Eigen risico inboedelverzekering

Met een inboedelverzekering krijg je een vergoeding wanneer er schade ontstaat aan jouw spullen. Hoeveel je vergoed krijgt is afhankelijk van het eigen risico dat je hebt afgesloten op je verzekering. Het eigen risico is dat deel van de schade dat je zelf moet betalen.

Hoe werkt het eigen risico

Bij veel soorten verzekeringen heb je de keuze om te kiezen voor een eigen risico. Dit is ook het geval bij de inboedelverzekering. Een eigen risico is een bedrag dat je zelf betaalt bij schade aan je inboedel. Als je bijvoorbeeld een eigen risico hebt van 300 euro en de schade bedraagt 1000 euro, dan krijg je 700 euro vergoed van je verzekeraar.

Voordeel

Een eigen risico bij de inboedelverzekering brengt een groot voordeel met zich mee. Je betaalt namelijk minder premie voor je verzekering. De reden hiervoor is dat de verzekeraar je minder geld hoeft uit te keren bij schade, omdat je immers zelf een deel betaalt.

Is het verplicht?

Bij sommige inboedelverzekeraars kan het verplicht zijn om een eigen risico te hanteren. Dit gaat dan meestal wel om een relatief laag bedrag, bijvoorbeeld om 50 euro. Door een laag risico te verplichten voorkomt een verzekeraar dat de verzekeringnemer alle kleine schades ook meldt. Het kost namelijk veel tijd en geld voor een verzekeraar om kleine schades te behandelen. Wanneer je het eigen risico zelf betaalt wordt er bovendien vanuit gegaan dat je voorzichtig bent met je spullen en dat je er goed op let. De verzekeraar hoeft dan tenslotte minder schade uit te keren.

Waarvan is het eigen risico afhankelijk

Naast een standaard eigen risico zijn er ook nog eigen risico`s voor specifieke gevallen. Sommige risico’s verschillen namelijk per situatie, persoon of omstandigheid.

  • Stormschade: Bij de schade die wordt veroorzaakt door storm is je eigen risico hoger dan je normaliter zou hebben. Dit eigen risico ligt vaak tussen de 250 en 500 euro.
  • Inbraak of diefstal: Wanneer je in een grote Nederlandse stad woont (Amsterdam, Arnhem, Tilburg, Den Bosch, Heerlen, Eindhoven, Den Haag, Kerkrade, Nijmegen, Rotterdam, Breda, Utrecht) is je eigen risico meestal ook hoger dan wanneer je in een dorp zou wonen. In grote steden is er namelijk meer kans op inbraak en diefstal.
  • All risk schades: Wanneer je een all risk verzekering hebt afgesloten ben je meestal wel verzekerd tegen alle schades. De schades die onder deze dekking vallen hebben vaak een eigen risico tussen de 50 en 100 euro.

Algemene zaken

Er zijn twee algemene punten waar je bij het afsluiten van je inboedelverzekering rekening mee moet houden, omdat ze invloed hebben op de hoogte van de premie.

  • De verzekeraar: Wil je geen hoog eigen risico of juist wel? Vergelijk altijd verschillende verzekeraars. Niet elke verzekeraar stelt aan het te betalen eigen risico dezelfde eisen.
  • De spullen: Je eigen risico wordt ook bepaald door het type spullen dat je verzekert. Voor dure, luxe spullen heb je een hoger eigen risico dan bij goedkopere spullen met minder waarde.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Keurmerk

Gecertificeerd door:
Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.