Dé studentenverzekering specialist

Aanvullende zorgverzekering

Naast de in Nederland verplichte basiszorgverzekering, kan je ervoor kiezen om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. De inhoud van het basispakket is voor iedereen gelijk en wordt jaarlijks door de overheid vastgesteld. De inhoud van aanvullende pakketten verschilt daarentegen per verzekeraar. Verzekeraars hebben de vrijheid zelf aanvullende pakketten samen te stellen en stemmen deze vaak inhoudelijk af op verschillende doelgroepen.

De basispakketten vergoeden de standaardzorg, zoals huisartsbezoeken. Wil je ook een vergoeding voor zaken als fysiotherapie, anticonceptie of brillen en lenzen? Dan kan een aanvullende verzekering uitkomst bieden. Welke aanvullende pakketten bestaan er en wat krijg je precies vergoed? En wanneer is het verstandig een aanvullende verzekering af te sluiten?

Aanvullende pakketten

Verzekeraars bieden een veelheid aan aanvullende pakketten aan, variërend van kaal tot zeer uitgebreid. De benaming voor dergelijke pakketten is zeer verschillend, zo worden de kale pakketten vaak met termen als ‘budget’ of ‘compact’ aangeduid, terwijl uitgebreide pakketten vaak met termen als ‘royaal’ of ‘extra’ worden aangeduid. Ook bestaan er pakketten speciaal gericht op bepaalde doelgroepen, zoals studenten, gezinnen of senioren.

Wat wordt er vergoed in deze aanvullende pakketten?

Een greep uit de voor studenten meest interessante vergoedingen:

 • Alternatieve geneeswijzen
 • Brillen + contactlenzen
 • Fysiotherapie
 • Geneesmiddelen
 • Anticonceptie
 • Zorg in het buitenland
 • Huisarts en ziekenhuis
 • Psychologische hulp
 • Tandarts
 • Inentingen verre reizen
 • Condooms

Afhankelijk van de keuze van je pakket, worden bovenstaande zaken tot op bepaalde hoogte vergoed. Zo wordt in de kale pakketten fysiotherapie bijvoorbeeld tot maximaal 6 behandelingen per jaar vergoed, terwijl in de uitgebreide pakketten dit kan oplopen tot gemiddeld 18 behandelingen.

Lees meer op de pagina aanvullende pakketten.

Aanvullend verzekeren of niet?

Heb je een aanvullende verzekering nodig? Deze vraag dien je zelf te beantwoorden, het komt er uiteindelijk op neer hoeveel risico voor eventuele extra zorgkosten je zelf wilt dragen. Je keuze is afhankelijk van verschillende factoren, zoals je persoonlijke omstandigheden. Hoe gezond ben je? Heb je een slecht gebit? Maak je gebruik van anticonceptiemiddelen? Ook dien je te kijken naar de werkelijke kosten. Hoeveel kosten verwacht je het komende jaar te maken? En hoeveel was je vorig jaar kwijt?

Al deze vragen kunnen de weegschaal door laten slaan naar het afsluiten van een aanvullende verzekering om deze extra zorgkosten op te vangen. Bereken voor jezelf welke zorgkosten je verwacht te maken het komende jaar en vergelijk deze met de premie die je op jaarbasis kwijt zou zijn voor een aanvullende verzekering. Indien je meer zorgkosten verwacht te maken dan de premie die je op jaarbasis kwijt bent, is het verstandig een aanvullende verzekering af te sluiten.

Het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering heeft zowel voor- als nadelen. Een aanvullend pakket levert je een besparing op extra zorgkosten op en biedt je meer zekerheden voor onvoorziene zorgkosten. Nadelen zijn dat verzekeraars vaak extra voorwaarden stellen en niet in alle gevallen het complete bedrag van de zorgkosten vergoeden.

Lees hier meer over op de pagina aanvullend verzekeren of niet?

Tandartsverzekering

De tandartsverzekering is een aanvullende verzekering die vaak buiten de bestaande aanvullende pakketten wordt aangeboden. Tot je 18e wordt het overgrote deel van de tandartskosten vergoed door je basisverzekering. Daarna kan een aanvullende tandartsverzekering uitkomst bieden. Via je een tandartsverzekering krijg je een bepaald percentage van de tandartskosten tot een bepaald maximum bedrag per jaar vergoed. Bijvoorbeeld 100% van de kosten tot een maximum van €250,- per jaar.

Welke behandelingen je precies vergoed krijgt is afhankelijk van het type behandeling, het kan zijn dat je slechts een percentage vergoed krijgt. De meest voorkomende kosten, als controle, het vullen van een gaatje, mondhygiëne of het vullen van een gaatje worden volledig vergoed.

Of het interessant is een tandartsverzekering af te sluiten is afhankelijk van verschillende factoren, hoe is je gebit er bijvoorbeeld aan toe? Maak je veel tandartskosten en verwacht je die het komende jaar ook te maken? Kan je een onvoorziene hoge tandartsrekening eventueel zelf betalen? Bepaal aan de hand van deze factoren en ons rekenvoorbeeld of een aanvullende tandartsverzekering interessant voor je kan zijn.

Lees meer op onze pagina tandartsverzekering

Besparen op je zorgverzekering?

Vergelijk en sluit direct af! Ga naar onze:

Vind je deze informatie nuttig?