Aansprakelijkheidsverzekering Particulieren (AVP)

Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) is niet bij wet verplicht, een WA verzekering is dat wel. Een WA verzekering sluit je echter alleen af als bestuurder van een auto of motor. Je kan zelf kiezen of je een AVP-verzekering wil afsluiten en tot welk bedrag je verzekerd wilt zijn bij het veroorzaken van schade aan derden. Een slecht idee is het natuurlijk nooit want een ongeluk komt vaak onverwachts en gaat vaak per ongeluk. Neem het per ongeluk laten vallen van een telefoon van een huisgenoot. Denk goed na of je het risico wilt nemen. Graag leggen we uit wat een aansprakelijkheidsverzekering is.

Aansprakelijkheid wat is dat precies?

Jij wordt juridisch aansprakelijk gesteld omdat je onopzettelijk materiële of immateriële schade hebt veroorzaakt bij derden. Derden zijn andere personen. Het hoeft trouwens niet zo te zijn dat jij de schade direct zelf hebt veroorzaakt. In bepaalde gevallen kan je weinig invloed uitoefenen op de situatie. Neem het springen van een waterleiding die vervolgens een lekkage bij de buren tot gevolg heeft. Ook al doe je dit niet opzettelijk, het is wel jouw verantwoordelijkheid. Dit noemen we ook wel risicoaansprakelijkheid. Houd er rekening mee dat schade die veroorzaakt wordt door huisdieren ook onder risicoaansprakelijkheid valt en wordt vergoed bij de meeste verzekeringen.

Welke schade wordt vergoed?

Als je een verzekerde (ook wel verzekeringnemer genoemd) bent wordt over het algemeen de volgende schade gedekt:

  • Immateriële schade: onopzettelijke lichamelijke of geestelijke schade
  • Materiële schade: onopzettelijk kwijtraken, beschadiging of kapot maken van spullen van derden (ook veroorzaakt door jouw huisdier)
  • Procedures: een onderzoek of rechtszaak uitgevoerd door bevoegden/deskundigen

De dekking van zowel immateriële als materiële schade varieert per verzekeraar. De dekking kan je zelf bepalen en kan tot een bedrag van 2.500.000. De premie voor een aansprakelijkheidsverzekering is slechts een paar euro per maand.

Welke schade wordt niet vergoed?

Er zijn ook specifieke gevallen waarin schade niet vergoed wordt. Houd er dus rekening mee dat er veel regels en voorwaarden verbonden zijn aan de dekking, hieronder een overzicht:

  • Met opzet veroorzaakte schade (ook als je onder invloed van alcohol of drugs was tijdens het veroorzaken van schade)
  • Zuivere vermogensschade
  • Schade aan spullen die gehuurd zijn, of als je tijdelijk spullen van iemand anders in bezit hebt (zoals een laptop van je werk, of een geleende caravan)
  • Schade door seksuele praktijken
  • Schade aan je eigen spullen
  • Schade veroorzaakt met de auto, boot of vliegtuig
  • Schade door bezit of gebruik van illegale wapens
  • Wanneer je niet woonachtig bent in Nederland

Wees je trouwens bewust van het feit dat er ook een aansprakelijkheidsverzekering is voor bedrijven. Dit is de AVB (Aansprakelijkheid voor bedrijven). Als je van plan bent om een verzekering af te sluiten lees dan de voorwaarden van je verzekering goed door. Vergelijk alle AVP-verzekeringen (aansprakelijkheid voor particulieren) en sluit dan pas je verzekering af.

Afsluiten is voor studenten ook belangrijk

De rekening van een door jou, onopzettelijk, veroorzaakte schade kan flink oplopen. Zeker als het immateriële schade betreft. Dit is namelijk niet direct concreet in geld uit te drukken en gaat vaak gepaard met een schadevergoeding als gevolg van (blijvend of tijdelijk-)letsel. Dit kan gaan om duizenden euro’s. Zonde dus. Want als student geef je liever je geld uit aan leuke vakanties of uitstapjes met vrienden. Voor een paar euro per maand kan je al een goede aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Verplicht is het niet maar het geeft wel een geruststellend gevoel. Zo beperk je een eventueel financieel risico. We hebben een top 5 voor je op een rijtje gezet.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.