Zodra je gaat studeren, komt er veel op je af. Er breekt een mooie tijd aan met veel vrijheden, maar ook veel verplichtingen. Elke fase kent weer andere verantwoordelijkheden en financiële consequenties. Wij leggen je uit, waar je op moet letten in welke fase.
18 jaar
Wanneer je 18 wordt, is dit een grote mijlpaal. Volgens de wet ben je dan eindelijk volwassen! Als je op het vwo zit, begin je rond je 18e vaak met studeren. Zit je op het MBO of HBO, dan ben je vaak al een tijdje bezig met je opleiding als je 18 wordt. Welke studie of opleiding je ook volgt, als je 18 bent verandert er een heleboel.
Zo mag je vanaf je 18e levensjaar naar de stembus en krijg je, wanneer je hoger onderwijs volgt, recht op studiefinanciering. Wanneer je 18 wordt krijg je helaas niet alleen rechten, je krijgt ook een heleboel plichten. Zo zijn je ouders bijvoorbeeld niet meer financieel verantwoordelijk voor jou en moet je zelf je zorgverzekering gaan regelen. Wij zetten op een rijtje waar je nog meer aan moet denken.
Reizen en backpacken
Als je jong bent, heb je nog weinig verplichtingen. Vaak kun je voor langere tijd weg, omdat je geen vaste baan hebt en niet gebonden bent aan kinderen. Je studietijd is dan ook de perfecte tijd om een langere tijd op reis te gaan en de wereld te ontdekken!
Als je voor een langere periode weggaat, moet je aan een aantal zaken denken en bepaalde kwesties regelen. Zo kan een gewone reisverzekering niet toereikend zijn en moet je soms meerdere verzekeringen nalopen op hun geldigheid in het buitenland. Wij hebben alle informatie voor je uitgezocht waar je precies op moet letten als je voor een langere tijd naar het buitenland gaat.
Op kamers gaan
Sommige studenten gaan direct bij de start van hun studie op kamers, anderen wachten hier nog een aantal jaar mee. Hoe oud je ook bent als je op kamers gaat, er verandert een heleboel als je niet meer met je ouders of verzorgers onder een dak woont.
Hoe vind je eigenlijk een leuke studentenkamer? En wist je dat wanneer je op kamers gaat in een andere plaats, je contact op moet nemen met de gemeente om je in te schrijven?
Studeren, stage lopen of werken in het buitenland
Sommige studies verplichten hun studenten om stage te lopen als onderdeel van de studie. Hoe gaaf is het dan als je deze ervaring op kan doen in het buitenland? Natuurlijk is dit niet altijd mogelijk, maar als je de kans krijgt is dit een onvergetelijk avontuur. Wanneer je studie een stage niet verplicht, kun je ook onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om een periode werkervaring op te doen tijdens je studententijd in het buitenland. Of om een semester aan een buitenlandse universiteit te studeren. Er zijn veel mogelijkheden en vaak kun je ook betaald krijgen of een beurs aanvragen. Wij zetten voor je op een rijtje waar je aan moet denken.
Net afgestudeerd!
Na jaren zwoegen en een scriptie schrijven, is het dan zover: het eind van de studie is in zicht! Als je eenmaal bent afgestudeerd, sluit je een periode af. Hierbij hoort ook dat allerlei studenten voordeeltjes aflopen. Daarnaast heb je geen recht meer op studiefinanciering. Waar moet je precies op letten als je afstudeert?
Samenwonen
Misschien wacht je met samenwonen totdat je bent afgestudeerd. Anderen kunnen niet wachten en gaan tijdens de studententijd al samenwonen. Let op dat zodra je dit gaat doen er financiële gevolgen zijn. Zo kan je zorgtoeslag veranderen en moet je waarschijnlijk samen belastingaangifte doen.
Vind je deze informatie nuttig?