Onderverzekerde inboedel

Wanneer inboedel door een plotselinge gebeurtenis van buitenaf beschadigd raakt, kunnen de kosten gedekt worden door een inboedelverzekering. Om het juiste bedrag vergoed te krijgen, is het belangrijk dat de opgegeven waarde van jouw inboedel klopt. Wanneer dit niet het geval is, bestaat de kans dat je inboedelschade niet volledig vergoed krijgt of onnodig een te hoge premie betaalt. Onderverzekering komt vooral voor bij woonverzekeringen, zoals een opstal- en een inboedelverzekering.

In dit artikel lees je wanneer inboedel onderverzekerd is, hoe je het kunt voorkomen en wat een garantie tegen onderverzekering inhoudt. Tot slot wordt het begrip oververzekerde inboedel aangestipt.

Wanneer is inboedel onderverzekerd?

Bij onderverzekerde inboedel is de opgegeven waarde van je inboedel lager dan de werkelijke inboedelwaarde. Het kan heel eenvoudig en zonder dat je het doorhebt gebeuren. Maar hoe dan? Als je een nieuwe bank koopt, toch maar besloten hebt om je eenpersoonsbed voor een tweepersoons in te ruilen of een nieuwe laptop voor je verjaardag krijgt, dan stijgt de waarde van de inboedel. Onbewust verzamel je dus door de jaren heen meer en/of duurdere spullen. Als je dit niet doorgeeft aan de inboedelverzekeraar, heeft dit onderverzekerde inboedel tot gevolg.

Een voorbeeld: Door een keukenbrand is jouw inboedel onherstelbaar aangetast. Je meubels, elektronica… Alles is door het vuur, de rook en het bluswater vernield. Gelukkig heb je een inboedelverzekering afgesloten. Wat blijkt? Je bent onderverzekerd. Een tijdje terug heb je de waarde opgegeven, maar het komt niet meer overeen. Ondanks dat je de inboedelverzekering hebt afgesloten en elke maand premie hebt betaald, zal je geen volledige vergoeding ontvangen.

Hoe kun je onderverzekering voorkomen?

Het is gelukkig heel eenvoudig om onderverzekering te voorkomen. De inboedelwaardemeter is een hulpmiddel om de waarde van de inboedel vast te stellen. Wijzigt je woonsituatie? Dan is het van belang om de waarde van je inboedel opnieuw te bepalen. Denk hierbij aan samenwonen of verhuizen. Bij verhuizen is het van belang om een adreswijziging door te geven. De kans bestaat namelijk dat de verzekeraar in de polisvoorwaarden heeft opgenomen dat je de wijziging tot maximaal drie maanden na de verhuizing kunt doorgeven. Als je dit niet op tijd doet, dan vervalt de geldigheid van de inboedelverzekering.

Sommige inboedelverzekeraars stellen het eens in de zoveel tijd invullen van de inboedelwaardemeter als eis. Je moet dan bijvoorbeeld elke vijf jaar opnieuw de waarde van de inboedel bepalen en doorgeven.

Onderverzekering garantie

Wanneer je de inboedelwaardemeter hebt ingevuld, ben je door de verzekeraar verzekerd tegen onderverzekering. Kortgezegd zal je bij schade een volledige vergoeding krijgen van de verzekeraar, omdat het invullen van de inboedelwaardemeter garandeert dat je niet onderverzekerd bent. De garantie is niet geldig als er bij de inboedelwaardemeter onjuiste gegevens zijn ingevuld, oftewel wanneer er gefraudeerd is bij het invullen.

Oververzekerde inboedel

Oververzekerde inboedel is het tegenovergestelde. Hierbij is de opgegeven waarde juist hoger dan de werkelijke waarde. Dit is onvoordelig omdat de hoogte van de premie afhankelijk is van onder andere de inboedelwaarde. Bij oververzekerde inboedel zal je dan ook een te hoge premie betalen.

Tips

– Hoe je een wijziging van de inboedelwaarde doorgeeft, verschilt per inboedelverzekeraar. Veelal kan dit eenvoudig online, maar vaak kan het ook telefonisch, per mail of via een contactformulier.

– Neem je de stap om van een huurwoning naar een koopwoning te verhuizen? Dan is het verstandig om ‘vaststaande’ inboedel met een opstalverzekering te verzekeren. Lees daar meer over in dit artikel.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.