Studenten Scooterverzekering

Geen vertraging met de trein of last van files en je bent een stuk sneller dan lopend of met de fiets. Met de scooter kun je voordelig en gemakkelijk op de plek van bestemming aankomen. Wij hebben alle informatie verzameld die je moet weten voor het afsluiten van een scooterverzekering.

Vergelijken & Afsluiten 2024

Vergelijk alle scooterverzekeringen op premie en voorwaarden.
Binnen 2 minuten geregeld!

Goedkoopste scooterverzekering

Basisdekking scooterverzekering

Als scooterbezitter ben je verplicht om een WA (Wettelijke Aansprakelijkheid) verzekering af te sluiten. Deze basisdekking zorgt ervoor dat wanneer je schade bij iemand anders veroorzaakt hebt, de kosten gedekt worden. Let wel, je zult met deze verzekering geen vergoeding ontvangen wanneer jouw scooter vernield of gestolen is. Hiervoor heb je en aanvullende module nodig.

Aanvullende dekking scooterverzekering

Een aanvullende scooterverzekering kan ervoor zorgen dat je de kosten als gevolg van bijvoorbeeld diefstal of een aanrijding vergoed krijgt. Over het algemeen zijn er drie soorten aanvullingen. Bij de meest volledige, de allrisk verzekering, ben je verzekerd voor zowel diefstal, brand als een aanrijding. De pakketten en dekkingen verschillen per verzekeraar.

Populairste scooterverzekeringen

Bromfietsverzekering

Een bromfietsverzekering dekt de kosten wanneer jij schade veroorzaakt hebt. Het slachtoffer zal dan de kosten vergoed krijgen. Let wel, als je enkel een bromfietsverzekering hebt afgesloten zal de schade aan jouw bromfiets niet gedekt worden. Wil je hier wel tegen verzekerd zijn en ook een vergoeding ontvangen bij bijvoorbeeld diefstal? Dan kun je de basisdekking uitbreiden met een module.

Bromfietsverzekering

Regelgeving omtrent verzekeren scooter

Als je in het bezit bent van een scooter is het van belang dat je weet welke regels hiervoor gelden. Denk hierbij niet alleen aan algemene regels, maar ook regels bij het uitstellen van de verzekering. In dit geval kun je de scooter tegen een (kleine) betaling schorsen bij de RDW. Mocht je een klacht hebben over een specifieke verzekeraar, dan kun je bij het Kifid terecht.

Meer lezen over de regelgeving omtrent verzekeren scooter.

Schade melden scooterverzekering

Als jouw scooter lakschade heeft door een botsing, de banden lek gestoken zijn of je bent betrokken bij een ongeval, dan wil je natuurlijk graag dat de kosten gedekt worden. Ben je niet aanvullend verzekerd? Dan worden enkel de kosten vergoed van degene waarbij jij met de scooter schade veroorzaakt hebt. Tegenwoordig kun je schade eenvoudig online melden. Vergeet bij diefstal of vernieling geen aangifte te doen bij de politie!

Meer lezen over het melden van scooterschade.

Scooterverzekering FAQ

Heb jij nog onduidelijkheden omtrent de scooterverzekering? Bekijk hieronder de veelgestelde vragen.

Ben ik verplicht om een scooterverzekering af te sluiten?
Ja. Je bent verplicht om een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Dit is de basisverzekering welke de schade die jij met je scooter veroorzaakt bij een ander vergoedt. Het RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) controleert jaarlijks of alle geregistreerde scooters verzekerd zijn. Wanneer je scooter niet verzekerd is kun je een boete van tegen de €400,- ontvangen.
Wat is het verschil tussen een scooter- en bromfietsverzekering?
Over dit vraagstuk lopen de meningen nog wel eens uiteen. Over het algemeen wordt ‘scooter’ gezien als de verzamelnaam voor zowel de brom-, snor- als de motorfiets. Voor het gemak wordt de motorfiets in de meeste gevallen buiten beschouwing gelaten. Dit is namelijk het voertuig met dezelfde maximumsnelheid als personenauto’s. Hiervoor geldt een andere verzekering dan voor de brom- en snorfiets. Voor velen wordt de bromfiets bedoeld wanneer er gesproken wordt over een scooter. Met een bromfiets mag je maximaal 45 kilometer per uur rijden en het dragen van een helm is verplicht. De bromfiets heeft een gele kentekenplaat.

Wanneer de verzekeraar spreekt over een scooterverzekering wordt er tevens een bromfietsverzekering bedoeld en vice versa.
Wat is een snorfiets?
Mocht je je nu nog afvragen wat dan een snorfiets is, dit is de lichtere versie van een bromfiets en herkenbaar aan een blauwe kentekenplaat. Een snorfiets mag maximaal 25 kilometer per uur en hiermee mag je op het fietspad rijden. Voor een snorfiets geldt geen helmplicht.
Is mijn scooter verzekerd in het buitenland?
Soms. Bij het afsluiten van een scooterverzekering ontvang je een groene kaart als verzekeringsbewijs. Dit bewijs is internationaal geldig en hierop staat genoteerd in welke landen je scooter verzekerd is. Twijfel je? Neem dan contact op met de desbetreffende verzekeraar.

Als je een scooter huurt in het buitenland is het van belang om te beseffen dat de reisverzekering de schade aan de huurscooter of derden niet dekt. Als je je reisverzekering hebt aangevuld met een module voor medische kosten kun je voor verwondingen als gevolg van een aanrijding of vallen met de huurscooter wel een vergoeding ontvangen.
Moet ik de scooterverzekering stopzetten?
Ja. Wanneer jij je scooter bijvoorbeeld verkoopt of het voertuig als total loss wordt verklaard, zal je de verzekering zelf stop moeten zetten. Hiervoor moet je contact opnemen met de verzekeraar.
Wat moet ik doen bij een aanrijding met mijn scooter?
Wanneer er sprake is van lichamelijk letsel is het ten eerste van belang om direct een arts te raadplegen. Alleen bij een ernstige aanrijding of onenigheid zal de politie ter plaatse komen. Vul (online) het Europees Schadeformulier in, noteer de gegevens van de betrokkenen en maak foto’s ter bewijs. Op de pagina schade melden kun je meer lezen over het melden van schade.
Mag ik met mijn autorijbewijs een scooter besturen?
Ja. Het scooterrijbewijs (AM) wordt bij het behalen van een autorijbewijs automatisch aan het pasje toegevoegd. Ook wanneer je een geldig motorrijbewijs hebt hoef je niet apart een bromfietsrijbewijs te halen.
Hoeveel kost een scooterverzekering?
Dit is één van de meest gestelde vragen. Wat is de premie van een scooterverzekering? De premie is afhankelijk van verschillende factoren. Zo betaal je vanzelfsprekend minder voor een basisverzekering dan voor een basisverzekering met aanvullende dekkingen. Ook leeftijd en het soort scooter zijn van invloed op de hoogte van de premie. Voor een basisverzekering kun je rekenen op rond de 5 à 10 euro per maand. Voor een aanvullende verzekering loopt het bedrag op van 30 tot wel 80 euro per maand.
Kan ik overstappen van scooterverzekering?
De kans bestaat natuurlijk dat je niet tevreden bent met je huidige scooterverzekering. Als je wilt overstappen is het van belang om je huidige verzekering op te zeggen en direct een nieuwe verzekering af te sluiten. Je bent namelijk verplicht om minimaal WA (Wettelijke Aansprakelijkheid) verzekerd te zijn. Weet je niet zo goed welke verzekering je moet kiezen? Onze Top 5 scooterverzekering helpt je mogelijk op weg!
Wat is het verschil tussen een inboedelverzekering en opstalverzekering?
Simpel gezegd is een opstalverzekering voor je huis zelf en een inboedelverzekering voor alles in je huis. Heb je bijvoorbeeld brandschade dan is de opstalverzekering er om de muren, het dak etc. te herstellen. De inboedelverzekering is er om de beschadigde meubels te herstellen of te vervangen.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

  • 126,000+ Gebruikers / Jaar vinden de weg naar Studentenverzekering.nl
  • 17+ Jaar zijn wij specialist in studentenverzekeringen.
  • 42 Verzekeraars vergelijken wij met onze eigen vergelijkers.
  • Vindt de beste ScooterverzekeringScooter verzekeringvergelijker

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

  • www.rdw.nl
  • www.nibud.nl
  • www.verzekeraars.nl
  • www.wijzeringeldzaken.nl

Keurmerk

Gecertificeerd door:
Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.