WA verzekering student

De wettelijke aansprakelijkheidsverzekering, ook wel de WA-verzekering, is een verzekering die jou tegen risico’s beschermt die te maken hebben met jouw aansprakelijkheid. De aansprakelijkheidsverzekering vergoedt alle zaakschade en letselschade die door de betreffende verzekerde wordt veroorzaakt.

Dekking

De schade die je met een auto veroorzaakt en waarvoor jij aansprakelijk bent wordt vergoed uit de WA-verzekering. Meestal geldt hierbij een maximum. Dit maximumbedrag is bij wet vastgesteld. Per slachtoffer gaat dit om een bedrag van ongeveer een miljoen euro. Per ongeval gaat dit om 5 miljoen euro. Er zijn verzekeraars die een maximale dekking aanbieden die hoger ligt dan de dekking die bij wet is vastgesteld.

Mocht er tijdens het voorvallen van een ongeluk iemand anders de bestuurder zijn van je auto, dan is de schade die hierdoor uit voortkomt ook verzekerd met de WA-verzekering. Het moet dan wel een bestuurder zijn die is bevoegd om in de auto te mogen rijden, deze zal dus in het bezit moeten zijn van een geldig rijbewijs.

Directe aansprakelijkheid

De directe aansprakelijkheid is een van de soorten die valt onder de WA-verzekering. Bij de directe aanprakelijkheid gaat het erom dat je per ongeluk iets kapot of defect kan maken. Dit gaat dan om zaken die behoren tot derden en niet tot jezelf. Denk aan het raam bij een vriend of vriendin.

Indirecte aansprakelijkheid

De tweede soort die valt onder de WA-verzekering is de indirecte schade. Deze schade kan optreden wanneer je bijvoorbeeld een klus moet doen voor je vader aan het huis. Mocht er op het moment dat je de werkzaamheden uitvoert een dakpan vallen afkomstig van het huis van de buren, dan bestaat er kans op schade. De buren kunnen dan de verzekerde hiervoor wettelijk aansprakelijk stellen. De betreffende schade is indirect ontstaan, dus er kan beroep worden gedaan op de indirecte aansprakelijkheid.

Goederen

Wanneer je bijvoorbeeld meubels moet verplaatsen van je ouderlijk huis naar je nieuwe studentenhuis en er valt een stoel van je aanhangwagen op de auto van een derde, dan is deze schade ook verzekerd binnen de WA-verzekering.

Externe schade

Bij een WA-verzekering gaat het uitsluitend om externe dekking. De schade die is veroorzaakt aan het motorrijtuig of aan de degene die het motorrijtuig bestuurt is niet verzekerd binnen de WA-dekking. Natuurlijk bestaat er de mogelijkheid om deze schade wel te verzekeren, maar dat kun je doen met een autoverzekering die een uitgebreidere dekking bevat. Dit is bijvoorbeeld de beperkte casco of de all-risk verzekering.

Uitzonderingen

Wanneer een WA-verzekerde schade veroorzaakt met opzet of schade die enkel bestaat uit financiële schade, dan wordt dit niet vergoed. Je bent hier dus niet tegen verzekerd met de WA-verzekering. De schade die je aanbrengt aan dingen die je huurt, wordt ook niet vergoed. Het is een beetje vanzelfsprekend, maar wanneer je schade veroorzaakt tijdens het rijden onder invloed dan wordt de veroorzaakte schade ook niet vergoed uit de WA-verzekering.

Verplicht

Een autoverzekering is verplicht, althans de WA-verzekering. In 1963 is deze ontstaan om eventuele slachtoffers te beschermen. Deze wet verplicht dat iedereen met een motorvoertuig in Nederland zich minimaal tegen wettelijke aansprakelijkheid dient te verzekeren.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.