Dé studentenverzekering specialist

Ziektekosten studenten

Een zorgverzekering is voor studenten vanaf 18 jaar verplichte kost. Hoewel je als student misschien niet zo vaak in aanraking komt met zorgverleners, maakt de gemiddelde student onbewust toch nog behoorlijk wat zorgkosten op jaarbasis. Met welke ziektekosten worden studenten regelmatig geconfronteerd? En op welk moment wordt het interessant hiervoor een aanvullende verzekering af te sluiten?

Veelvoorkomende zorgkosten

Iedere student maakt jaarlijks een aantal zorgkosten: een sporadisch bezoekje aan de fysiotherapeut, een aantal tandartsbezoekjes, anticonceptiemiddelen en onvoorziene zorgkosten als gevolg van een huis-tuin-keuken ongelukje. Ook kan het zijn dat je als student kampt met een chronische aandoening of tijdelijk een medische behandeling ondergaat. Vanuit de basisverzekering krijg je niet al deze zaken vergoed: wel krijg je een vergoeding voor onder meer ziekenhuiskosten, huisarts, psychologische zorg en bepaalde voorgeschreven medicatie. Bekijk hier de top 5 studenten zorgverzekeringen.

In onderstaand overzicht wordt een beeld geschetst van de kosten waarmee een student jaarlijks te maken kan krijgen.

Gemiddelde kosten Tandarts: €70-€120

Een bezoekje aan de tandarts gebeurt toch minimaal twee keer per jaar, als het gebit volledig in orde is natuurlijk! Twee controlebezoekjes, gebitsreiniging en het eventueel maken van een röntgenfoto kosten al snel €70. Indien je een gaatje hebt of bijvoorbeeld een wortelkanaalbehandeling dient te ondergaan, kunnen deze kosten nog verder oplopen naar €120 tot tientallen of zelfs honderden euro’s meer. Ga voor jezelf na in welke staat je gebit verkeert. Verwacht je hoge kosten te maken? In dat geval biedt een aanvullende tandartsverzekering uitkomst. Let bij het afsluiten van deze verzekering op de dekkingsgraad en het maximale bedrag dat op jaarbasis voor vergoeding in aanmerking komt.

Gemiddelde kosten Anticonceptie: €100-€200

Studenten, in de bloei van het leven, zijn seksueel erg actief. Anticonceptie is erg belangrijk om ongewenste zwangerschap of het overdragen van Soa’s te voorkomen. Aan anticonceptie hangt wel een prijskaartje. Voor mannen, die gebruik maken van condooms, komt dit gemiddeld op €50 per jaar uit. Vrouwen hebben de keuze uit verschillende anticonceptiemiddelen. Vrouwen tot 21 jaar krijgen diverse anticonceptiemiddelen vanuit de basiszorgverzekering vergoed. Let er wel op dat deze kosten eerst nog onder je eigen risico vallen! Nadien dien je als vrouw een aanvullende verzekering af te sluiten indien je een vergoeding wilt ontvangen voor de aanschaf van anticonceptiemiddelen. Afhankelijk van het anticonceptiemiddel, is een vrouw gemiddeld tussen de €100 en €200 op jaarbasis kwijt.

Gemiddelde kosten Fysiotherapie: €160

Voor fysiotherapie gelden geen vaste tarieven, de prijzen kunnen per praktijk dus verschillen hoewel dezelfde behandeling wordt gegeven. Het normale tarief voor een fysiotherapeutische behandeling ligt tussen de €28 en €40,- per zitting. Indien je op jaarbasis ongeveer 4 keer of meer de fysiotherapeut bezoekt, lopen de kosten al snel op tot €160 of meer. Indien je met enige regelmaat naar de fysiotherapeut gaat, kan een aanvullend verzekeringspakket met dekking voor fysiotherapie uitkomst bieden. Afhankelijk van het aantal verwachte bezoeken, kan je kiezen voor een x aantal behandelingen of een maximumbedrag tot waar de behandelingen voor vergoeding in aanmerking komen.

Gemiddelde kosten Brillen & Lenzen: €200-€300

Indien je gebruik maakt van lenzen, betaal je gemiddeld €200-300 per jaar. Een bril koop je natuurlijk minder vaak. Een nieuwe bril kan tussen de €70 en €200 kosten. Uiteraard kan de prijs, afhankelijk van het model, merk en glazen nog verder oplopen.

Aanvullende pakketten

Indien je zowel kosten maakt voor de tandarts, anticonceptiemiddelen, bril of lenzen, fysiotherapie en eventueel andere zaken als alternatieve geneeswijzen of vaccinaties kan een aanvullend pakket uitkomst bieden. Bij het maken van een rekensom van alle te verwachte zorgkosten voor het komende jaar kan je deze kosten afzetten tegen de prijs die je betaalt voor een uitgebreide aanvullende zorgverzekering op jaarbasis. Met een dergelijk compleet pakket pak je gelijk een vergoeding voor alle veelvoorkomende zorgkosten voor studenten mee. Bekijk hier de verschillende aanvullende verzekeringen en ga voor jezelf na in hoeverre je met een aanvullende zorgverzekering voordeliger uit bent!

Vind je deze informatie nuttig?