Een sportarts is een medisch specialist die zich bezighoudt met het herstellen, waarborgen en bevorderen van de gezondheid van mensen die deelnemen aan sportieve activiteiten. Er moet hierbij sprake zijn van sport-specifieke belastbaarheid en belasting.
Met een sportarts neem je jouw specifieke problemen onder de loep en stel je oefeningen ter bevordering van je herstel af. Ook kan je tests doen, ter bevordering van een revalidatietraject maar de sportarts kan ook sportmedische begeleiding van individuele sporters en teams begeleiden.
Ook kan je bij een sportarts verschillende preventieve sportmedische onderzoeken laten doen waarbij je kan kiezen uit verschillende onderzoekspakketten. Deze zijn afgesteld op de leeftijd en sportintensiteit. Een uitgebreid onderzoek kan bestaan uit het testen van het bewegings- en houdingsapparaat, hartfilmpje, inspanningstest en longfunctietest.
We verstaan hieronder sportmedisch onderzoek, sportmedisch consult, sportkeuringen en sportmedische behandelingen.
De samenstelling van het basispakket verandert ook dit jaar weer op een aantal punten. Sinds 2016 wordt de sportarts wel vanuit de basisverzekering gedekt, een doorverwijzing van de huisarts is hiervoor wel noodzakelijk.
Als de kosten hoger uitvallen dan de maximale vergoeding, zijn deze voor eigen rekening. Houd hier dus rekening mee zodat je niet onverwachts een hoge rekening in je maag gesplitst krijgt.
Deze vorm van zorgverlening wordt momenteel niet vanuit de basisverzekering gedekt en daarom geldt er geen eigen risico. Sinds 2019 valt een vergoeding van de sportarts in de basisverzekering.
Veel sportverenigingen, waaronder de Nederlandse Badmintonvereniging, hebben de mogelijkheid om een sportarts online te benaderen. Dus check even of jouw sportclub deze mogelijkheid ook aanbiedt. Dan kan je vanuit je luie stoel medisch advies inwinnen.
Alle studenten zorgverzekeringen vergelijken? Vergelijk op eigen risico, keuze vrijheid en alle aanvullende zorgverzekeringen. Check hier onze Studenten Zorgvergelijker
Vind je deze informatie nuttig?