Studieachterstand door ongeval
Een ongeluk zit in een klein hoekje en kan iedereen overkomen. Meestal loopt het goed af, maar dit is niet altijd het geval. Je kunt bij een ongeluk denken aan een auto- of fietsongeval, maar ook een sportblessure kan jou tijdelijk uit de roulatie halen.
Goed verzekerd
Soms heb je een lange tijd nodig om te herstellen. Hierbij kun je denken aan psychisch herstel, maar natuurlijk ook lichamelijk herstel. Ondersteuning daarbij, financieel en door medici, is dan wat je nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan fysiotherapie, hiervoor krijg je een vergoeding wanneer je aanvullend verzekerd bent. Psychisch letsel is sinds dit jaar grotendeels gedekt door je basispakket.
Wat kun je van je opleiding verwachten?
Het kan een lang en wellicht slopend proces zijn. Soms ben je daardoor niet in staat om naar school te gaan. Je opleiding tijdelijk stilleggen is niet leuk, maar soms is er geen andere oplossing. Wat kun je van jouw opleiding verwachten en wat zijn jouw rechten? Waar kan de overheid jou in tegemoet komen?
Decaan en mentor
Wanneer je hiertoe in staat bent is het van groot belang dat je jouw decaan en mentor op de hoogte brengt. De decaan kan je vaak verder helpen met officiële tegemoetkomingen. Hierbij kun je denken aan een jaar extra studiefinanciering. Je kunt ook uitstel krijgen voor vakken, practica etc. De decaan heeft alleen wel een officiële verklaring nodig van jouw dokter of behandelend arts.
Je mentor kan je helpen bij je studievoortgang. Je kunt samen afspraken maken over de te behalen competenties en vakken. Het kan zijn dat jij halve dagen naar je opleiding kan en dus een groot gedeelte mee kan doen met je klas. Wellicht kun je overeenkomen dat je een deel van je studie thuis voortzet. Met je mentor kun je een plan opstellen. Vaak zijn ze hier flexibel mee. Er zijn namelijk ´bijzondere omstandigheden´ mee gemoeid.
Cijferlijst
Wanneer je in aanmerking wilt komen voor een financiële tegemoetkoming of een regeling met school , dan moet je kunnen aantonen dat je door je ziekte of een ongeluk niet in staat was aan school te werken. Je cijferlijst kan vaak, naast een officiële verklaring van de arts, als extra bewijs dienen. Je bent waarschijnlijk niet in staat geweest alle tentamens in een bepaalde periode te maken. Dit is zichtbaar op de cijferlijst.
BIG- registratie behandelend arts
Om officiële papieren in te vullen heb je ook een ´Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg´ (BIG) registratienummer nodig. Jouw dokter, apotheker, fysiotherapeut, psychotherapeut of tandarts kan jouw dit nummer geven, mits hij jouw behandelend arts is. Dit nummer mag namelijk nooit zomaar worden gebruikt.
Tegemoetkomingen
Er zijn enkele tegemoetkomingen waarvoor je in aanmerking komt wanneer je (tijdelijk) niet meer in staat bent om naar school te gaan.
Wajong
Wajong is een volksverzekering. Deze verzekering geldt voor alle jonge mensen in Nederland. Wanneer je al voor je 18e een handicap of langdurige ziekte had of wanneer je tijdens je studie een ongeluk of ziekte hebt gehad en 6 maanden of langer hebt gestudeerd, dan kun je aanspraak maken op deze uitkering. De uitkering krijg je als je niet meer in staat bent om te werken. Je kunt een Wajong uitkering aanvragen bij het UWV. Deze organisatie beslist of jij wel of niet in aanmerking komt voor een uitkering. Op de website van het UWV vind je meer informatie over de Wajong-uitkering.
Ben je alleen deels arbeidsongeschikt? Je komt dan niet in aanmerking voor een Wajong. Wel kun je bij jouw gemeente informeren naar andere regelingen en een bijstandsuitkering.
Studiefinanciering
Heb je door een ongeval of ziekte studievertraging opgelopen dan kun je een jaar extra studiefinanciering krijgen. Een andere mogelijkheid is dat je je studie een jaar stopzet. Je schrijft je dan uit bij jouw opleiding en het volgende studiejaar schrijf je je weer in. Hierdoor loop je geen studievertraging op. Schrijf je op tijd uit. Als het collegegeld betaald is voor het volgend schooljaar, dan krijg je dit niet teug. Let erop dat je ook je openbaarvervoersbewijs (OV) stopzet. Ook hierbij geldt, dat je dit op tijd moet doet. Je riskeert namelijk een boete indien je te laat je studenten reisproduct stopzet. Voor meer informatie ga je naar DUO.
Schadevergoeding
Ben jij door iemand anders zijn toedoen niet in staat om naar school te gaan? Dan kun jij, indien je dit wenselijk acht, een schadevergoeding eisen. Dit kan lang duren. Er is ook niet met zekerheid te zeggen of jij in aanmerking komt voor een schadevergoeding. Het beste kun je hiervoor naar een letselschade advocaat gaat. Je kunt een ´gratis uurtje´ aanvragen. Ook kun je bij een juridisch loket terecht. Bij hen kun je informatie inwinnen en jouw kansen inschatten. Let erop, dat eventuele advocaatkosten hoog kunnen oplopen.