+ Keuzehulp
Wijzig je voorkeur

Zorgverzekering vergelijken

De zorgvergelijker van Studentenverzekering.nl zorgt ervoor dat jongeren en studenten op eenvoudige en laagdrempelige wijze zorgverzekeringen met elkaar kunnen vergelijken. Bij het maken van je keuze in de zorgvergelijker kan je aanvinken welke zorgkeuze je wil, kiezen voor het verplicht eigen risico of een vrijwillig eigen risico en je kan een aanvullende zorgverzekering kiezen. Vink je niks aan, dan gaat de zorgvergelijker ervan uit dat je geen voorkeur hebt wat betreft zorgkeuze en wordt de premie berekend op basis van het verplicht eigen risico.

Hoe kies ik een zorgverzekering?

Iedereen in Nederland is verplicht over een zorgverzekering te beschikken. Op deze pagina proberen we je de informatie te geven, zodat jij de voor jou beste zorgverzekering kan kiezen.

Stap 1: Hoeveel zorgkosten maak je?

Door na te gaan hoeveel zorgkosten je de afgelopen jaren hebt gemaakt kun je een inschatting maken, welke zorgkosten je in het komende jaar kan verwachten. Wanneer zorgkosten niet onder de basisverzekering vallen is het verstandig om hiervoor een aanvullende verzekering af te sluiten.

Een voorbeeld is een fanatieke sporter die regelmatig blessures heeft maar verder eigenlijk nooit iets mankeert. Omdat fysiotherapie niet vergoed wordt door het basispakket moet de sporter zich hiervoor aanvullend verzekeren. Verder mankeert hem niets dus hij zal weinig gebruik maken van het basispakket, hiervoor zou de sporter een hoger eigen risico kunnen kiezen.

Stap 2: Wat wordt je eigen risico?

In Nederland wordt alle noodzakelijke zorg vergoed door je basiszorgverzekering. Echter, er geldt wel een verplicht eigen risico van €385,- op jaarbasis. Dit houdt in dat je de eerste €385,- aan zorgkosten zelf moet betalen. Bepaalde zorg is uitgesloten van het eigen risico, bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts. Maak je gebruik van zorg en kun je als student de €385,- niet in een keer ophoesten? Neem dan contact op met je zorgverzekeraar, vaak is het mogelijk om het eigen risico gespreid te betalen. Vind je het geen probleem om meer te betalen, dan kun je er ook voor kiezen om het eigen risico vrijwillig op te hogen. Wanneer je hiervoor kiest, is je maandelijkse premie lager en ontvang je korting op je zorgverzekering. Meer informatie kan je vinden op de pagina eigen risico.

Je kunt ervoor kiezen vrijwillig je eigen risico te verhogen in stappen van 100 euro naar maximaal €885,-. Hoe hoger je eigen risico, hoe lager je premie zal zijn. Het nadeel van een hoog eigen risico is echter dat je zelf veel zal moeten betalen wanneer je zorgkosten maakt. Wanneer je daarom veel zorgkosten maakt is het misschien verstandiger voor een laag eigen risico te kiezen.

Stap 3: Kies je voor vrije zorgkeuze?

Steeds meer zorgverzekeraars maken afspraken met een beperkt aantal zorgverleners (zoals ziekenhuizen) over behandelingen en vergoedingen. Met een zorgverzekering die geen vrije zorgkeuze biedt (budgetpolis) is het voordeliger om gebruik te maken van één van de gecontracteerde zorgverleners.

Een zorgverzekering die wel vrije zorgkeuze biedt noemen we een restitutiepolis. In dit geval kun je zelf kiezen waar je behandeld wilt worden en vergoedt je zorgverzekeraar de zorgkosten. Omdat er geen afspraken zijn gemaakt tussen zorgverzekeraar en zorgverlener is de premie van een restitutiepolis vaak hoger.

Wanneer je een bepaalde aandoening hebt en een sterke voorkeur voor een bepaald ziekenhuis of zorgverlener is het verstandig na te gaan welke zorgverzekeraar afspraken heeft met die specifieke zorgverlener. Wanneer er geen afspraken bestaan is het verstandig om voor een restitutiepolis te kiezen.

Stap 4: Moet je je aanvullend verzekeren?

Veel zorgkosten voor volwassenen worden niet vergoed door het basispakket. De vergoedingen vanuit de basisverzekering zijn wettelijk vastgesteld en verschillen daarom niet tussen zorgverzekeraars. Een aantal zaken worden echter niet vergoed vanuit de basisverzekering. De meest voorkomende zorgkosten die niet worden vergoed vanuit de basisverzekering, maar waarvoor je een aanvullend pakket moet afsluiten zijn:

  • Tandartskosten
  • Brillen en lenzen
  • Buitenlanddekking
  • Alternatieve geneeswijzen
  • Fysiotherapie

Wanneer je komend jaar kosten verwacht in één of meerdere van deze categorieën is het verstandig om je hiervoor aanvullend te verzekeren. In onze vergelijking kun je eenvoudig aangeven welke dekking je wenst, we nemen in de berekening de aanvullende pakketten mee.

Basiszorgverzekering

De basispakketten hebben in Nederland allemaal dezelfde dekking. Het prijsverschil zit onder andere in de werkwijze van de zorgverzekeraar en de keuze uit zorgverleners. Wanneer je het geen probleem vindt om alle verzekeringszaken online te regelen en er ook geen probleem mee hebt met welk ziekenhuis de zorgverzekeraar een contract heeft, dan kom je bij de goedkoopste studenten zorgverzekering uit.

Aanvullende studenten zorgverzekering

Naast je basis zorgverzekering kun je bij de door jouw gekozen verzekeraar een aanvullende verzekering afsluiten. Deze aanvullende zorgverzekering is niet verplicht en de inhoud is bij iedere verzekeraar anders. Veel jongeren en studenten kiezen ervoor om een aanvullende zorgverzekering te nemen waarbij mondzorg, anticonceptie en fysiotherapie wordt vergoed.

Heb je een aanvullende zorgverzekering gevonden die bij je past? Check dan of je deze direct af kunt sluiten. Het is namelijk zo dat verzekeraars voor een aanvullende zorgverzekering een medische check of wachttijd kunnen hanteren. Voor de basiszorgverzekering is dit niet het geval; hiervoor geldt een acceptatieplicht.

Eigen bijdrage

Naast het eigen risico, kun je ook te maken krijgen met een eigen bijdrage wanneer je van zorg gebruik maakt. De eigen bijdrage is van toepassing op bepaalde zorg, medicijnen en hulpmiddelen. Het is mogelijk om je via een aanvullende zorgverzekering te verzekeren voor de eigen bijdrage. Op deze manier kun je financiële verrassingen op het gebied van zorg uitsluiten.

Over ons

Studentenverzekering.nl is opgericht in 2005 door twee studenten uit Den Haag. Zij vonden de verzekeringsbranche destijds niet overzichtelijk en wilden hier verandering in brengen. Het doel van Studentenverzekering.nl is dan ook om de verzekeringsbranche inzichtelijk en begrijpelijk te maken. Inmiddels is Studentenverzekering.nl uitgegroeid tot een van de grootste websites en informatiebronnen op het gebied van verzekeringen voor jongeren en studenten.

Hoe werken en vergelijken wij?

Aan het eind van het jaar worden alle zorgpremies voor het nieuwe jaar bekend gemaakt. Wij verzamelen al deze gegevens en zetten deze in onze database. Onze zorgvergelijker wordt speciaal ingericht voor jongeren en studenten.

Om een goede keuze te maken, is belangrijk dat er zoveel mogelijk verzekeraars worden meegenomen en vergeleken. Om deze reden vergelijken wij alle grote zorgverzekeraars. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een verzekeraar niet is opgenomen in onze zorgvergelijker. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat de verzekeraar zijn premie niet beschikbaar heeft gesteld aan ons, of doordat er beperkte productvoorwaarden zijn of een beperkte dienstverlening.

Wanneer je op onze site een zorgverzekeraar hebt uitgekozen en aanklikt, word je doorgestuurd naar de website van de desbetreffende zorgverzekeraar. Hier sluit je de nieuwe zorgverzekering daadwerkelijk af en de nieuwe zorgverzekeraar zegt het contract met je oude zorgverzekeraar op. Wanneer je achteraf spijt hebt van je overstap, kun je binnen twee weken nog je keuze te herzien. Bij een online overstap heb je namelijk recht op 14 dagen bedenktijd.

Verdienmodel

Studentenverzekering.nl ontvangt eenmalige provisie van de verzekeraar, wanneer iemand via onze website een verzekering afsluit. De opbrengsten hiervan worden gebruikt voor het verbeteren van de kwaliteit van de website en hebben geen invloed op de resultaten van onze zorgvergelijker.

Vergunning

Studentenverzekering.nl is onderdeel van de collectieve vergunningsaanvraag van financiële dienstverlener Awin BV onder AFM nummer 12042897.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

  • www.rijksoverheid.nl
  • www.zorginstituutnederland.nl

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Medisch advies

Onze website heeft als doel om studenten en jongeren zo goed mogelijk te informeren over verzekeringen in begrijpbare taal. Wij zijn geen zorgverlener en mogen dan ook geen medisch advies geven. Heb je een medische vraag? Leg deze dan voor aan een arts of een medisch professional. Geeft een arts andere informatie dan hetgeen je op onze website leest, luister dan altijd naar je arts.