Eigen bijdrage

Als student heb je ook wel eens zorg nodig waarbij er sprake is van een eigen bijdrage. Het eigen risico en de eigen bijdrage worden wel eens door elkaar gehaald. Toch is de eigen bijdrage wel degelijk iets anders. Wanneer geldt een eigen bijdrage, wat is het precies en waarmee verschilt het van het eigen risico? In dit artikel leggen we het je uit.

Wat is een eigen bijdrage?

Dit begrip wordt nog wel eens verward met het eigen risico maar is toch echt iets anders. Een eigen bijdrage betekent dat je een deel van de rekening zelf moet betalen. Dit geldt voor een aantal zorgsoorten.

De meeste kosten voor zorg worden gewoon vergoed vanuit de basisverzekering maar voor sommige vormen is dit simpelweg niet het geval. Een eigen bijdrage geldt voor zowel zorg binnen het basispakket, als zorg binnen de aanvullende verzekering. Let hier dus op. Bekijk het overzicht van alle zorgverzekeraars hier.

Wanneer is er sprake van een eigen bijdrage?

Je betaalt een eigen bijdrage in de vorm van een vast bedrag of een percentage, omdat de Rijksoverheid bepaald heeft dat bepaalde zorgkosten niet volledig vergoed worden. Dit houdt dus in dat je van de gemaakte kosten voor een bepaalde zorgvorm uit het basispakket, een gedeelte zelf betaalt. Ook als je je eigen risico al helemaal verbruikt hebt.

Er zijn een aantal zorgvormen vanuit het basispakket die zo’n eigen bijdrage vereisen. Vaak betreft dit specifieke geneesmiddelen maar bijvoorbeeld ook kraamzorg, contactlenzen, brillen, orthopedische schoenen, hoortoestellen en ziekenvervoer.

Eigen risico

Ook als je het eigen risico al volledig hebt gebruikt, geldt er een eigen bijdrage (een eigen risico is minimaal €385,-, dat bedrag dien je eerst zelf te betalen, daarna vergoedt de zorgverzekeraar de zorgkosten). Dit eigen risico is wettelijk verplicht. Je kan een vrijwillig eigen risico kiezen tot een bedrag van €885,-. Lees hier meer over het eigen risico.

De verschillen tussen de eigen bijdrage en het eigen risico

 • De eigen bijdrage geldt voor specifieke vormen van zorg. Het eigen risico is het bedrag dat je eerst zelf betaalt tot aan een bepaald bedrag, voordat je zorgkosten vergoed krijgt.
 • Het eigen risico is een vast bedrag per jaar. De eigen bijdrage, echter, is een bedrag dat kan variëren per zorgvorm.
 • Het eigen risico werkt zo dat elke keer als je een bedrag heb uitgegeven aan een zorgvorm, het zich opstapelt totdat je een bepaald bedrag behaald heb. Hierna krijg je de kosten door de zorgverzekeraar vergoed, indien deze zorgvorm aan de voorwaarden voldoet. Bij de eigen bijdrage daarentegen, betaal je iedere keer opnieuw volledig het bedrag dat van toepassing is.

Hoe vaak moet je de eigen bijdrage betalen?

Soms kan het zo zijn dat je per hulpmiddel/zorgvorm een eigen bijdrage per jaar betaalt. Dit is bijvoorbeeld het geval bij brillen. Vaak zal het zo zijn dat je iedere keer dat je een product of een bepaalde vorm van zorg gebruikt, een eigen bijdrage moet betalen. Dit is vaak het geval bij bepaalde geneesmiddelen. Een ander voorbeeld is als je orthopedische schoenen hebt gekocht waarvan je nog een extra paar wil aanschaffen. Voor beide paren, ook al worden ze in hetzelfde jaar gekocht, moet dan een eigen bijdrage betaald worden.

Waarom is er een eigen bijdrage?

Vanuit de overheid is bepaald dat sommige kosten van zorg binnen de basisverzekering niet vergoed worden. In dit geval spreekt men van een (wettelijke) eigen bijdrage of maximale vergoeding.

Vanuit de aanvullende verzekeringen worden bepaalde zorgkosten soms vergoed tot een bepaald bedrag. Dit noemen we ook wel een maximale vergoeding. Denk hierbij aan een tandartsverzekering die tot een maximumbedrag wordt gedekt of een gelimiteerd aantal fysiotherapie behandelingen. Ga je over de limiet heen dan moeten de zorgkosten uit eigen zak betaald worden. Deze kosten worden in rekening gebracht als een eigen bijdrage. Als je benieuwd bent naar de eigen bijdrage die bij jou van toepassing is, kijk dan naar de verzekeringsvoorwaarden in jouw polis.

Hoe wordt de eigen bijdrage verrekend?

Als de zorgverzekeraar de rekening van de zorg verlenende partij heeft ontvangen en betaald, wordt eerst de eigen bijdrage in rekening gebracht. Declareer jij zelf de rekening, dan vergoedt de zorgverzekeraar het bedrag min de eigen bijdrage.

Hoe hoog is de eigen bijdrage en wanneer moet je dit betalen

Dit is voor iedereen met een zorgverzekering hetzelfde en dit wordt vanuit de overheid bepaald. Voor sommige zorgsoorten die vanuit de basisverzekering vergoed worden, geldt er een wettelijke eigen bijdrage. In de volgende gevallen kan dat van toepassing zijn:

 • Kraamzorg
 • Poliklinische bevalling zonder medische indicatie
 • Zittend ziekenvervoer
 • Bepaalde geneesmiddelen (vanuit overheid bepaald) 
 • Hulpmiddelen (bijvoorbeeld steunzolen)
 • Tandheelkundige zorg (die niet direct in verband te brengen zijn met een indicatie voor speciale tandheelkundige zorg)

Maximale eigen bijdrage bij geneesmiddelen

Juist omdat je elke keer je eigen bijdrage opnieuw moet betalen, is er een regeling in het leven geroepen speciaal voor de aanschaf van medicijnen. Als je immers vaak geneesmiddelen nodig heb, dan kunnen de kosten van de eigen bijdrage flink oplopen. Om dat te voorkomen is er dan ook een maximaal bedrag voor de eigen bijdrage ingesteld. Sinds 2019 betreft dit € 250,- per jaar. Dit houdt in dat je nooit meer zult hoeven betalen dan dit bedrag. Wat overblijft wordt dan door de zorgverzekeraar betaald.

De maximale eigen bijdrage betreft echter alleen geneesmiddelen die zijn opgenomen in het geneesmiddelensysteem (GVS). Bij andere zorgvormen geldt deze maximale eigen bijdrage niet.

Verschil in eigen bijdrage per medicijn

Het kan zijn dat je vorig jaar met een medicijn begonnen bent, waarvoor je toen niks hoefde te betalen. Het kan zo zijn dat je nu bij de apotheek datzelfde medicijn ophaalt en er nu wel opeens voor moet betalen. Hoe zit dat? Bij bepaalde geneesmiddelen, is de fabrikant soms bereid om de eigen bijdrage terug te betalen. Dit kan zowel via de apotheek zijn als rechtstreeks via jou. Het is echter volledig aan de fabrikant zelf om te beslissen of hier mee doorgegaan wordt op de langere termijn. Stopt de fabrikant hier ineens mee, dan moet je zelf de eigen bijdrage weer betalen. Hierbij geldt dan uiteraard wel dat de eigen bijdrage dan niet hoger zal zijn dan de vastgestelde €250,-

De eigen bijdrage omzeilen

De eigen bijdrage kun je voorkomen of in ieder geval beperken door te kiezen voor bijvoorbeeld ander soort zorg, een andere zorgverlener of door het kiezen van andere medicijnen. Een andere manier is het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering, je krijgt de eigen bijdrage dan vergoed.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

 • www.rijksoverheid.nl
 • www.zorginstituutnederland.nl

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Medisch advies

Onze website heeft als doel om studenten en jongeren zo goed mogelijk te informeren over verzekeringen in begrijpbare taal. Wij zijn geen zorgverlener en mogen dan ook geen medisch advies geven. Heb je een medische vraag? Leg deze dan voor aan een arts of een medisch professional. Geeft een arts andere informatie dan hetgeen je op onze website leest, luister dan altijd naar je arts.