Dekkingen inboedelverzekering
Naast een ‘standaard’ inboedelverzekeringen zijn er diverse aanvullende dekkingen om bijvoorbeeld specifiek een vergoeding te kunnen ontvangen voor gebroken glas of je gestolen fiets. Uit welke basisdekkingen kan je kiezen en wat valt er precies onder de dekking? En welke extra of aanvullende dekkingen/verzekeringen kan je afsluiten? Hieronder maken we dit duidelijk.
Dekking buitenshuis
Indien je vaak de hort op gaat en veel waardevolle spullen, zoals je laptop of smartphone, bij je draagt biedt een standaardvariant inboedelverzekering geen uitkomst. Deze biedt immers alleen dekking voor schade aan je spullen binnenshuis. Met een aanvullende buitenshuisverzekering krijg je ook een vergoeding in geval van verlies, diefstal of beschadiging van waardevolle spullen die je buiten de deur bij je draagt. Productcategorieën die onder de dekking vallen zijn onder meer audio- en videoapparatuur, tablets, laptops, muziekinstrumenten, (zonne)brillen, smartphones en sieraden.
Lees meer over dekking buitenshuis.
Dekking gestolen fiets
Bijzonder is het als je in je studententijd maar één fiets hebt versleten. In Nederland wordt immers niet alleen veel gefietst, er worden ook veel fietsen gestolen. Veel van deze fietsen, zo’n 45% worden in de directe woonomgeving gestolen. In dat geval kan je via je inboedelverzekering een vergoeding krijgen voor vandalisme aan je fiets en diefstal van de fiets vanuit je woonruimte (waaronder ook je schuur valt). Wat betreft een gezamenlijke stalling, dien je de polisvoorwaarden van je verzekeraar even na te lopen. Niet alle verzekeraars bieden in deze situatie dekking. Om een vergoeding te krijgen, dient de fiets ten slotte aantoonbaar op slot te hebben gestaan en dien je aangifte te hebben gedaan.
Lees meer over de dekking gestolen fiets.
Dekking glasverzekering
Een ‘reguliere’ inboedelverzekering vergoedt niet zonder meer glasschade. Wanneer door inbraak, heftige storm of een ongeluk een ruit sneuvelt, vergoeden verzekeraars in veel gevallen aanzienlijk minder of vragen een aanvullende glasverzekering. Kosten van het plaatsen van een nieuwe ruit kunnen hoog oplopen, waardoor het afsluiten van een glasverzekering geen overbodige luxe is. Bovendien zijn in je huis niet alleen de ramen van glas, ook je douchecabine of deuren kunnen glas bevatten. Het is overigens niet nodig bij alle inboedelverzekeraars een aanvullende glasverzekering af te sluiten. Bepaalde inboedelverzekeraars vergoeden glasschade standaard vanuit de basisinboedelverzekering.
Lees meer over de dekking glasverzekering.
Dekking inboedelverzekering
Wat er precies onder dekking valt van je inboedelverzekering, is afhankelijk van de variant die je hebt afgesloten en natuurlijk je verzekeraar. Je kan kiezen uit de ‘uitgebreide’ basisdekking. Deze variant biedt dekking tegen onder meer schade als gevolg van diefstal, bliksem- water- of brandschade. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de beschadigde spullen en de eventuele maximumvergoeding die daarvoor kunnen gelden.
Daarnaast kan je kiezen uit de ‘Extra uitgebreide dekking’ of een ‘All-risk dekking’. In aanvulling op de uitgebreide verzekering biedt de extra uitgebreide verzekering ook dekking voor onder meer smelt- of schroeischade of schade aan de (inhoud) van de koelkast of vriezen door stroomuitval. Met een allrisk dekking ben je bovenop voornoemde verzekeringen ook nog verzekerd tegen onverwachte gebeurtenissen van buitenaf en eigen onhandigheden, zoals het per ongeluk laten vallen van een duur schilderij.
Lees meer over de dekking inboedelverzekering.
Dekking kostbaarhedenverzekering
Op het moment dat je kostbaarheden, zoals een dure kunstverzameling of dure apparatuur in je bezit hebt, kan een standaard inboedelverzekering soms een drempel opwerpen met betrekking tot de maximumvergoeding. Een aanvullende kostbaarhedenverzekering biedt in een dergelijk geval uitkomst. Door je kostbaarheden eerst te taxeren wordt de waarde bepaald, aan de hand van de taxatiewaarde kan je vervolgens je kostbaarheden verzekeren. Het voordeel van een kostbaarhedenverzekering is dat deze een veel ruimere dekking kan bieden, zeker nu de waarde van veel kostbaarheden de maximumvergoeding (gemiddeld €2500) bij het gros van de verzekeraars gemakkelijk overstijgt.
Lees meer over de dekking kostbaarhedenverzekering.
Dekking sharingpolis
Om wat extra geld te verdienen, kiezen steeds meer studenten ervoor hun kamer of appartement tijdelijk te verhuren aan toeristen via Airbnb of Wimdu. Ook maken steeds meer studenten gebruik van de dienst Peerby, een dienst om je spullen zoals gereedschap tijdelijk uit te lenen. In hoeverre vergoed een inboedelverzekering nu schade veroorzaakt door bijvoorbeeld toeristen aan jouw spullen tijdens hun verblijf?
Vrijwel alle verzekeraars bieden in geval van verhuur of uitlenen van spullen geen vergoeding. Een sharingpolis springt in op deze nieuwe trend, verschillende verzekeraars ontwikkelen nu een verzekering die dekking biedt tegen beschadiging of diefstal als gevolg van het verhuren of uitlenen van je eigen spullen/woning.
Lees meer over de dekking sharingpolis.