigen risico? Klik dan hier voor uitleg over de eigen bijdrage.

Zorgpremie 2021

De zorgpremies voor 2021 zijn nog niet bekend, wel is met Prinsjesdag duidelijk geworden dat de zorgpremies gaan stijgen. Echter niet zoveel als eerst werd verwacht. Toch zit niemand op een verhoging te wachten, de zorgpremie is al een flinke hap uit het maandbudget van elke student.

De overheid heeft op Prinsjesdag bekend gemaakt dat de zorgpremie met zo’n €5,- per maand moet stijgen om de kosten te kunnen dekken. Het is nu aan de zorgverzekeraars om de nieuwe premies te gaan bepalen, maar zoals het er nu naar uitziet zullen de premies dus op jaarbasis zo’n €59,- stijgen.

Verhoogde zorgtoeslag in 2021

De financiële tegemoetkoming van de overheid om de zorgpremie (gedeeltelijk) te kunnen betalen, wordt zorgtoeslag genoemd. Of en hoeveel zorgtoeslag je als student kunt ontvangen, is afhankelijk van verschillende factoren. Momenteel is nog niet exact bekend hoe hoog de zorgtoeslag voor 2021 zal zijn. Zodra dit wel bekend is, kun je met onze zorgtoeslagtool berekenen op hoeveel jij recht hebt. Wel is met Prinsjesdag bekend gemaakt dat de zorgtoeslag flink gaat stijgen, namelijk maximaal €46,- voor eenpersoonshuishoudens en voor meerpersoonshuishoudens maximaal €108,- per jaar.

Wijzigingen basisverzekering 2021

De inhoud van de basisverzekering zal in 2021 op verschillende punten wijzigen. Zo is bekend gemaakt dat paramedische zorg in verband met corona klachten zal worden vergoed. Daarnaast zal de dagbehandeling bij Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) in het basispakket worden opgenomen en zullen er meer medicijnen worden vergoed, zo worden medicijnen die helpen bij lymfeklierkanker en eierstokkanker aan het basispakket toegevoegd.

Wat betreft het eigen risico zijn er ook twee grote veranderingen voor 2021. Zo zal het eigen risico niet meer gelden voor slachtoffers van seksueel geweld en mensen die een orgaan doneren.

Tot slot zal ook de vergoeding van diabetes hulpmiddelen worden vereenvoudigd, het doel hiervan is dat diabetes patiënten sneller toegang krijgen tot een middel dat geschikt is voor hen.

Vind je deze informatie nuttig?