Vergoedingen ziekenhuisopname

Stel je voor: je fietst van de universiteit naar huis en op een onoverzichtelijk kruispunt vergeet een automobilist je voorrang te geven. Je wordt door de auto geschept en komt hard ten val. Je probeert uit reflex de klap nog op te vangen met je handen, met als gevolg zowel een gebroken pols als een gebroken knieschijf. Je wordt direct per ambulance naar het ziekenhuis afgevoerd en krijgt te horen dat je daar een tijdje moet blijven om te herstellen. In hoeverre worden deze verblijfskosten vergoed door je zorgverzekering?

Ziekenhuisopname

In het bovenstaande voorbeeld is sprake van een spoedeisende ziekenhuisopname. Het kan ook zijn dat ziekenhuisopname nodig is, maar niet spoedeisend van aard is. Het onderscheid is belangrijk voor de vergoeding van de kosten van ziekenhuisopname door je verzekeraar.

Spoedeisende ziekenhuisopname

Indien je met spoed naar het ziekenhuis wordt gebracht, hoef je natuurlijk niet eerst contact met je verzekeraar op te nemen. Indien het dichtstbijzijnde ziekenhuis geen contract heeft met je zorgverzekeraar, maakt voor de vergoeding van de kosten niet uit. Indien je verzekerd bent krijg je spoedeisende medische zorg altijd vergoed, met uitzondering van het eigen risico wat je zelf dient te betalen. Op het eigen risico en gecontracteerde zorg zal in onderstaande alinea’s worden ingegaan.

Niet-spoedeisende ziekenhuisopname

Indien de ziekenhuisopname niet spoedeisend van aard is, dien je eerst naar een huisartsenpost te gaan. Indien nodig verwijst de huisarts je dan door naar het ziekenhuis. Je hebt dan voor een eerste afspraak een geldige verwijsbrief nodig. Zonder een dergelijke verwijzing worden de kosten van ziekenhuisopname namelijk niet vergoed door je zorgverzekering. Een verwijsbrief blijft maximaal een jaar geldig. Maak je binnen een jaar een vervolgafspraak met je specialist, dan is een nieuwe verwijsbrief niet nodig.

Wat krijg je precies vergoed?

Je krijgt veruit de meeste kosten van ziekenhuisopname volledig vergoed vanuit het basispakket van je zorgverzekering. Het gaat om:

  • Verblijf in het ziekenhuis inclusief de dagverpleging (vaak tot een maximum van 365 dagen)
  • Overige kosten, zoals de specialist kosten, de nodige medicijnen, verbandmiddelen, gebruik van de operatiekamer of röntgenfoto’s.

De rekening wordt direct naar je zorgverzekeraar gestuurd, let daarbij wel op of je zorgverzekeraar en het ziekenhuis waar je verblijft een contract hebben.

Gecontracteerde zorg

Een groot deel van de Nederlandse zorgverzekeraars werkt met gecontracteerde zorgverleners. Op die manier kan de zorgverzekeraar tegen een scherpere premie bepaalde zorg aanbieden. In dat geval is het belangrijk te kijken met welk ziekenhuis jouw zorgverzekeraar een contract heeft. Ga je namelijk naar een ziekenhuis die geen contract heeft met jouw zorgverzekeraar, dan is de kans groot dan de kosten beperkt vergoed worden. Het kan dan bijvoorbeeld zo zijn dat je zelf 50% van de kosten dient te betalen.

Eigen risico

De kosten met betrekking tot ziekenhuisopname vallen onder het eigen risico. Dit is het deel van de zorgkosten die voor je eigen rekening komen. Het eigen risico wordt van overheidswege vastgesteld en is in 2024, €385,-. Dat betekent concreet dat je de eerste €385,- die je maakt aan zorgkosten zelf dient te betalen.

Aanvullende verzekering

Indien de ziekenhuiszorg niet volledig vergoed wordt, kan je hiervoor een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Het gaat hierbij met name om specifieke behandelingen die niet volledig vergoed worden. Of het nodig is je voor deze specifieke behandelkosten aanvullend te verzekeren, kan je terugvinden in de polisvoorwaarden van je zorgverzekeraar.

Daarnaast is het mogelijk zogenaamde aanvullende ‘comfort’ verzekeringen af te sluiten. Het is dan mogelijk een eigen één- of tweepersoonskamer te krijgen met tv-aansluiting en eventueel een krant. Ten slotte kan het zijn dat je vaker voor opname dient terug te keren naar het ziekenhuis. In dat geval blijft de zorgverzekeraar die je had bij de start van je behandeling verantwoordelijk voor toekomstige opnames. Verblijf je in een ziekenhuis waar je huidige verzekeraar niet alle opnamekosten vergoed, dan kan je niet tussendoor overstappen naar een verzekeraar die wel volledig opname bij een bepaald ziekenhuis vergoed.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

  • www.farmacotherapeutischkompas.nl
  • www.rijksoverheid.nl
  • www.zorginstituutnederland.nl

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Medisch advies

Onze website heeft als doel om studenten en jongeren zo goed mogelijk te informeren over verzekeringen in begrijpbare taal. Wij zijn geen zorgverlener en mogen dan ook geen medisch advies geven. Heb je een medische vraag? Leg deze dan voor aan een arts of een medisch professional. Geeft een arts andere informatie dan hetgeen je op onze website leest, luister dan altijd naar je arts.