Dé studentenverzekering specialist

Verschil zorg- en reisverzekering

Je gaat naar het buitenland en wilt ervoor zorgen dat je voor zoveel mogelijk medische kosten verzekerd bent, want om voor een gipsje om je been in de Verenigde Staten je volledige spaarrekening te moeten plunderen wil je natuurlijk niet. En dat is ook nergens voor nodig! Op deze pagina kan je lezen wat welke verzekering aan medische kosten vergoedt en we helpen je bedenken wat in jouw geval een goede keuze is.

Basiszorgverzekering

Iedere Nederlander heeft met de basiszorgverzekering recht op spoedeisende hulp in het buitenland. Echter de kosten worden vergoed naar Nederlandse tarieven. Wat betekent dat? Stel je bent in de Verenigde Staten, je breekt je been ernstig en hebt een operatie nodig. Deze zorg valt onder spoedeisende hulp, het zal dus in principe vergoed worden door je basiszorgverzekering. Stel dat een dergelijke operatie in Nederland € 2.000,- kost, maar in de VS omgerekend wel € 3.500,-. Je krijgt dan toch maar maximaal € 2.000,- vergoed, of minder na aftrek van je eigen risico. Als je dus op vakantie naar landen gaat waar de gezondheidszorg (veel) duurder is dan in Nederland, onder andere Zwitserland, Canada, de VS en Japan, is het verstandig een extra verzekering af te sluiten.

Aanvullende zorgverzekering

Heb je een aanvullende zorgverzekering? Deze geeft ook in het buitenland extra dekking dan alleen de basiszorgverzekering. Bij aanvullende zorgverzekeringen wordt een hoger bedrag dan het Nederlandse tarief vergoed. Dit kan echter variëren van maximaal twee keer het Nederlandse tarief tot de kosten die je daadwerkelijk maakt. Je betaalt echter wel weer het eigen risico.

Wat een aanvullende zorgverzekering echter vaak niet dekt is noodhulpverlening. Denk hierbij aan een eventuele reddingsoperatie, vervoer van gezinsleden of repatriëring vanwege een overlijdensgeval. Dit zijn zaken die je hoopt nooit nodig te hebben, maar ze zijn zeer kostbaar en daarom misschien juist wel de moeite waard te verzekeren.

Wat een ander nadeel is van een aanvullende zorgverzekering is dat je deze meestal niet gedurende het hele jaar kan afsluiten, namelijk alleen maar per kalenderjaar. Je kan dus zelden nog even snel een aanvullende zorgverzekering voor je vakantie afsluiten.

Reisverzekering

Een reisverzekering bestaat uit meer onderdelen, één (losse) mogelijkheid daarvan is medische zorg. Een voordeel is dat je bij een reisverzekering niet per se een eigen risico hoeft te hebben, je kan zelf kiezen. Tevens betaalt de reisverzekering bij spoedeisende hulp jouw eigen risico aan je zorgverzekering. Een reisverzekering kan je op elk moment afsluiten. Bedenk je terwijl je op Schiphol staat dat je vergeten bent een reisverzekering af te sluiten? Dan gebruik je internet op een computer, tablet of smartphone en sluit je binnen een paar minuten een reisverzekering af.

Bij het afsluiten kan je zelf een aantal keuzes maken, bijvoorbeeld of je in Europa blijft of dat je wereld dekking wilt hebben. Misschien ga je wel wintersporten of extreme sporten beoefenen. Gezien het risico op ongevallen bij dergelijke activiteiten flink hoger is betaal je voor je verzekering daardoor wel wat meer. Echter je (gehuurde) ski-/snowboard-spullen zijn ook direct verzekerd en mocht je je been breken, de gipsvlucht wordt ook vergoed.

Wat moet ik dan nu afsluiten?

Je hebt alleen een basiszorgverzekering?

Ga je dit kalenderjaar nog op vakantie? Zo ja, bedenk dan of het nodig is om je extra te verzekeren. Ga je bijvoorbeeld een weekje in een appartement in Frankrijk vertoeven, dan heb je waarschijnlijk genoeg aan je basiszorgverzekering. Maar ga je abseilen van de Tafelberg en raften over de Zambezi in Zuid-Afrika? Een reisverzekering met medische kosten dekking is wel aan te raden!

Ga je volgend kalenderjaar op vakantie? Je kan nu een keuze maken of je voldoende verzekerd bent, je een aanvullende zorgverzekering nodig hebt of een reisverzekering met medische kosten dekking. Dit is onder andere afhankelijk van je bestemming (Europa, één van de verdragslanden of daarbuiten) of je op wintersport gaat of extreme sporten gaat beoefenen.

Je hebt een basis- en aanvullende zorgverzekering?

Afhankelijk van wat voor vakantie je tegemoet gaat en de voorwaarden van je aanvullende zorgverzekering ben je waarschijnlijk voldoende verzekerd. Lees de voorwaarden echter wel goed na en check of je je niet extra moet verzekeren (bijvoorbeeld voor wintersport).

Een reisverzekering afsluiten is echter toch verstandig gezien je bij een reisverzekering veel meer kan verzekeren dan medische zorg. Denk bijvoorbeeld aan het verzekeren van bagage.

Vind je deze informatie nuttig?