Dé studentenverzekering specialist

Vergoedingen basispakket

Elk jaar verandert de samenstelling van het basispakket van je zorgverzekering. In je basispakket worden de standaard zorgkosten vergoed. Je kunt hierbij denken aan veelvoorkomende geneeskundige zorg, bepaalde medicijnen of ziekenvervoer. Wat krijg je precies vergoed in het basispakket in 2023? En wat is er de afgelopen jaren veranderd? Op deze vragen geven wij in dit artikel antwoord.

Vergelijk en sluit direct af! Ga direct naar onze:

Wat zijn de belangrijkste zorgpremie veranderingen in 2023?

 • Het eigen risico is in 2023: €385,-.
 • De zorgpremie zal stijgen.
 • Het basispakket is uitgebreid met bepaalde zorgvormen, bijvoorbeeld nieuwe medicijnen.

Wat zit er in het basispakket van je zorgverzekering in 2023?

De inhoud van het basispakket wordt jaarlijks door de overheid vastgesteld. Het basispakket wordt door alle verzekeraars in dezelfde vorm aangeboden en is wettelijk verplicht voor elke inwoner van Nederland. De belangrijkste zaken worden hieronder uitgelicht.

Je krijgt vergoed:

 • Huisartsbezoeken, medisch-specialistische zorg, ziekenvervoer, kosten van ziekenhuisverblijf.
 • Voorgeschreven medicijnen. Het kan voorkomen dat je een eigen bijdrage dient te betalen of de goedkoopste variant slechts vergoed krijgt.
 • Fysiotherapie en tandheelkundige zorg tot 18 jaar. Bij een chronische aandoening wordt fysiotherapie vanaf de 21ste behandeling vergoed.
 • Anticonceptie voor vrouwen tot 18 jaar (geen eigen risico). Anticonceptie voor vrouwen tussen de 18 en 21 jaar (spiraal en pil, hier geldt wel het eigen risico).
 • Psychologische zorg.
 • Kraamzorg rond de bevalling.
 • Ergotherapie en logopedie
 • Hulpmiddelen, zoals krukken, met betrekking tot behandeling, herstel, verpleging of verzorging.
 • Wil je stoppen met roken? In het basispakket wordt een programma vergoed dat je helpt met stoppen met roken.
 • Tandheelkundige zorg tot 18 jaar, behandelingen bij de kaakchirurg.

Acceptatieplicht

Zorgverzekeraars kunnen je niet weigeren; er geldt een acceptatieplicht. Bovendien is het basispakket inhoudelijk bij elke verzekeraar gelijk. Waarom zou je dan vergelijken? Naast een verschil in premie en eventuele kortingen wordt de zorg niet altijd op dezelfde manier vergoed. Er kan een onderscheid worden gemaakt tussen een naturapolis en een restitutiepolis.

Heb je een naturapolis, dan krijg je alleen de kosten maximaal vergoed als je bij een gecontracteerde zorgverlener wordt behandeld. In geval van een restitutiepolis is de vergoeding hetzelfde bij iedere zorgverlener. Het heeft dus zeker zin om daar in de polisvoorwaarden op te letten. Voor een restitutiepolis betaal je in de regel vaak wat meer.

Wat dien je zelf te betalen?

Bepaalde zorgkosten vallen onder je eigen risico. Dat is het gedeelte van de zorgkosten die je eerst zelf dient te betalen. In 2023 bedraagt het eigen risico €385,-. Niet alle kosten vallen onder je eigen risico. Zo vallen huisartsbezoek, kraam- en verloskundige zorg of gratis bevolkingsonderzoeken niet onder het eigen risico. Voor andere zorgvormen dien je de eerste €385,- aan kosten zelf te betalen, daarna worden alle kosten volledig vergoed.

Eigen bijdrage

Bovendien kan het zo zijn dat voor bepaalde vormen van zorg een eigen bijdrage moet worden betaald. Je draait dan zelf gedeeltelijk op voor de kosten van de behandeling. Dit geldt alleen voor bepaalde vormen van zorg, bijvoorbeeld zittend ziekenvervoer.

Vind je deze informatie nuttig?