Indien je structureel je zorgpremie niet betaalt, dan zal je verzekeraar je aanmelden als wanbetaler bij het Zorginstituut Nederland. Sinds 1 september 2009 is er een wet in het leven geroepen tegen wanbetalers. De zogeheten wanbetalersregeling is zo opgebouwd dat in het geval van premieachterstand, voor een ieder dezelfde stappen gelden. Deze regeling is dan ook onderdeel van bovengenoemde zorgverzekeringswet.
Deze regeling zorgt ervoor dat je niet zomaar beboet wordt bij een premieachterstand. Zo schrijven de stappen immers voor dat je eerst een herinneringsbrief moet ontvangen, voordat verdere actie ondernomen wordt.
Enerzijds probeert deze regeling het aantal onverzekerde mensen in Nederland te beperken, door bijvoorbeeld via dit proces ook betalingsregelingen voor te stellen. Anderzijds wordt met deze wet de zorgverzekeraar beschermt, door consequenties te verbinden aan het niet betalen van je premie.
De wanbetalersregeling hanteert de volgende stappen in het proces van een premieachterstand:
Afmelding bij het CAK
Zodra je bestuursrechtelijke premie is afgelost, kun je echter nog steeds schulden hebben bij je zorgverzekeraar. Het is dan een goede stap om in gesprek te gaan met de schuldhulpverlening.
Over het algemeen geldt dat je pas wordt afgemeld bij het CAK wanneer je, je totale schuld hebt afgelost. Dat wil zeggen naast de bestuursrechtelijke premie ook je openstaand eigen risico en eventuele bijkomende kosten van de aanmaningen en incasso’s.
Afmelding bij het CAK kan ook plaatsvinden, wanneer je met je zorgverzekering tot een akkoord bent gekomen om een betaalregeling te treffen. Dit kan bijvoorbeeld in samenwerking met de schuldhulpverlening. Tot slot kan afmelding bij het CAK ook plaatsvinden wanneer je uiteindelijk wordt toegelaten tot de wettelijke schuldsanering volgens de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen.
Overstapverbod op andere zorgverzekeraar
Op het moment dat je een eerste aanmaning ontvangen hebt, geldt er een opzegverbod bij je zorgverzekeraar. Je mag dus niet overstappen naar een andere zorgverzekering. Deze regel geldt om zo de zorgverzekeraar te beschermen.
Is het eventueel zo dat je de premiekosten voor meerdere mensen betaalt, dan kun je die verzekering wel opzeggen. Uiteraard dan wel met de voorwaarde dat die mensen dan zelf een verzekering afsluiten, dan wel bij dezelfde zorgverzekeraar of heel ergens anders.
Afmelding bij het CAK
Na afmelding bij het CAK, ontvang je vaak na een week of tien een schriftelijke bevestiging. Dit zal inclusief eindafrekening zijn, waarop je een overzicht treft van de betaalde en nog te betalen premiebedragen. Vanaf nu zul je weer het oorspronkelijke premiebedrag van je zorgverzekering gaan betalen. En bovendien heb je nu het recht weer, om einde van het jaar te wisselen van zorgverzekering.
Verzekerd zijn tijdens een premieachterstand
Ondanks dat je niet mag overstappen naar een andere zorgverzekering, zal je huidige basisverzekering blijven doorlopen. Zo blijf je verzekerd voor de standaard dekkingen. Het recht op medische zorg blijft dan ook behouden. Heb je daarnaast echter ook een tandarts- of aanvullende verzekering, dan zal de zorgverzekeraar deze in de meeste gevallen beëindigen.
Het beëindigen van een aanvullende verzekering, gebeurt vaak al binnen een paar weken na het uitblijven van betaling. Dit betreft achterstand bij zowel je premie als bij het eigen risico.
Betalingsachterstand van het eigen risico
Je wordt niet als wanbetaler aangemeld bij een betalingsachterstand van alleen het eigen risico. In zo’n geval zal de zorgverzekeraar wel aanmaningen blijven sturen, met mogelijk dus extra kosten. Als daar geen reactie op volgt, zal de zorgverzekeraar uiteindelijk zorgen dat er een incassobureau wordt ingeschakeld. Vaak zijn er bij het eigen risico ook mogelijkheden om het bedrag gespreid te betalen.
Schuldhulpverlening
Contact met de Schuldhulpverlening is een goede stap wanneer je continue geldproblemen hebt en niet meer weet hoe je deze moet oplossen. Samen met de schuldhulpverlening kijk je gezamenlijk naar inkomsten en uitgaven en wordt alles overzichtelijk op een rij gezet. Zo worden ook eventuele verdere problemen voorkomen. Zoals eerder benoemd kan de schuldhulpverlening ook betalingsregelingen treffen met de schuldeisers, wat soms nodig kan zijn. Zo kan de incasso van je zorgverzekering tijdelijk worden stopgezet, als er helemaal geen andere opties meer mogelijk zijn.
Zorgtoeslag
Met de zorgtoeslag beoogt de Nederlandse overheid de lage inkomensgroepen tegemoet te komen in de kosten voor de zorgverzekering. Voor studenten betekent dat in de meeste gevallen dat je recht hebt op zorgtoeslag. Afhankelijk van de hoogte van je inkomen of vermogen heb je in 2024 recht op maximaal €154,- per maand aan zorgtoeslag. Je kan de zorgtoeslag online aanvragen op de website van de Belastingdienst.
Lees meer over de zorgtoeslag.