Dé studentenverzekering specialist

Zorgpremie niet betaald?

Het kan natuurlijk een keer voorkomen dat het je niet lukt in een bepaalde maand je zorgpremie te betalen. Misschien kwam je geheel onverwachts voor extra kosten te staan? Een dure verkeersboete of een kapotte wasmachine? Er kunnen uiteenlopende redenen zijn waarom het er een keer bij inschiet om je zorgpremie te kunnen betalen. Anders is het natuurlijk indien je structureel je betalingsverplichting niet nakomt.

Wanbetalers

Begin februari 2014 publiceerde het voormalig College voor Zorgverzekeringen (CVZ), nu Zorginstituut Nederland, cijfers waaruit bleek dat ruim 120.000 mensen hun zorgpremie al jaren niet (kunnen) betalen. De wanbetalers hebben bijna een miljard euro aan schuld openstaan, wat maandelijks oploopt met ongeveer 20 miljoen euro. Wat is nu precies het gevolg van het (structureel) niet betalen van je zorgpremie?

Je betaalt je zorgpremie sporadisch een keer niet

Wat gebeurt er als je een keer je zorgpremie niet betaalt? In de regel krijg je in dat geval eerst een aanmaning van je zorgverzekeraar. Je krijgt daarbij bijvoorbeeld 14 dagen extra de tijd om de rekening te betalen. Doe je dat, dan zijn er verder geen gevolgen. Betaal je de aanmaning niet op tijd? Dan heeft dit in de meeste gevallen al enkele gevolgen.

  • Je ontvangt nog een tweede aanmaning.
  • Blijft betaling uit dan schakelt je verzekeraar in de meeste gevallen een incassobureau in. Je draait zelf op voor de kosten voortvloeiende uit het inschakelen van het incassobureau.
  • Ook de kosten voor de extra werkzaamheden van je verzekeraar, zoals het versturen van de aanmaningen, moet je betalen.
  • De wettelijke rente over de premievordering dien je zelf te betalen.

Bij 2 maanden premieachterstand zal je verzekeraar een betalingsregeling aanbieden om je betalingsachterstand te kunnen inlopen. Bij 4 maanden achterstand zal je zorgverzekeraar je een waarschuwing geven en je wijzen op de negatieve gevolgen van de wanbetalersregeling waar je na 6 maanden betalingsachterstand in terecht kan komen.

Je betaalt structureel je zorgpremie niet

Indien je structureel je zorgpremie niet betaalt, dan zal je verzekeraar je aanmelden als wanbetaler bij het Zorginstituut Nederland. Je bent structureel wanbetaler op het moment dat je 6 maanden betalingsachterstand hebt.

Wat gebeurt er dan?

Op het moment dat je bent aangemeld als wanbetaler betaal je de zorgpremie niet direct meer aan je zorgverzekeraar. Het Zorginstituut Nederland zal de premiekosten in gaan houden op je inkomen. Je blijft dus wel gewoon verzekerd. Heb je naast een basisverzekering ook een aanvullende verzekering? Dan kan je zorgverzekeraar ervoor kiezen deze aanvullende verzekering wegens wanbetaling stop te zetten.

Meer premie

Uiteindelijk ben je bovendien duurder uit. Je dient namelijk extra premie te betalen, de zogenaamde bestuursrechtelijke premie. Dit is 130% van de premiekosten die je normaliter betaalt aan je zorgverzekeraar. Ontvang je onvoldoende of onregelmatig inkomen? Dan dien je zelf elke maand via een acceptgiro de premie af te dragen aan het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Ben je het hier niet eens, dan dien je contact op te nemen met je verzekeraar.

Beslag op je inkomen

Het CJIB kan beslag leggen op je inkomen om de verschuldigde premie binnen te krijgen. Daarbij moet deze instantie rekening houden met de beslagvrije voet, welk hoger komt te liggen door de extra 30% die je dient te betalen voor de bestuursrechtelijke premie. De mogelijkheden tot beslag zijn daardoor beperkter.

Hoe kan ik mijn schuld aflossen?

Je kan een betalingsregeling proberen te treffen met je verzekeraar. Met alleen het betalen van de bestuursrechtelijke premie los je je schuld namelijk niet af. Indien je alles hebt terugbetaald aan je zorgverzekeraar, meldt deze je weer af bij het Zorginstituut Nederland als wanbetaler. Het Zorginstituut stuurt je daarvan een schriftelijke bevestiging. Ook je werkgever of uitkeringsinstantie ontvangt hiervan bericht. Het is ten slotte ook mogelijk via de schuldhulpverlening uit de wanbetalersregeling te komen.

Vind je deze informatie nuttig?