Sharingpolis autoverzekering

Autodelen, het gedeelde bezit van of het verhuren van je auto aan particulieren, is een nieuwe trend. Op zoek naar manieren om te besparen of een extra zakcentje te verdienen delen bijvoorbeeld buren het bezit van een auto of verhuren particulieren hun auto via de online bemiddelingsdiensten van Snappcar, WeGo of MyWheels. Er zijn inmiddels zo’n 11.000 autodelers in Nederland! Heeft het gedeelde bezit of verhuren van je auto gevolgen voor de dekking van je autoverzekering?

Autodelen en je autoverzekering

Autobezit is duur, denk alleen al aan de kosten van brandstof, onderhoud, verzekeringen en wegenbelasting. Om extra geld te besparen delen steeds meer mensen het autobezit met bijvoorbeeld de buren of een selecte groep vrienden. Maar wat gebeurt er eigenlijk als één van de bestuurders je auto beschadigt of in het ergste geval in de prak rijdt?

Veel verzekeraars accepteren niet graag meerdere hoofdbestuurders. Maakt iedereen gelijk gebruik van de auto, dan is er geen hoofdbestuurder aan te wijzen en is het dus niet mogelijk een reguliere autoverzekering af te sluiten. In dit geval biedt een bijzondere sharingpolis, ook wel ‘deelautoverzekering’, uitkomst.

Deelautoverzekering

Op dit moment is het alleen mogelijk bij Centraal Beheer een zogenaamde sharingpolis af te sluiten, hoewel naar alle waarschijnlijkheid in de toekomst meerdere autoverzekeraars zullen volgen. Om je auto met je buren of vrienden te kunnen delen, dienen jullie als groep lid te worden van de Vereniging voor Gedeeld Autogebruik (VGA). Elk huishouden kan voor €20,- per jaar lid worden. Het is in de grote Nederlandse gemeenten zelfs mogelijk een tweede parkeervergunningen te krijgen.

Sharingpolis Centraal Beheer

Bij het afsluiten van een sharingpolis bij Centraal Beheer krijg je 10% extra collectiviteitskorting via de vereniging VGA. Vul onderin de pagina bij werkgever in: ‘Vereniging Gedeeld Autogebruik te Grootebroek’. Je kan kiezen uit de volgende dekkingen voor je gedeelde autoverzekering:

  • WA: verzekerd voor schade toegebracht aan anderen en andermans spullen in het verkeer;
  • WABeperkt Casco: Idem, plus dekking voor natuur-, storm-, ruit- en brandschade en diefstal;
  • WAVolledig Casco: Dit is de allrisk verzekeringsvariant, ook schade aan je eigen voertuig valt hierbij onder de dekking.

Wat maakt deze sharingpolis (deelautoverzekering) nou zo bijzonder?

  • Alle autobestuurders die gebruik maken van de deelauto bouwen onafhankelijk van elkaar schadevrij jaren op;
  • Is er een ongeluk gebeurd met schade als gevolg? De eigenaar is dan niet de dupe van de schade als hij of zij niet zelf verantwoordelijk is voor deze schade.
  • Iedereen in de groep mag in de deelauto rijden: wel dienen alle bestuurder zich te registreren bij de autoverzekeraar.

Lees hier meer over de verzekeraar Centraal Beheer en sluit direct je deelautoverzekering af! Let op, je dient dus wel lid te zijn van de VGA.

Deelautoverzekering bij het verhuur

Een andere mogelijkheid is dat je geen gedeeld autobezitter bent, maar dat je in meer of mindere mate je auto verhuurt via één van de online bemiddelingsdiensten Snappcar, WeGo of MyWheels. Dit brengt natuurlijk ook de nodige risico’s met zich mee, je verhuurt de auto aan een (onbekende) buurtbewoner die, hoe netjes hij of zij ook rijdt, net als elke andere verkeersdeelnemer kan worden verrast door een ongeluk(je).

Ook hier komt Centraal Beheer weer om de hoek kijken. Deze verzekeraar is een samenwerking aangegaan met Snappcar, WeGo en MyWheels. Biedt je huidige autoverzekering geen dekking in geval je de auto tegen betaling verhuurt? Dan betaalt de huurder, in aanvulling op de huurprijs, een extra bedrag betalen om allrisk verzekerd gebruik te maken van de auto. Op die manier blijft je no claim korting buiten schot en draai je niet op voor de schade. Een aantal kenmerken van de verzekering:

  • De huurder betaalt tot maximaal 12,5% van de huurprijs voor de allrisk dekking;
  • Ook pechhulpdekking in Europa valt onder de dekking;
  • Raakt je auto total loss? in dat geval krijg je de dagwaarde vergoed (tenzij je eigen autoverzekering ook bij Centraal Beheer loopt en de aanschafwaarde- of nieuwwaarderegeling geldt.

Tot slot nog een tip bij het verhuren van je auto: let goed op minder goed zichtbare vormen van schade. Doe een check zodat het eenvoudig blijft te bewijzen wie de verantwoordelijkheid draagt voor de schade.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.