Studenten met Pfeiffer

Tijdens je studententijd of middelbare schoolperiode hoor je eens in de zoveel tijd dat een leerling of student is geveld door Pfeiffer. Wat houdt deze ziekte in en wat kun je er tegen doen? Op deze pagina leggen we je uit wat Pfeiffer precies inhoudt.

Wat is Pfeiffer?

Pfeiffer, ook wel klierkoorts, is een virusinfectie. De ziekte wordt veroorzaakt door het epstein-barr virus, een herpes virus. De ziekte is ontdekt door Emil Pfeiffer, die het virus zijn eigen naam gaf.

Wanneer men in contact is geweest met het epstein-barr virus duurt het tussen de 4 dagen tot 8 weken voordat men ziek wordt. Het verschilt per persoon hoe ziek men wordt. Veel kinderen merken niet eens dat ze het virus hebben opgelopen en krijgen nauwelijks klachten. Anderen krijgen wel last van verschillende ziekteverschijnselen, dit zijn vooral jongvolwassenen. Veel voorkomende symptomen bij de ziekte van Pfeiffer zijn:

  • Koorts
  • Keelontsteking
  • Last van opgezette lymfeklieren
  • Bloeduitstortingen in het gehemelte

Symptomen die ook kunnen optreden, maar minder vaak voorkomen, zijn:

  • Hoofdpijn
  • Misselijkheid
  • Overmatig zweten
  • Hoesten
  • Vlekkerige huiduitslag
  • Vergrote milt
  • Opgezette lever
  • Gele gelaatskleur

Op welke leeftijd komt Pfeiffer voor?

Pfeiffer is een veel voorkomende virusinfectie. De helft van de kinderen heeft het virus al opgelopen voordat ze de leeftijd van vijf jaar bereiken. Bij jonge kinderen geeft het virus nauwelijks klachten. Wanneer men de pubertijd bereikt kan het virus voor ergere klachten zorgen. Tieners en jongvolwassenen kunnen vermoeidheidsklachten ontwikkelen wanneer ze in aanraking komen met het epstein-barr virus. Van de volwassenen heeft 90% antistoffen, mocht je als volwassene toch voor het eerst in aanraking komen met het virus dan is de kans groot dat je geen klachten ontwikkelt. Vooral jongvolwassenen worden ziek van het virus.

Waarom moe bij Pfeiffer?

De reden waarom jongvolwassenen vermoeidheidsklachten kunnen ontwikkelen nadat ze in aanraking zijn gekomen met het epstein-barr virus, komt doordat het immuunsysteem het virus wil overwinnen. Daarnaast kun je vermoeid zijn, omdat je lever door de ziekte soms tijdelijk vergroot is. Ook opgezette klieren en een eventuele keelontsteking kunnen voor vermoeidheid zorgen. Over het algemeen wordt gezegd dat het geen zin heeft om te rusten wanneer je de ziekte van Pfeiffer hebt. Echter, wanneer je lichaam aangeeft dat het ziek is en je duidelijk naar bed moet, dan is het raadzaam om hier gehoor aan te geven.

Hoe besmettelijk is Pfeiffer

Iemand die de ziekte van Pfeiffer heeft, kan maar liefst anderhalf jaar lang besmettelijk zijn. Doordat Pfeiffer veroorzaakt wordt door een virus, kun je het oplopen wanneer je in aanraking komt met speeksel (om deze reden wordt de ziekte van Pfeiffer ook wel de ‘kissing disease’ genoemd) of bloed. Maar je kunt het ook eenvoudiger oplopen, bijvoorbeeld door het aanraken van voorwerpen waar een besmet persoon aan heeft gezeten. Doordat lang niet alle besmette personen klachten ontwikkelen is het vrijwel onmogelijk om tijdens je leven niet minstens eenmaal geïnfecteerd te raken met het epstein-barr virus. Heb je de ziekte van Pfeiffer en heb je mensen met een kwetsbare gezondheid in je omgeving? Dan kan het raadzaam zijn om goed op de hygiëne te letten en bijvoorbeeld niet uit eenzelfde glas te drinken. Zo kun je voorkomen dat zij besmet worden met het virus.

Hoe kan je Pfeiffer aantonen?

Doordat Pfeiffer wordt veroorzaakt door een virus, kan het worden aangetoond door middel van bloedonderzoek. Wanneer je symptomen van de ziekte van Pfeiffer vertoont, kun je bij de huisarts vragen om een bloedonderzoek.

Wat kun je doen als je Pfeiffer hebt?

Er bestaat geen medicijn of preventieve vaccinatie tegen de ziekte van Pfeiffer. Antibiotica heeft geen zin, omdat de ziekte door een virus wordt veroorzaakt. Wanneer je klachten ontwikkelt, kun je het beste uitzieken. De meeste mensen herstellen snel en eventuele vermoeidheidsklachten verdwijnen over het algemeen na uiterlijk drie maanden.

Hoe gevaarlijk is de ziekte van Pfeiffer?

De meeste mensen hebben niet door dat ze de ziekte van Pfeiffer hebben. Ze ontwikkelen geen klachten. Mensen die wel klachten ontwikkelen, hebben hier meestal kort last van en zijn niet ernstig ziek. Bij hen is langdurige vermoeidheid die enkele maanden aanhoudt het meest voorkomend. Echter, bij sommige mensen treden er complicaties op wanneer ze de ziekte van Pfeiffer hebben. Bij patiënten waarbij de milt groter wordt, gebeurt het soms dat de milt scheurt. Ook krijgen sommige patiënten hersenvliesontsteking. Deze complicaties zijn gelukkig zeldzaam.

Kan ik Pfeiffer meerdere keren krijgen?

Wanneer je de ziekte van Pfeiffer hebt gehad, heeft het lichaam antistoffen aangemaakt. Dit zorgt ervoor dat wanneer je weer in aanraking komt met epstein-barr virus, je niet weer ziek wordt. Je kunt er dus van uitgaan dat je de ziekte van Pfeiffer maar eenmaal krijgt in je leven.

Verschil burn out en Pfeiffer?

Tegenwoordig kampen veel jongeren met burn out klachten. Soms is het verschil tussen een burn out en de ziekte van Pfeiffer lastig te onderscheiden, omdat beide vermoeidheid als symptoom hebben. Echter, een burn out is psychisch en de ziekte van Pfeiffer wordt door een virus veroorzaakt. Daarnaast hebben de meeste mensen die Pfeiffer hebben naast vermoeidheid vaak andere klachten, zoals keelpijn, koorts en opgezette klieren. Twijfel je of je een burn out hebt of de ziekte van Pfeiffer? Dan kun je het best contact opnemen met je huisarts.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

  • www.rijksoverheid.nl
  • www.zorginstituutnederland.nl

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Medisch advies

Onze website heeft als doel om studenten en jongeren zo goed mogelijk te informeren over verzekeringen in begrijpbare taal. Wij zijn geen zorgverlener en mogen dan ook geen medisch advies geven. Heb je een medische vraag? Leg deze dan voor aan een arts of een medisch professional. Geeft een arts andere informatie dan hetgeen je op onze website leest, luister dan altijd naar je arts.