Dekking oppassen en logeren
Verdien jij met jouw bijbaantje geld door op te passen bij de buurtkinderen? Of houd je weleens logeerpartijtjes met je vrienden? Vergeet dan niet dat er altijd iets mis kan gaan. Gooi je per ongeluk een glas druivensap over het witte kleed van je oppasadres of zak je onbedoeld door het bed van vrienden? Zorg ervoor dat duidelijk is wie hier aansprakelijk voor is en of de verzekering de schade dekt.
Oppassen bij de ouders thuis
Verdien jij net als veel studenten een zakcentje bij door op te passen? Dan ben je formeel gezien ‘in dienst’ bij de ouders/verzorgers van de kinderen waar jij oppast. Wanneer jij tijdens jouw werk onbedoeld schade aanricht, zoals het omgooien van een dure vaas of kapot maken van de Dvd-speler, zijn de ouders van jouw oppaskinderen aansprakelijk en dekt de aansprakelijkheidsverzekering, in de meeste gevallen, de kosten. Zij zijn jouw werkgever en daarom verantwoordelijk voor de schade.
Uitzonderingen
Echter is het helaas niet zo zwart wit als het lijkt. Er moet echt sprake zijn van onmacht. Wanneer de verzekeraar van mening is dat jij als oppasser te weinig hebt gedaan om de schade te voorkomen, dan dekt de verzekeraar de schade niet. Stel dat jij jouw oppaskinderen tien minuten alleen laat met vijf potten vingerverf en na terugkomst blijkt dat de smetteloze witte bank ineens is veranderd in een vrolijk kleurenpalet, dan moet jij je toch achter de oren krabben of dit niet voorkomen had kunnen worden. In dit soort gevallen keert de verzekering geen geld uit.
Oppassen in jouw eigen huis
Dat de oppaskinderen bij jou thuis worden gebracht komt minder vaak voor maar ook dan kunnen zij schade aanrichten. Natuurlijk kan het dan ook voorkomen dat een kind schade in jouw kamer aanricht. Helaas zal deze schade niet worden gedekt. Verzekeraars gaan ervan uit dat je er bewust van bent dat kinderen niet de meest voorzichtige soort wezens zijn. Voor deze extra risico’s bestaan wèl aparte logeer- en oppasclausules, die dit soort ongevallen wel dekken. Deze clausule kun je opnemen in jouw aansprakelijkheidsverzekering. Uiteraard wordt de premie wel iets hoger, maar wanneer jouw oppaskind schade bij jou thuis aanricht, dekt de verzekering deze in vele gevallen wèl.
Logeren
Logeren jij en jouw (studie-) vrienden of vriendinnen wel eens bij elkaar? En sneuvelt er in het feestgespuis wel eens wat? Wie is er in dit geval aansprakelijk? De meeste verzekeraars redeneren als volgt: wanneer de gastheer of gastvrouw thuis logees uitnodigt, is er een risico dat er iets kapot kan gaan. Wanneer een vriend jouw wekkerradio per ongeluk kapot slaat, valt die onder jouw aansprakelijkheid. Het is dus zaak dat je in dit soort gevallen een goede aansprakelijkheidsverzekering hebt.
Ook andersom werkt dit zo. Wanneer jij bij iemand logeert en tijdens het ontbijt een pas laat aanbranden, dan is de gastheer of gastvrouw verantwoordelijk.
Ook in dit soort gevallen kun je kiezen voor een speciale (oppas-) en logeerclausule. Uiteraard wordt de premie wel iets hoger, wanneer een logé bij jouw thuis schade aanricht.
Vraag voordat je een aansprakelijkheid verzekering gaat af sluiten even aan je ouders of zij al verzekerd zijn en of je meeverzekerd bent. Wanneer dit niet zo is, is het afsluiten van een persoonlijke aansprakelijkheid verzekering sterk aan te raden! Bij de meeste verzekeraars kun je aangeven of je daarbij een oppas- en logeerclausule wilt afsluiten.
Benieuwd geraakt naar het aanbod van verschillende aansprakelijkheidsverzekeringen met eventueel logeer- en oppasclausules? Kijk hier voor de top 5 aansprakelijkheidsverzekeringen.