Dé studentenverzekering specialist

Eigen bijdrage

Als student heb je ook wel eens zorg nodig waarbij er sprake is van een eigen bijdrage. Wanneer er een eigen bijdrage geldt leggen we je in dit artikel graag uit.

Wat is een eigen bijdrage

Dit begrip wordt nog wel eens verward met het eigen risico maar is toch echt iets anders. Een eigen bijdrage betekent dat je een deel van de rekening zelf moet betalen. Dit geldt voor een aantal zorgsoorten.

De meeste kosten voor zorg worden gewoon vergoed vanuit de basisverzekering maar voor sommige vormen is dit simpelweg niet het geval. Een eigen bijdrage geldt voor zowel zorg binnen het basispakket, als zorg binnen de aanvullende verzekering. Let hier dus op. Bekijk het overzicht van alle zorgverzekeringen hier.

Eigen risico

Ook als je het eigen risico al volledig hebt gebruikt, geldt er een eigen bijdrage (een eigen risico is minimaal €385,-, dat bedrag dien je eerst zelf te betalen, daarna vergoedt de zorgverzekeraar de zorgkosten). Dit eigen risico is wettelijk verplicht. Je kan een vrijwillig eigen risico kiezen. Lees hier meer over het eigen risico.

Waarom is er een eigen bijdrage

Vanuit de overheid is bepaald dat sommige kosten van zorg binnen de basisverzekering niet vergoed worden. In dit geval spreekt men van een (wettelijke) eigen bijdrage of maximale vergoeding.

Vanuit de aanvullende verzekeringen worden bepaalde zorgkosten soms vergoed tot een bepaald bedrag. Dit noemen we ook wel een maximale vergoeding. Denk hierbij aan een tandartsverzekering die tot een maximumbedrag wordt gedekt of een gelimiteerd aantal fysiotherapiebehandelingen. Ga je over de limiet heen dan moeten de zorgkosten uit eigen zak betaald worden. Deze kosten worden in rekening gebracht als een eigen bijdrage. Als je benieuwd bent naar de eigen bijdrage die bij jou van toepassing is, kijk dan naar de verzekeringsvoorwaarden in jouw polis.

Hoe wordt de eigen bijdrage verrekend

Als de zorgverzekeraar de rekening van de zorgverlenende partij heeft ontvangen en betaald, wordt eerst de eigen bijdrage in rekening gebracht. Declareer jij zelf de rekening, dan vergoedt de zorgverzekeraar het bedrag min de eigen bijdrage.

Hoe hoog is de eigen bijdrage en wanneer moet je dit betalen

Dit is voor iedereen met een zorgverzekering hetzelfde en dit wordt vanuit de overheid bepaald. Voor sommige zorgsoorten die vanuit de basisverzekering vergoed worden, geldt er een wettelijke eigen bijdrage. In de volgende gevallen kan dat van toepassing zijn:

  • Kraamzorg 
  • Poliklinische bevalling zonder medische indicatie
  • Zittend ziekenvervoer
  • Bepaalde geneesmiddelen (vanuit overheid bepaald) 
  • Hulpmiddelen (bijvoorbeeld steunzolen)
  • Tandheelkundige zorg (die niet direct in verband te brengen zijn met een indicatie voor speciale tandheelkundige zorg)

Een voorbeeld

Stel je slikt medicijnen tegen migraine die €50 euro kosten. De eigen bijdrage die hiervoor geldt is €20. Dan betaal jij, in dit geval, dus €20.

Daarna blijft er nog een bedrag over: €50 – €20 = €30. Die € 30 valt vervolgens binnen het verplicht eigen risico van €385,-. Dan betaal je die € 30 vervolgens ook zelf.

Het eigen risico dat dan overblijft wordt dan: €385 – €30 = €355.

Maak je vervolgens weer zorgkosten in de basisverzekering, die precies €355 zijn, dan houd je een eigen risico over van €355 – €355 = € 0. Alles wat je daarna aan zorgkosten maakt in de basisverzekering, wordt dan wel vergoed.

Vind je deze informatie nuttig?