Inboedelverzekering vergelijken
Ben je student en ga je op kamers, dan is het tijd voor een eigen inboedelverzekering! Waar moet je op letten als je een inboedelverzekering afsluit en welke verzekering past het beste bij de lifestyle en het budget van een student? Op deze pagina lees je hier meer over en daarnaast vertellen we waar je op moet letten als je een inboedelverzekeringen afsluit.
Een inboedelverzekering is er voor als er schade ontstaat aan je inboedel: alle spullen in je studentenkamer, maar ook spullen in een eventuele tuin of schuur worden met een inboedelverzekering gedekt. Wanneer spullen beschadigd raken door een lekkage, brand, een ontploffing of gestolen worden, kun je een beroep doen op je inboedelverzekering. Veel studenten denken dat een inboedelverzekering niet nodig is, omdat je als student vaak goedkope spullen in je kamer hebt. Toch is dit een verkeerde inschatting: alle spullen bij elkaar zijn vaak toch een paar duizend euro waard en veel studenten hebben geen financiële buffer als ze een keer slachtoffer worden van een inbraak of schade. Daarnaast hebben studentenhuizen een verhoogde kans om slachtoffer te worden van een inbraak, brand of lekkage, omdat de huizen vaak niet goed onderhouden worden en studentenkamers vaak niet (goed) op slot worden gedaan.
Inboedelverzekering voor studenten
Wil je als student een inboedelverzekering afsluiten, dan loop je tegen verschillende zaken aan. Ten eerste wil niet elke verzekeraar een studentenkamer verzekeren, vaak worden er bepaalde eisen door verzekeraars gesteld: bijvoorbeeld dat je een eigen slot op je kamer moet hebben. Daarnaast kun je bij sommige verzekeraars niet één aparte kamer verzekeren: alleen het gehele huis. Bij andere verzekeraars is het wel mogelijk om meerdere inboedelverzekeringen te hebben op één adres. Alle huisgenoten moeten altijd een eigen inboedelverzekering afsluiten.
Wij hebben op een rijtje gezet bij welke verzekeraars je terecht kunt als student. Om een goede vergelijking te kunnen maken, zijn wij uitgegaan van een student die in het centrum van Utrecht woont in een studio of kamer van 30m2. De prijs van een inboedelverzekering hangt namelijk oa. af van de grootte van je kamer en de locatie.
Standaard en allrisk dekking
Wanneer je een inboedelverzekering uitkiest, is de prijs natuurlijk belangrijk, maar de dekking eveneens. Het is namelijk logisch dat de prijs lager is, als er minder verzekerd wordt. Vrijwel alle inboedelverzekeraars bieden twee opties aan: een basisdekking en een allrisk dekking.
Met de standaard dekking is je inboedel verzekerd in geval van schade door inbraak en diefstal, water, brand en storm. Als je wil dat je inboedel ook verzekerd is tegen andere vormen van onverwachte schade, waaronder ook schade die je zelf per ongeluk veroorzaakt? Dan is een allrisk dekking de dekking voor jou. Wil je nog meer verzekeren, dan kan een aanvullende dekking voor bijvoorbeeld kostbaarheden verstandig zijn. Bepaalde elektronica en of muziekinstrumenten worden namelijk vaak niet gedekt door de inboedelverzekering en hiervoor dien je een aanvullende dekking af te sluiten. Kijk dus goed naar de voorwaarden voordat je een inboedelverzekering afsluit, zodat je er zeker van bent dat de spullen die voor jou belangrijk zijn gedekt worden.
Eigen risico en garantie onderverzekering
Een lage maandelijkse premie is fijn, maar om er zeker van te zijn dat je goed verzekerd bent en een goede prijs betaalt zijn er meerdere zaken die meespelen dan alleen de premie. Zo is het verstandig om te kijken wat het eigen risico is, dit is het bedrag dat je uit eigen zak moet betalen als er sprake is van schade. Veel verzekeraars hebben een eigen risico van ongeveer €150,-, voor de meeste studenten is dit een flink bedrag. Wil je liever geen eigen risico, dan is dit meestal geen probleem, alleen wordt je premie dan wel hoger.
Naast het eigen risico speelt ook onderverzekering een rol om te bepalen of je goed verzekerd bent tegen een redelijke prijs. Je hebt namelijk niet veel aan je verzekering als blijkt dat je onderverzekerd bent als je een keer aanspraak maakt op je inboedelverzekering. Onderverzekering houdt in dat je inboedel meer waard is, dan het bedrag waarvoor je verzekerd bent. Sommige verzekeraars hebben in hun voorwaarden opgenomen dat je nooit onderverzekerd kan zijn. Dit is prettig als je als student langzaamaan steeds duurdere spullen koopt.
Overstappen
Ben je op zoek naar een nieuwe inboedelverzekering en moet je je oude inboedelverzekering opzeggen? Dan is dit meestal geen enkel probleem. Als je al langer dan een jaar je oude inboedelverzekering hebt, kun je die in vrijwel alle gevallen direct opzeggen. Ben je minder dan een jaar verzekerd? Dan moet je meestal een aantal maanden wachten voor je mag overstappen, houd hiervoor goed de opzegtermijn van je oude verzekering in de gaten zodat je zo snel mogelijk je oude verzekering op kan zeggen en kan overstappen op je nieuwe inboedelverzekering.
Goedkope studentenpakketten
De meeste studenten letten op de centen, ook als het gaat om verzekeringen. Hoe kom je aan zo’n voordelig mogelijke inboedelverzekering? Veel verzekeraars geven pakketkorting als je meerdere verzekeringen bij hen afsluit. De meeste mensen vinden een pakket niet alleen fijn omdat het voordelig is, het is ook praktisch: heb je vragen of een schade, dan weet je direct bij wie je moet zijn. Heb je dus meerdere verzekeringen en ben je benieuwd of het voordeliger is als je ze allemaal bij één verzekeraar afsluit? Bekijk dan de studentenpakketten die er zijn. Bekijk en vergelijk hier alle studentenpakketten.