Wanneer je een laag inkomen hebt en een huis huurt, dan is het mogelijk dat je recht hebt op huurtoeslag. Huurtoeslag is een financiële bijdrage van de overheid. Er zijn een aantal voorwaarden verbonden aan het aanvragen van huurtoeslag, je moet onder meer aan de volgende eisen voldoen:
Om te bepalen hoeveel huurtoeslag je krijgt kijkt de Belastingdienst naar jouw inkomen en de huurprijs van je woning. Het is mogelijk om op de website van de Belastingdienst alvast een proefberekening te maken om te kijken op hoeveel huurtoeslag jij waarschijnlijk recht hebt.
Je kunt huurtoeslag op twee manieren aanvragen:
Voor de online aanvraag log je in op je persoonlijke pagina Mijn Toeslagen met je DigiD. Dit is een elektronische handtekening die je nodig hebt voor alle online diensten van de overheid. Waarschijnlijk heb je als student al een DigiD voor het regelen van zaken met DUO. Naast huurtoeslag vind je op de persoonlijke toeslagenpagina ook informatie over andere toeslagen, zoals de zorgtoeslag.
Het verwerken van de aanvraag kan tot acht weken duren. Je hoeft huurtoeslag overigens maar een keer aan te vragen, de jaren daarna zal je de toeslag automatisch ontvangen (wanneer je hier recht op hebt).
Huurtoeslag wordt altijd aan het einde van de maand overgemaakt, rond de 21e dag. Op de website van de Belastingdienst is precies te zien op welke dag van welke maand het geld wordt overgemaakt. Je kunt alle toeslagen van de overheid slechts op één bankrekeningnummer ontvangen. De Belastingdienst heeft dit ingesteld om fraude te voorkomen. Wanneer je dus al een toeslag ontvangt dien je dit bankrekeningnummer in te voeren. Heb je een ander bankrekeningnummer ingevuld? Je ontvangt dan van de Belastingdienst een brief met de vraag of je dit kunt aanpassen.
Woon je samen met je vriend of vriendin? Jullie moeten dan samen huurtoeslag aanvragen. Je partner is jouw toeslagpartner voor huurtoeslag. De hoogte van de huurtoeslag wordt bepaald op basis van de beide inkomens en niet alleen op jouw inkomen en vermogen. Jullie dienen wel beiden officieel bij de gemeente in te zijn geschreven op het woonadres waar je huurtoeslag voor aanvraagt.
Wanneer je er niet helemaal uit komt wat betreft het aanvragen van huurtoeslag, dan kun je contact opnemen met de Belastingdienst. Kijk eerst eens rond op de website van de Belastingdienst, daar staat veel handige informatie op. Verder zijn er speciale Toeslagenservicepunten van de Belastingdienst in iedere gemeente en kun je gratis bellen naar de BelastingTelefoon.
Website huurtoeslag Belastingdienst: www.belastingdienst.nl
Nummer BelastingTelefoon: 0800 – 0543 (gratis)
Vind je deze informatie nuttig?