Huurtoeslag student

Tijdens je studentenperiode is het soms moeilijk om rond te komen. Je hebt veel vaste lasten en weinig tijd om te werken. Gelukkig draagt de overheid via een aantal toeslagen een steentje bij. Een van deze toeslagen waar je als student wellicht recht op hebt is huurtoeslag. Je leest hier meer over de voorwaarden om huurtoeslag te ontvangen en hoe je dit precies aanvraagt.

Wat is huurtoeslag?

Wanneer je een laag inkomen hebt en een huis huurt, dan is het mogelijk dat je recht hebt op huurtoeslag. Huurtoeslag is een financiële bijdrage van de overheid. Er zijn een aantal voorwaarden verbonden aan het aanvragen van huurtoeslag, je moet onder meer aan de volgende eisen voldoen:

  • Je woning mag niet gedeeld zijn, je moet een eigen voordeur, keuken, wc en slaapkamer hebben
  • De kale huurprijs mag niet te hoog zijn, check hier de actuele maximum huur
  • Je inkomen mag niet te hoog zijn en je mag niet te veel vermogen hebben

Om te bepalen hoeveel huurtoeslag je krijgt kijkt de Belastingdienst naar jouw inkomen en de huurprijs van je woning. Het is mogelijk om op de website van de Belastingdienst alvast een proefberekening te maken om te kijken op hoeveel huurtoeslag jij waarschijnlijk recht hebt.

De aanvraag doen

Je kunt huurtoeslag op twee manieren aanvragen:

  • Via een papieren formulier: dit papieren formulier moet je eerst bestellen via de BelastingTelefoon
  • Online via jouw persoonlijke pagina Mijn Toeslagen. Deze pagina kun je bereiken via de website van de Belastingdienst

Voor de online aanvraag log je in op je persoonlijke pagina Mijn Toeslagen met je DigiD. Dit is een elektronische handtekening die je nodig hebt voor alle online diensten van de overheid. Waarschijnlijk heb je als student al een DigiD voor het regelen van zaken met DUO. Naast huurtoeslag vind je op de persoonlijke toeslagenpagina ook informatie over andere toeslagen, zoals de zorgtoeslag. Het verwerken van de aanvraag kan tot acht weken duren. Je hoeft huurtoeslag overigens maar een keer aan te vragen, de jaren daarna zal je de toeslag automatisch ontvangen (wanneer je hier recht op hebt).

Wanneer ontvang ik het?

Huurtoeslag wordt altijd aan het einde van de maand overgemaakt, rond de 21e dag. Op de website van de Belastingdienst is precies te zien op welke dag van welke maand het geld wordt overgemaakt. Je kunt alle toeslagen van de overheid slechts op één bankrekeningnummer ontvangen. De Belastingdienst heeft dit ingesteld om fraude te voorkomen. Wanneer je dus al een toeslag ontvangt dien je dit bankrekeningnummer in te voeren. Heb je een ander bankrekeningnummer ingevuld? Je ontvangt dan van de Belastingdienst een brief met de vraag of je dit kunt aanpassen.

Toeslagpartner

Woon je samen met je vriend of vriendin? Jullie moeten dan samen huurtoeslag aanvragen. Je partner is jouw toeslagpartner voor huurtoeslag. De hoogte van de huurtoeslag wordt bepaald op basis van de beide inkomens en niet alleen op jouw inkomen en vermogen. Jullie dienen wel beiden officieel bij de gemeente in te zijn geschreven op het woonadres waar je huurtoeslag voor aanvraagt.

Hulp bij het aanvragen

Wanneer je er niet helemaal uit komt wat betreft het aanvragen van huurtoeslag, dan kun je contact opnemen met de Belastingdienst. Kijk eerst eens rond op de website van de Belastingdienst, daar staat veel handige informatie op. Verder zijn er speciale Toeslagenservicepunten van de Belastingdienst in iedere gemeente en kun je gratis bellen naar de BelastingTelefoon.

Website huurtoeslag Belastingdienst: www.belastingdienst.nl Nummer BelastingTelefoon: 0800 – 0543 (gratis)

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.