Het aanvragen van een creditcard is eenvoudig. Wanneer je weet bij welke maatschappij je een creditcard wil aanvragen, kan je meestal online een verzoek indienen. Vaak kun je ook online al je gegevens uploaden, zoals je inkomensoverzicht en uitgavenpatroon. Vervolgens moet je een periode wachten, zodat de creditcardmaatschappij de tijd heeft om je aanvraag te beoordelen. Na een periode van enkele dagen of weken, krijg je van de maatschappij bericht of je in aanmerking komt voor een creditcard en wat je limiet is. Vervolgens krijg je de creditcard thuis opgestuurd en moet je deze activeren.
Heb je een creditcard aangevraagd en deze thuis ontvangen dan kan je deze nog niet direct gebruiken, de creditcard moet eerst geactiveerd worden. Dit doet men vanuit veiligheidsoverwegingen. Om deze reden ontvang je ook eerst de creditcard thuisgestuurd en een paar dagen later de pincode. In enkele gevallen kun je zelf de pincode kiezen.
Heb je de creditcard in huis dan wisselt het per maatschappij hoe je de kaart kunt activeren. Hoe je dit doet staat uitgebreid beschreven in de brief die je bij de creditcard ontvangt. Vind je dit niet duidelijk, dan kun je ook op de website van je creditcardmaatschappij kijken voor uitleg, maar meestal is dit niet nodig en is het activeren erg eenvoudig. Het activeren dien je binnen een bepaalde periode te doen, doe het activeren dus zo snel mogelijk na ontvangst. Heb je een prepaid creditcard dan kun je de kaart pas gebruiken nadat je een bepaald bedrag op de kaart hebt gestort.
Heb je een creditcard aangevraagd, maar wil je een hogere limiet dan de maatschappij je heeft toegewezen dan kun je hiertoe een verzoek indienen bij je creditcardmaatschappij. Vaak kan dit alleen als je in de tussentijd een hoger inkomen hebt gekregen of wanneer je vaste lasten omlaag zijn gegaan. Creditcardmaatschappijen hanteren een strenge toetsing voordat ze een het limiet ophogen.
Een verzoek tot ophoging van je limiet kan je zowel telefonisch als online indienen. Vaak zal je vervolgens aanvullende financiële informatie aan de creditcardmaatschappij moeten overleggen. Krijg je geen hogere limiet? Sommige mensen proberen dan bij een andere maatschappij nog een creditcard aan te vragen. Helaas heeft dit vaak geen zin, omdat maatschappijen kunnen zien of je al een BKR registratie hebt.
Sluit je in Nederland een lening af die hoger is dan E250,- dan is de kredietverstrekker verplicht om dit door te geven aan Stichting Bureau Krediet Registratie (BKR). Wanneer je een creditcard afsluit, wordt dit dus doorgegeven aan het BKR. Betaal je elke maand op tijd je creditcardrekening en andere leningen, dan heeft de BKR registratie geen gevolgen. Krijg je echter schulden, dan zal je BKR registratie negatief worden. Dit heeft vervelende consequenties, wanneer je in de toekomst financiële producten af wilt sluiten. Zorg daarom dat het nooit zover komt.
Het is goed om te weten dat een positieve BKR registratie ook al invloed kan hebben bij het aanvragen van financiële producten. Alle meldingen bij het BKR worden meegenomen bij het beoordelen van een nieuw financieel product, omdat ze worden gezien als een onderdeel van je maandelijkse lasten. Om deze reden zeggen sommige mensen hun creditcard op wanneer ze een huis willen kopen.
Het opzeggen van een creditcard is doorgaans erg eenvoudig. Dit kan vaak zowel via de telefoon als via de e-mail. Soms zal de creditcardmaatschappij vragen of je de pas terug kan sturen, gebeurt dit niet dan kun je het beste zelf je creditcard vernietigen. Houd er rekening mee dat sommige creditcardmaatschappijen een opzegtermijn hanteren van één of twee maanden. Daarnaast verloopt een creditcard nooit automatisch, als de datum die op je creditcard staat is verstreken, krijg je een nieuwe pas toegestuurd. Je moet dus echt, zelf als klant, actie ondernemen wanneer je de creditcard stop wil zetten.
Vind je deze informatie nuttig?