Aanvullende zorgverzekering
Naast de in Nederland verplichte basiszorgverzekering, kan je ervoor kiezen om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. De inhoud van het basispakket is voor iedereen gelijk en wordt jaarlijks door de overheid vastgesteld. De inhoud van aanvullende pakketten verschilt daarentegen per verzekeraar. Verzekeraars hebben de vrijheid zelf aanvullende pakketten samen te stellen en stemmen deze vaak inhoudelijk af op verschillende doelgroepen.
De basispakketten vergoeden de standaardzorg, zoals huisartsbezoeken. Wil je ook een vergoeding voor zaken als fysiotherapie, anticonceptie of brillen en lenzen? Dan kan een aanvullende verzekering uitkomst bieden. Welke aanvullende pakketten bestaan er en wat krijg je precies vergoed? En wanneer is het verstandig een aanvullende verzekering af te sluiten?
Vergelijk alle zorgverzekeringen
Aanvullende pakketten voor studenten
Verzekeraars bieden een veelheid aan aanvullende pakketten aan, variërend van kaal tot zeer uitgebreid. De benaming voor dergelijke pakketten is zeer verschillend, zo worden de kale pakketten vaak met termen als ‘budget’ of ‘compact’ aangeduid, terwijl uitgebreide pakketten vaak met termen als ‘royaal’ of ‘extra’ worden aangeduid. Ook bestaan er pakketten speciaal gericht op bepaalde doelgroepen, zoals studenten, gezinnen of senioren.
Waarom een aanvullende zorgverzekering?
Het basispakket van je zorgverzekering biedt je basisdekking voor zorg bij onder meer de huisarts, het ziekenhuis, medicijnen en bijvoorbeeld psychologische zorg. Echter de dekking van je basisverzekering is niet altijd voldoende en bepaalde vormen van zorg komen in het geheel niet voor vergoeding in aanmerking. In deze gevallen kan biedt een aanvullende verzekering uitkomst. Een aantal belangrijke punten met betrekking tot de aanvullende verzekering:
- Inhoud: de inhoud van de basiszorgverzekering wordt door de overheid bepaald. Met de aanvullende zorgverzekeringen heeft de overheid niets te maken: de inhoud en de premies worden door de zorgverzekeraars zelf bepaald.
- Geen eigen risico: Voor de aanvullende zorgverzekering geldt geen eigen risico, het wettelijk en vrijwillig eigen risico geldt alleen voor bepaalde zorg uit het basispakket.
- Geen eigen bijdrage: Voor zorg vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering bestaat geen wettelijke eigen bijdrage.
- Geen acceptatieplicht: zorgverzekeraars hebben de plicht je te accepteren voor de basisverzekering, dit geldt echter niet voor de aanvullende zorgverzekeringen. Voor deze verzekeringen kunnen verzekeraars bepaalde acceptatie- of toelatingsvoorwaarden stellen.
- Kies je eigen verzekeraar: je mag de aanvullende zorgverzekering ook afsluiten bij een andere zorgverzekeraar dan waar je de basisverzekering hebt afgesloten. Let op: er wordt in bepaalde gevallen wel een administratieve toeslag in rekening gebracht.
Wat wordt er vergoed in deze aanvullende pakketten?
Een greep uit de voor studenten meest interessante vergoedingen:
Afhankelijk van de keuze van je pakket, worden bovenstaande zaken tot op bepaalde hoogte vergoed. Zo wordt in de kale pakketten fysiotherapie bijvoorbeeld tot maximaal 6 behandelingen per jaar vergoed, terwijl in de uitgebreide pakketten dit kan oplopen tot gemiddeld 18 behandelingen.
Lees meer op de pagina aanvullende pakketten.
Aanvullend verzekeren of niet?
Heb je een aanvullende verzekering nodig? Deze vraag dien je zelf te beantwoorden, het komt er uiteindelijk op neer hoeveel risico voor eventuele extra zorgkosten je zelf wilt dragen. Je keuze is afhankelijk van verschillende factoren, zoals je persoonlijke omstandigheden. Hoe gezond ben je? Heb je een slecht gebit? Maak je gebruik van anticonceptiemiddelen? Ook dien je te kijken naar de werkelijke kosten. Hoeveel kosten verwacht je het komende jaar te maken? En hoeveel was je vorig jaar kwijt?
Al deze vragen kunnen de weegschaal door laten slaan naar het afsluiten van een aanvullende verzekering om deze extra zorgkosten op te vangen. Bereken voor jezelf welke zorgkosten je verwacht te maken het komende jaar en vergelijk deze met de premie die je op jaarbasis kwijt zou zijn voor een aanvullende verzekering. Indien je meer zorgkosten verwacht te maken dan de premie die je op jaarbasis kwijt bent, is het verstandig een aanvullende verzekering af te sluiten.
Het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering heeft zowel voor- als nadelen. Een aanvullend pakket levert je een besparing op extra zorgkosten op en biedt je meer zekerheden voor onvoorziene zorgkosten. Nadelen zijn dat verzekeraars vaak extra voorwaarden stellen en niet in alle gevallen het complete bedrag van de zorgkosten vergoeden.
Een aanvullende zorgverzekering biedt een vergoeding voor zorg die je niet of beperkt vanuit het basispakket vergoed krijgt. Over het algemeen is de vergoeding op de volgende wijze opgebouwd:
- Dekkingsgraad: de zorg die voor vergoeding in aanmerking komt vanuit je aanvullende zorgverzekering wordt voor een bepaald percentage vergoed. Dit percentage ligt normaliter tussen de 75%-100%.
- Maximale jaarlijkse vergoeding: de maximale jaarlijkse vergoeding bestaat uit een maximaal aantal behandelingen of geldbedrag wat je in een jaar vergoed krijgt vanuit de aanvullende verzekering. Bijvoorbeeld maximaal 9 behandelingen bij de fysiotherapeut. Of vergoeding van de behandeling tot maximaal €500,- per jaar.
- Wachttijd: voor de vergoeding van bepaalde zorg uit aanvullende verzekeringen kunnen wachttijden worden gehanteerd. Dat betekent bijvoorbeeld dat je bij de aanvullende tandartsverzekering, voordat je een vergoeding voor orthodontie of kronen of bruggen krijgt, eerst 6 maanden tot een jaar verzekerd moet zijn. Niet alle verzekeraars hanteren wachttijden.
- Toestemming: je zorgverzekeraar kan, alvorens de behandeling of bepaalde medicatie of hulpmiddelen volledig voor vergoeding in aanmerking komen, de voorwaarde stellen dat je eerst toestemming dient te vragen. Eenmaal toegekende toestemming is ook geldig indien je overstapt naar een andere zorgverzekeraar. Het is daarom handig deze toestemming zwart op wit te krijgen.
Lees hier meer over op de pagina aanvullend verzekeren of niet?
Tandartsverzekering
De tandartsverzekering is een aanvullende verzekering die vaak buiten de bestaande aanvullende pakketten wordt aangeboden. Tot je 18e wordt het overgrote deel van de tandartskosten vergoed door je basisverzekering. Daarna kan een aanvullende tandartsverzekering uitkomst bieden. Via je een tandartsverzekering krijg je een bepaald percentage van de tandartskosten tot een bepaald maximum bedrag per jaar vergoed. Bijvoorbeeld 100% van de kosten tot een maximum van €250,- per jaar.
Welke behandelingen je precies vergoed krijgt is afhankelijk van het type behandeling, het kan zijn dat je slechts een percentage vergoed krijgt. De meest voorkomende kosten, als controle, het vullen van een gaatje, mondhygiëne of het vullen van een gaatje worden volledig vergoed.
Of het interessant is een tandartsverzekering af te sluiten is afhankelijk van verschillende factoren, hoe is je gebit er bijvoorbeeld aan toe? Maak je veel tandartskosten en verwacht je die het komende jaar ook te maken? Kan je een onvoorziene hoge tandartsrekening eventueel zelf betalen? Bepaal aan de hand van deze factoren en ons rekenvoorbeeld of een aanvullende tandartsverzekering interessant voor je kan zijn.
Lees meer op onze pagina tandartsverzekering
Besparen op je zorgverzekering?
Vergelijk en sluit direct af! Ga naar onze: