Studenten Creditcard

Als student is het goed om grip te houden op je financiën. Dit weerhoudt veel jongeren ervan om een creditcard aan te schaffen. Toch kan een creditcard voor studenten veel voordelen hebben, zo zijn je aankopen namelijk vaak een periode gratis verzekerd als je ze hebt gekocht met een creditcard.

Creditcard vergelijken 2024

Vergelijk alle studenten creditcard aanbieders en kijk welke het meest geschikt voor jou is.
Binnen 2 minuten geregeld!

Studenten creditcard vergelijken

Wat is een creditcard precies?

Een creditcard onderscheidt zich van een normaal bankpasje doordat het bedrag niet direct van je bankrekening wordt afgeschreven. Vaak heb je ongeveer een maand om het bedrag te betalen aan de creditcardmaatschappij. Soms is het ook mogelijk om het bedrag in termijnen te betalen, hier betaal je dan wel een flinke rente over. Naast het feit dat het geld niet direct van je bankrekening wordt afgeschreven is een creditcard een wereldwijde betaalpas.

Waarom een creditcard?

Wanneer je op reis gaat is het erg handig om een creditcard te hebben. Zo kun je op bepaalde plekken op de wereld alleen met creditcard betalen. Bij sommige bedrijven kun je producten of abonnementen alleen afrekenen met creditcard. Veel studenten wilden vroeger een creditcard om een Spotify abonnement af te kunnen sluiten! Daarnaast biedt een creditcard soms bepaalde voordelen, zoals gratis verzekeringen of shop tegoed.

Creditcard voor studenten

Om een creditcard aan te vragen, moet je meestal je inkomen en je maandelijkse vaste lasten aan de bank doorgeven. Voor het aanvragen van een studenten creditcard geldt vaak een lagere inkomenseis dan voor een ‘normale’ creditcard. Daarnaast is een studenten creditcard voordeliger dan een ‘normale’ creditcard. Het geld dat je moet betalen voor je creditcard is in dat geval dus lager dan het reguliere tarief. Ook zijn er in het geval van een studenten creditcard vaak prepaid voorwaarden aan de kaart verbonden.


Studenten creditcard vergelijken

De prepaid creditcard

Als student heb je meestal geen hoog inkomen. Om deze reden is het belangrijk om je niet in de schulden te werken, want als student duurt het lang voordat je deze schulden weer hebt afgelost. Om te zorgen dat studenten veilig een creditcard kunnen gebruiken is het concept van de prepaid creditcard bedacht. Bij de prepaid creditcard plaats je vooraf een tegoed op de kaart, in plaats van achteraf. Op deze manier kun je nooit schulden maken met je creditcard.

Voordelen van een studenten creditcard

Naast het voordeel dat uitgaven met de creditcard niet direct van je rekening worden afgeschreven, zitten er nog meer voordelen aan een creditcard. De voordelen wisselen per creditcardmaatschappij, maar over het algemeen zijn je aankopen voor een bepaalde periode verzekerd. Ook bieden sommige maatschappijen aan dat reizen die met hun creditcard worden geboekt, verzekerd zijn. Dat scheelt weer een reisverzekering! Met sommige creditcards spaar je ook punten of shop tegoed. Anderen bieden weer korting bij tankstations aan.

Creditcard verzekering

Heb je een creditcard? Of ben je van plan er eentje aan te schaffen? Dan is het goed om de algemene voorwaarden te checken. Hier staat namelijk meestal in dat je aankopen die met de creditcard zijn betaald voor een bepaalde periode zijn verzekerd. Daarnaast bieden creditcardmaatschappijen vaak aan dat online aankopen verzekerd zijn in het geval dat ze kwijtraken bij de post. Het komt ook voor dat reizen die je boekt met je creditcard, automatisch verzekerd zijn. In dat geval is je bagage verzekerd en krijg je hulpverlening in het buitenland bij bijvoorbeeld ongevallen. Een creditcard is dus meer dan een betaalpas, vaak is het ook een verzekering!

Hoe werkt een creditcard?

Betaal je met je betaalpas, dan wordt het geld direct afgeschreven van je bankrekening. Bij een creditcard is dit niet het geval. Je kunt betalingen doen tot een bepaalde limiet die door de creditcardmaatschappij is vastgesteld. Vervolgens heb je gemiddeld een maand de tijd om dit bedrag terug te betalen. Betaal je op tijd dan betaal je geen rente over de uitgaven die je met jouw creditcard hebt gedaan.

Prepaid creditcard

Bij prepaid creditcards moet je voordat je gebruik kan maken van de kaart een bepaald bedrag op je creditcardrekening storten. Het aanvragen van een prepaid creditcard is een stuk laagdrempeliger dan een reguliere creditcard. De creditcardmaatschappij hoeft minder van jouw financiële situatie te weten en daarnaast is het jaarlijkse bedrag dat je voor je creditcard betaalt lager. Wel is het zo dat je soms een kleine toeslag moet betalen wanneer je een bepaald tegoed op je creditcardrekening stort. Ook zijn er sommige bedrijven in het buitenland die een prepaidcard niet accepteren als borg, het is goed om hier navraag naar te doen bij het huren van een auto of het boeken van een vakantie.

Werelddekking

Een creditcard heeft als voordeel dat aankopen die met deze pas zijn gedaan vaak verzekerd zijn. Bovendien heeft een creditcard werelddekking, je kunt deze pas dus wereldwijd gebruiken. Bij een gewone betaalpas is dit vaak niet het geval, tenzij je specifiek om werelddekking vraagt. Vaak zit er ook een daglimiet aan een normale betaalpas, wanneer je hiermee buiten Europa betaald. Dit kan erg vervelend zijn als je op vakantie bent en bijvoorbeeld borg moet betalen voor een accommodatie of auto.

Kan ik ook pinnen met een creditcard?

Met de meeste creditcards kun je ook geld uit de muur halen, vaak kost dit wel enkele euro’s. In het buitenland kun je in veel gevallen ook met je creditcard in de supermarkt betalen, in Nederland is dit niet gebruikelijk. Zie pinnen met je creditcard dan ook als een handige optie, bijvoorbeeld wanneer je betaalpas wordt geweigerd op vakantie, maar maak er geen gewoonte van. Doe je dit wel, dan kan dit flink in de papieren lopen.

Studenten Creditcard FAQ

Wat kost een creditcard?
De prijzen van creditcards verschillen. Vaak geldt: hoe hoger het bedrag van de creditcard, hoe hoger het bestedingslimiet en hoe langer de aankopen verzekerd zijn. Je hebt al een creditcard vanaf €1,70 per maand. Bekijk en vergelijk welke creditcard het best aansluit op jouw behoeften doormiddel van onze handige creditcard vergelijker.
Waar moet ik op letten bij het gebruik van een creditcard?
Let erop dat geld opnemen met een creditcard duur is. Dit geldt zowel in Nederland als in het buitenland. Je betaalt altijd een bepaald percentage van het opgenomen bedrag en daar komt in landen die niet met de euro betalen nog een koersopslag bovenop. Let er daarnaast op dat je soms rente betaalt over het bedrag dat uitstaat op je creditcard (dit is vaak 10%).
Ik wil eigenlijk geen geld lenen, kan ik dan wel een creditcard gebruiken?
Ja dat kan. Als student is het meer dan begrijpelijk dat je graag overzicht houdt over je financiën. Geld uitgeven dat je niet hebt leidt immers tot schulden. Om een veilig gebruik van de creditcard te garanderen is er daarom de prepaid creditcard. Hier zet je van tevoren zelf een bepaald bedrag op. Je leent dus geen geld en maakt op deze manier nooit schulden met je creditcard.
Kan iedereen een creditcard aanvragen?
Iedereen kan in principe een creditcard aanvragen. De bank kijkt bij een aanvraag of je kredietwaardig bent, doormiddel van een BKR-toetsing. Alleen bij een negatieve BKR notering of bij een te laag inkomen zal de aanvraag worden geweigerd.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

  • 126,000+ Gebruikers / Jaar vinden de weg naar Studentenverzekering.nl
  • 17+ Jaar zijn wij specialist in studentenverzekeringen.
  • 42 Verzekeraars vergelijken wij met onze eigen vergelijkers.
  • Vindt de beste Studenten creditcardCreditcard vergelijker

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

  • www.afm.nl
  • www.veiligbankieren.nl
  • www.wijzeringeldzaken.nl

Keurmerk

Gecertificeerd door:
Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.