Zorgverzekering 18 jaar

Tot het moment dat je 18 jaar wordt ben je automatisch meeverzekerd bij de zorgverzekering van je ouders. Vanaf dat moment ben je wettelijk verplicht om een eigen zorgverzekering af te sluiten. Je moet het afsluiten van je eigen zorgverzekering uiterlijk een maand na je 18e verjaardag geregeld hebben. Heb je dit dan nog niet gedaan, dan riskeer je een boete.

Studenten Zorgvergelijker

Wat is een zorgverzekering?

Omdat je tot je 18e automatisch meeverzekerd bent geweest met je ouders, is het heel goed mogelijk dat je niet volledig bekend bent met het Nederlandse zorgsysteem. In Nederland is iedereen vanaf 18 jaar verplicht een zorgverzekering te hebben. Een zorgverzekering dekt in de meeste gevallen geheel of gedeeltelijk de kosten voor een medische behandeling of medicatie. Er zijn twee soorten zorgverzekeringen, de basisverzekering en de aanvullende verzekering.

Basisverzekering

Iedereen is in Nederland verplicht om een basisverzekering te hebben. De meest voorkomende zorgkosten worden hiermee gedekt, zoals de huisarts, behandelingen in het ziekenhuis en medicatie. Bij elke zorgverzekeraar is dit basispakket gelijk, omdat door de Rijksoverheid is vastgesteld wat moet worden vergoed uit het basispakket. Er bestaan verschillende soorten polissen. Ondanks dat de basispakketten dezelfde vergoedingen bieden, is de zorgkeuze en declaratie verschillend.

Sommige polissen werken op basis van restitutie, wat betekent dat je zelf je zorgaanbieder kunt kiezen en de kosten na behandeling kunt declareren bij de zorgverzekeraar. Bij naturapolissen wordt de zorg rechtsreeks betaald door de zorgverzekeraar, maar kun je maar uit een beperkt aantal zorgaanbieders kiezen.

Hoewel de gedekte zorg bij alle basisverzekeringen gelijk is, is de premie die je betaalt niet overal gelijk. Dit is naast het soort polis onder andere afhankelijk van de hoogte van je eigen risico. Hoe hoger je eigen risico, hoe lager de premie die je per maand betaalt. Ook de zorgkeuze mogelijkheden zijn bepalend voor de hoogte van je premie. Hoe meer keuze je hebt, hoe hoger je premie.

Aanvullende verzekering

Naast je basisverzekering kun je er zelf nog voor kiezen om een aanvullende verzekering af te sluiten voor bijvoorbeeld de tandarts, een bril- of lenzen dekking, alternatieve geneeswijzen of anticonceptie. Het accepteren van zo’n aanvullende verzekering is niet verplicht voor zorgverzekeraars, en zij kunnen hier bepaalde voorwaarden aan verbinden. Bij deze aanvullende verzekeringen mag de verzekeraar zelf de dekking bepalen. Hier mag de verzekeraar ook voorwaarden aan verbinden, en bijvoorbeeld vaststellen of een eigen bijdrage nodig is. Deze voorwaarden staan beschreven in de polisvoorwaarden. Dit kan erg verschillen per zorgverzekeraar, dus lees je goed in voordat je een aanvullende verzekering afsluit. Deze voorwaarden veranderen per jaar.

Betalen

Vanaf je 18e ben je verplicht een basiszorgverzekering af te sluiten. Je kunt ervoor kiezen om bij je ouders verzekerd te blijven, als je ouders het hier ook mee eens zijn. Je ouders betalen dan jouw maandelijkse premie. Kies je ervoor om je eigen zorgverzekering af te sluiten, dan betaal je die vanaf de maand na je 18e verjaardag zelf. Een van de redenen om hiervoor te kiezen is dat de basiszorgverzekering van je ouders niet automatisch de meest gunstige is voor jou als jongere. Je zou dan kunnen kiezen voor een zorgverzekering die meer gericht is op jouw leeftijdsgroep, zoals een studenten zorgverzekering. Deze is vaak goedkoper.

Waar kan ik een zorgverzekering afsluiten?

Op het moment dat je een eigen zorgverzekering dient te regelen, bestaan er twee mogelijkheden:

  • Tot je 18e was je gratis meeverzekerd op de polis van je ouders. Deze polis kan je laten doorlopen, echter ben je niet meer gratis meeverzekerd en dient er premie te worden afgedragen (hierbij blijft één van je ouders verzekeringnemer). De zorgverzekeraar zal dit vaak automatisch aanbieden;
  • Zelf een zorgverzekering afsluiten. Je kan een zorgverzekering direct op de website van een zorgverzekeraar afsluiten. Wil je alle aanbieders van zorgverzekeringen vergelijken? Kijk dan eens op onze pagina ‘Zorgverzekering vergelijken‘.

Zelf een zorgverzekering afsluiten

Je kan er voor kiezen zelf een zorgverzekering te selecteren en af te sluiten. Je bent namelijk geheel vrij in het kiezen van een zorgverzekeraar die een basis- en eventuele aanvullende verzekering aanbiedt die het beste op jouw zorgwensen aansluiten. Om jezelf een tijdrovende klus te besparen, ga je naar de vergelijker van deze website en bepaal je aan de hand van onze vergelijker welke zorgverzekering het beste bij jou past.

Via een vergelijker kan je eenvoudig jouw zorgwensen invullen en bekijken welke verzekeringen daar het beste op aansluiten.

Een groot voordeel van het zelf afsluiten en vergelijken van je zorgverzekering is dat deze qua dekking goed kan worden afgestemd op jouw zorgbehoefte. Niet alleen kan je besparen door onnodige dekkingen achterwege te laten, ook kan je gewenste aanvullende dekkingen (die je ouders misschien niet in hun pakket hadden) toevoegen aan je eigen verzekering. Voorbeelden zijn extra dekking voor aanvullende medische kosten in het buitenland, anticonceptie, vaccinaties, fysiotherapie of alternatieve geneeswijzen. Bovendien krijgen studenten en jongeren bij bepaalde verzekeraars extra kortingen!

Alleen de basiszorgverzekering is verplicht

Voor de duidelijkheid: je bent vrij te kiezen voor een aanvullende of tandartsverzekering, de basiszorgverzekering is bij elke verzekeraar qua inhoud gelijk en is verplicht. Toch kan de premie verschillen, afhankelijk van de prijsafspraken gemaakt met verschillende gecontracteerde zorgverleners.

Zorgverzekering speciaal voor jongeren of studenten

Bij diverse verzekeraars kan je terecht voor zogenaamde jongerenverzekeringen. Deze pakketten zijn qua inhoud helemaal afgestemd op de zorgbehoefte van jou als jongere (student). Deze pakketten worden bovendien vaak tegen een scherpe, voordelige premie aangeboden, juist omdat over het algemeen jongeren en studenten minder zorgkosten maken. De meeste jongerenpakketten zijn beschikbaar tot ongeveer de leeftijd van 30 jaar.

Tip: kijk ook eens naar de verschillende ‘online’ verzekeringen. Bij online verzekeraars dien je een hoop zaken zelf online te regelen en ontvang je minder ‘service’. Uiteraard kan doordat veel zaken, zoals de facturatie, het contact met je zorgverzekeraar en je declaraties allemaal online verlopen, een lagere premie in rekening worden gebracht.

Zorgverzekering 18 jaar geen inkomen

Een zorgverzekering is behoorlijk prijzig, zelfs voor de goedkoopste varianten betaal je minimaal 80 euro per maand met maximaal eigen risico, dus hoe doe je dat als je geen inkomen hebt? Als eerste is er de wettelijk verplichte basisverzekering, ook wel bekend als het basispakket. Deze verzekering dekt alle veelvoorkomende zorgkosten zoals een bezoek aan de huisarts, medicijnen of een ziekenhuisbezoek. De premie die je vaak ziet terugkomen in de media en op het internet is de premie van de basisverzekering. Aan deze basisverzekering is het eigen risico gekoppeld. Dit is het bedrag aan zorgkosten die je eerst uit eigen zak moet voldoen. Niet alles valt onder het eigen risico, huisartsbezoeken vallen buiten het eigen risico.

Naast het basispakket biedt elke verzekeraar verschillende aanvullende verzekeringen aan. Deze aanvullende pakketten vergoeden zorgkosten die niet worden gedekt door het basispakket. Hieronder vallen onder andere de fysiotherapie, tandarts en alternatieve geneeswijzen.

Zorgtoeslag

Vanaf je 18e heb je recht op zorgtoeslag. Dit krijg je niet automatisch, maar deze moet zelf aangevraagd worden bij de Belastingdienst. Het formulier voor het aanvragen van deze toeslag is te vinden op www.belastingdienst.nl. Zorgtoeslag is een maandelijks bedrag dat je krijgt van de overheid om te helpen je zorgpremie te betalen.

Wanneer je geen inkomen hebt is de hoogte van je maandelijkse zorgtoeslag maximaal €154,- (2024). Dit is meer dan de goedkoopste premie omdat de zorgtoeslag ook dient als tegemoetkoming van het eigen risico. Om voor zorgtoeslag in aanmerking te komen moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Je bent 18 jaar of ouder
  • Je verdient niet meer dan €38.520,- per jaar
  • Je hebt een Nederlandse zorgverzekering afgesloten
  • Je bent Nederlands of hebt een verblijfsvergunning

Bekijk hier alle informatie over zorgtoeslag

En bereken met onze handige tool hoeveel toeslag jij krijgt, zo kun je snel zien op hoeveel zorgtoeslag jij recht hebt:

Eigen Risico

Vanaf je 18e heb je een verplicht eigen risico. Het verplichte eigen risico bedraagt €385,-. Dat betekent dat je de eerste €385,- die je aan zorgkosten maakt zelf moet betalen. Alle zorgkosten die je hierna maakt worden vergoed door de zorgverzekeraar. Elk jaar start de teller voor het eigen risico opnieuw.

Niet alle zorg valt onder het eigen risico. Een bezoek aan de huisarts hoef je bijvoorbeeld nooit uit eigen zak te betalen. Als je gebruikt maakt van zorg die onder het eigen risico valt zal de zorgverzekeraar je hierover informeren. Het is ook mogelijk van tevoren te informeren bij je zorgverzekeraar of een bepaalde behandeling onder het eigen risico valt. Dit eigen risico geldt alleen voor zorg uit de basisverzekering.

Studenten zorgverzekering

Omdat je als student waarschijnlijk veel minder te besteden hebt dan een werkende volwassene, is het van belang dat je een financieel gunstige zorgverzekering kiest. Verzekeraars bieden vaak zorgverzekeringen aan speciaal voor studenten. In dit soort verzekeringen zijn vaak opties weggelaten waar je als student toch weinig gebruik van maakt, of is het alleen mogelijk je zorgzaken online te regelen. Ook is het mogelijk je eigen risico te verhogen met maximaal 500 euro tot €885,-. Zo kan je geld besparen op je maandelijkse premie. Veel studenten kiezen hiervoor, omdat je als jongere over het algemeen gezond bent en veel minder zorg nodig hebt. Studenten zorgverzekeringen zijn over het algemeen vaker gericht op zorg die jongeren vaker nodig hebben, zoals anticonceptie.

Mijn kind wordt 18 jaar – Informatie voor ouders

Iedereen vanaf 18 jaar is in Nederland verplicht om een eigen zorgverzekering af te sluiten. De automatische meeverzekering op de polis van de ouders komt dan te vervallen. Hoewel sommige verzekeraars aanbieden om de polis om te zetten, is het belangrijk om de zorgbehoeften van uw kind te overwegen. Vaak is een basiszorgverzekering voldoende en het kiezen voor een hoger vrijwillig eigen risico kan helpen om te besparen op de maandelijkse premie. Bovendien kan uw kind vanaf 18 jaar zorgtoeslag aanvragen, ongeacht of u de zorgverzekering betaalt, wat kan helpen om de kosten van de zorgpremie te dekken​​. Meer informatie voor ouders van 18 jarige.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

  • www.zorginstituutnederland.nl
  • www.rijksoverheid.nl
  • www.patientenfederatie.nl
  • www.vektis.nl

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Medisch advies

Onze website heeft als doel om studenten en jongeren zo goed mogelijk te informeren over verzekeringen in begrijpbare taal. Wij zijn geen zorgverlener en mogen dan ook geen medisch advies geven. Heb je een medische vraag? Leg deze dan voor aan een arts of een medisch professional. Geeft een arts andere informatie dan hetgeen je op onze website leest, luister dan altijd naar je arts.