Dé studentenverzekering specialist

Zorg in het buitenland

Hoe de zorg in Nederland geregeld is ben je gewend en je weet wat je kan verwachten en bij wie je waarvoor moet zijn, maar in het buitenland is dat vaak net even anders. En om het allemaal nog wat ingewikkelder te maken spreek je de taal van je land van bestemming misschien helemaal niet.

Je kan zorg in het buitenland nodig hebben omdat je op vakantie daar bent. Het kan echter ook zo zijn dat je juist naar het buitenland gaat voor zorg. Hoe dit werkt, hoe je dit kan aanpakken en hoe de vergoedingen geregeld zijn kan je op deze pagina lezen.

Hoe ernstig ben je ziek?

Je bent in het buitenland en je wordt onverwacht ziek. Wat moet je doen?
Verkeer je in een levensbedreigende medische staat, dan moet natuurlijk 112 (in Europa) of het landelijk alarmnummer gebeld worden.

Heb je spoedeisende hulp nodig, zorg die niet kan wachten totdat je weer terug in Nederland bent, zoals vanwege een gebroken been of een ernstige voedselvergiftiging, dan is het verstandig eerst de alarmcentrale van jouw zorgverzekeraar te bellen. Zij kunnen jou adviseren wat je moet doen en naar welk ziekenhuis of kliniek je het beste kan gaan. De zorgkosten voor spoedeisende hulp worden door je basisverzekering vergoed.

Heb je een medische klacht die voor je gevoel geen haast heeft of twijfel je of je naar een arts moet? Bel dan binnen kantooruren je zorgverzekeraar op en overleg met hun. Ze kunnen je adviseren wat je kan doen en ze kunnen vertellen of de eventuele zorgkosten wel, gedeeltelijk of niet worden vergoed.

Geplande zorg in het buitenland

Met geplande zorg wordt zorg bedoeld die je vooraf kunt plannen, dus geen spoedeisende hulp. Onder geplande zorg kan bijvoorbeeld een operatie, die niet direct gedaan hoeft te worden, vallen. Je zou kunnen overwegen een dergelijke operatie te laten doen in het buitenland wanneer er een wachtlijst in Nederland is voor die ingreep, je dicht bij de grens woont en daardoor de dichtstbijzijnde hulpverlener zich in het buitenland bevindt of omdat je zorg nodig hebt die niet in jouw woonplaats wordt aangeboden. Zo zijn de landen België en Duitsland voor de hand liggend gezien de ligging. Heel wat Nederlandse zorgverzekeraars hebben contracten met Belgische en/of Duitse zorgaanbieders.

Bespreek met je zorgverzekeraar je wens om in het buitenland behandeld te worden. Zij kunnen aangeven of dit mogelijk is, bij welke zorgaanbieders dit kan en of ze dit vergoeden.

Indien je zorgverzekeraar dit wil vergoeden kan het echter zo zijn dat je niet alles vergoed krijgt. Zorgverzekeraars vergoeden namelijk via Nederlandse tarieven; mocht het zo zijn dat de operatie duurder is in België dan zal je het verschil zelf moeten bijbetalen.
Tevens vergoeden zorgverzekeraars alleen de laagste verpleegklasse. Wanneer je dus kiest voor een één- of tweepersoonskamer en/of extra voorzieningen zal je dit zelf bij moeten betalen.

Tip: vraag altijd vóóraf toestemming aan je zorgverzekeraar, zo weet je van te voren of de kosten vergoed worden en voorkom je hoge rekeningen die je volledig zelf moet betalen.

Vind je deze informatie nuttig?