Wijzig je voorkeur

Peildatum voor premieberekening is 08-07-2024

Rechtsbijstandverzekering vergelijken

Niemand hoopt ooit een rechtsbijstandverzekering nodig te hebben, toch is het handig om er eentje achter de hand te hebben. Hoe kun je rechtsbijstandsverzekeringen het beste vergelijken? Wij zetten het voor je op een rijtje.

Wat is een Rechtsbijstandverzekering?

Een ongeluk of een juridisch conflict zit in een klein hoekje. Stel je krijgt ruzie met je huisbaas of je wordt na een avondje stappen aangereden en de schuldige ontkent alles. Als je in een dergelijk conflict verzeilt raakt, dan is juridische bijstand wel zo prettig. Een advocaat is voor de meeste studenten onbetaalbaar, een rechtsbijstandverzekering kan dan uitkomst bieden. Met een rechtsbijstandverzekering krijg je namelijk juridische hulp als je met iemand een conflict krijgt.

Modules kiezen

Rechtsbijstandsverzekeringen bieden vaak verschillende modules, bijvoorbeeld Consument & Wonen, Verkeer, Werk & Inkomen, Fiscaal & Vermogen en/of Medisch. Je kunt natuurlijk voor elke situatie een module afsluiten, maar als student zijn waarschijnlijk niet alle modules relevant. Als student is de kans klein dat je in fiscale conflicten en vermogensconflicten terecht komt. Kies dus alleen voor de modules die van toepassing zijn op je situatie. Hierboven hebben we alle rechtsbijstandsverzekeringen geselecteerd waar wij van denken dat die het meest gunstig zijn voor studenten en jongeren. Naast het basispakket hebben we bij alle verzekeringen pakket ‘Wonen’ meegenomen. Gezien dit het meest relevant is voor studenten.

Overlap vermijden

Heb je al een verzekering met rechtsbijstand, zoals een autoverzekering? Vermijd dan dubbele dekking. Check daarnaast of je ouders niet al een rechtsbijstandverzekering hebben, waarop jij meeverzekerd mag blijven als student. Sommige verzekeraars bieden deze mogelijkheid namelijk aan, speciaal voor studenten.

Wachttijd

Sluit een rechtsbijstandverzekering op tijd af en niet pas op het moment dat je het nodig hebt. Als je al in een conflict verzeild bent geraakt, is het te laat om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Dit komt omdat rechtsbijstandverzekeraars een wachttijd hanteren. Dit houdt in dat je bijvoorbeeld al drie of zes maanden verzekerd moet zijn, voordat het conflict ontstond. Voldoe je niet aan de gestelde wachttijd, dan word je niet geholpen.

Maximale vergoeding

Beland je in een langlopend conflict, dan kunnen de juridische kosten soms oplopen tot tienduizenden euro’s. Controleer wat het maximale bedrag is wat er vergoed wordt, sommige verzekeraars bieden namelijk de mogelijkheid om de zaak te behandelen door een voorkeursadvocaat. Een voorkeursadvocaat kan onder dekking van de polis van de rechtsbijstandverzekering voor je optreden, maar dit is wel gemaximeerd tot een bepaald bedrag. Veel rechtsbijstandverzekeraars geven een maximum van bijvoorbeeld € 50.000,-. Wordt de zaak door een jurist behandeld van de verzekeraar zelf? Dan geldt dit maximum niet.

Eigen risico

De meeste verzekeraars hanteren een eigen risico, denk hierbij aan een bedrag van € 100,- of € 500,-. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager je premie. Dit kan voordelen hebben, maar je moet het eigen risico wel kunnen ophoesten wanneer je aanspraak maakt op de rechtsbijstandverzekering. Heb je als student geen financiële buffer? Kies dan voor een verzekering zonder eigen risico.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.