Vergoedingen coeliakie / glutenintolerantie

Coeliakie is een overgevoeligheid, ook wel intolerantie (onverdraagzaamheid) voor gluten. De aandoening geeft vooral darmklachten zoals buikpijn en diarree. Gluten komen in heel veel producten en voedingsmiddelen voor, o.a. in tarwe, rogge, spelt, haver en gerst.

Helaas is de enige manier om klachten te voorkomen, het mijden van voeding die gluten bevat. Dit betekent dan ook dat je je dieet zult moeten aanpassen. Het hebben van coeliakie of een glutenallergie is al vervelend genoeg, maar een aangepast dieet kan je ook nog behoorlijk op kosten jagen. Glutenvrije producten zijn doorgaans immers behoorlijk prijzig zijn. Maar denk ook aan eventuele kosten die je aan een diëtist of arts kwijt ben of aanvullend bloedonderzoek dat nodig is.

Wat is er mogelijk vanuit de zorgverzekering?

Kosten vergoed krijgen op het gebied van een glutenintolerantie is best nog complex. De kosten van een glutenvrij dieet worden namelijk niet vergoed door de zorgverzekeringen. Dit omdat glutenvrije producten onder dieetproducten vallen. Dit is iets anders dan dieetpreparaten, die dan vaak wel weer worden vergoed.

Wat is het verschil tussen die twee?

  • Dieetproducten zien er in principe hetzelfde uit als ‘gewone’ voedingsmiddelen, ondanks dat ze wel degelijk een andere samenstelling / receptuur hebben. Meestal worden dieetproducten specifiek voorgeschreven door een arts of diëtiste. Glutenvrije producten vallen onder dit soort dieetproducten, net zoals bijvoorbeeld eiwit- en zoutarme producten.
  • Dieetpreparaten zijn producten die speciaal bewerkt of samengesteld zijn en daarmee dus anders zijn van normale voeding. Denk aan drinkvoeding of sondevoeding. Dit kan nodig zijn wanneer een persoon middels normale voeding bijvoorbeeld niet voldoende voedingsstoffen binnen krijgt.

In het geval van coeliakie/ glutenintolerantie is het meestal zo dat gebruik wordt gemaakt van dieetproducten. En daarbij geldt dan dus dat deze niet vergoed worden door zorgverzekeraars. Daarentegen kan het wel zo zijn, dat je naast dieetproducten voor een andere aandoening ook dieetpreparaten gebruikt. Deze worden vanuit de basis- en aanvullende verzekering vaak wel vergoed, meestal afhankelijk van de reden van het gebruik hiervan. Belangrijk hierbij is dan ook dat je kunt aantonen dat gewone voeding onvoldoende resultaat biedt, waardoor je afhankelijk bent van dieetpreparaten. Het is dan handig hierover contact op te nemen met je zorgverzekeraar.

Waar verder nog op te letten qua vergoeding coeliakie / glutenintolerantie?

Hoewel vergoedingen vanuit de zorgverzekering op het gebied van coeliakie / glutenintolerantie dus gering zijn, zijn er wel degelijk mogelijkheden om voordeel te behalen bij de kosten die je maakt.

Let in je polis op het volgende:

Vergoeding van cursussen

Het is handig om in je polis te controleren of je bepaalde cursussen vergoed krijgt. Cursussen die onder het kopje ‘preventie’ vallen, worden door meerdere zorgverzekeraars namelijk vergoed. Dit wil zeggen cursussen die erop gericht zijn om mensen te leren omgaan met de ziekte en/of aandoening die zij hebben.

In het geval van een glutenintolerantie kun je bijvoorbeeld denken aan een cursus ‘glutenvrij leven’ waarbij je leert de stap te zetten naar een glutenvrij dieet. Hierbij vergaar je bijvoorbeeld ook kennis over alternatieve mogelijkheden van gluten en waar je op moet letten in het dagelijks leven. Het is immers belangrijk een balans te leren vinden in het schrappen van bepaalde voedingsmiddelen maar toch alle benodigde voedingsstoffen binnen te blijven krijgen. Dit is wel eens een uitdaging, wanneer je plots stopt met het eten van voeding zoals je voorheen gewend was. Evengoed kan een dergelijke cursus ook een kookcursus betreffen, waarbij je meer specifiek dan de eerder genoemde cursus daadwerkelijk glutenvrije recepten leert maken.

Vergoeding voedingssupplementen bij onontdekte coeliakie

Coeliakie die nog niet ontdekt is, kan leiden tot tekorten van bepaalde voedingsstoffen. Het is dan noodzakelijk om supplementen te nuttigen. Het voorschrijven van dergelijke supplementen gebeurt vaak via de orthomoleculaire therapie. Deze geneeswijze richt zich op het op peil houden dan wel herstellen van de gezondheid van de mens op basis van de wetenschap. Ook tekorten van voedingsstoffen vallen hieronder. Orthomoleculaire therapie wordt echter alleen vanuit de aanvullende zorgverzekering vergoed. Informeer of jouw zorgverzekeraar aangesloten is bij de juiste beroepsvereniging om recht te hebben op een dergelijke vergoeding.

Vergoeding kosten bezoek diëtiste

Kosten die je kwijt bent aan een diëtiste, kun je gedeeltelijk vergoed krijgen. Vanuit de basisverzekering vergoeden alle zorgverzekeraars de eerste drie behandeluren bij een diëtist. Wel geldt in het geval van coeliakie het eigen risico, tenzij je nog onder de 18 jaar oud bent. Per zorgverzekeraar kan het overigens verschillen of je gebruik mag maken van dieetadvies zonder doorverwijzing. Vaak zijn drie behandeluren bij een diëtist niet genoeg, zeker als je nog onbekend ben met een glutenintolerantie. Het is dan goed om te weten dat er meerdere aanvullende verzekeringen bestaan, die dieetadvies op basis van meerdere sessies vergoeden. Het is dan ook handig dergelijke aanvullende verzekeringen eens te vergelijken.

Voordeel bij de zorgverzekeraar als lid van de NCV

Belangrijk om te weten: enkele zorgverzekeraars bieden leden van de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) behoorlijk wat voordelen. Dit kan bijvoorbeeld een vergoeding voor je dieet bevatten of de eerder genoemde vergoeding van cursussen. Het betreft echter niet alleen vergoedingen, maar ook andere voordelen zoals een korting op je zorgpremie. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk om de kosten van je lidmaatschap van de NCV terug te krijgen. Dit gaat overigens heel gemakkelijk, vaak betreft dit slechts het versturen van je bewijs van inschrijving bij de NCV aan je zorgverzekering, waarna je het geld terugkrijgt.

Kan ik geweigerd worden bij mijn zorgverzekering met coeliakie?

Het kan zijn dat je je zorgen maakt dat een zorgverzekeraar je weigert of de premie verhoogt wanneer je bent gediagnosticeerd met coeliakie. Wat betreft de basisverzekering geldt dat alle zorgverzekeraars een acceptatieplicht hebben. De aanvullende zorgverzekering echter, mag eventueel een medische verklaring opvragen. De premiebepaling is nooit afhankelijk van 1 verzekerde. Bovendien wordt er naar meerdere factoren gekeken, dus van een verhoging is niet zomaar sprake.

Helaas geen teruggave van het eigen risico

Het komt wel eens voor dat in geval van chronische ziekten je een volledige teruggave van het eigen risico ontvangt, dit is dan wettelijk vastgesteld. Echter, helaas is dit niet het geval op het gebied van coeliakie / overgevoeligheid voor gluten. De reden hiervoor is dat een intolerantie voor gluten beschouwd wordt als een aandoening waarbij medicijnkosten beperkt zijn.

Meerdere factoren bepalen je zorgverzekering keuze

Welke zorgverzekering nu het beste is voor jou als coeliakie patiënt, is lastig te zeggen. Hier spelen immers meerdere factoren een rol bij. Of je bijvoorbeeld dekking voor fysiotherapie- of tandartsbehandelingen nodig heb, bepaalt hoe jouw pakket er uiteindelijk uitziet. Ten alle tijden kun je op basis van je polis bepalen in hoeverre jij je met een glutenintolerantie geholpen voelt, als het bijvoorbeeld om bezoeken aan een diëtist gaat. Ben je aangesloten bij de NVC, dan weet je in ieder geval dat er meerdere voordelen bestaan bij diverse zorgverzekeraars. Dat maakt dat het zeker kan lonen om een eventuele overstap te maken.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

  • www.voedingscentrum.nl
  • www.mlds.nl
  • www.glutenvrij.nl
  • www.darmklachten.nl

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Medisch advies

Onze website heeft als doel om studenten en jongeren zo goed mogelijk te informeren over verzekeringen in begrijpbare taal. Wij zijn geen zorgverlener en mogen dan ook geen medisch advies geven. Heb je een medische vraag? Leg deze dan voor aan een arts of een medisch professional. Geeft een arts andere informatie dan hetgeen je op onze website leest, luister dan altijd naar je arts.