Dekking elektrische vervoersmiddelen

Elektrische vervoersmiddelen zijn hip and happening. Met stuur, zonder stuur, één wiel of meerdere, het assortiment blijft uitbreiden. Als jij al in bezit bent van een elektrisch vervoersmiddel of van plan bent om bijvoorbeeld een hoverboard (gemotoriseerd skateboard), Segway of monowiel aan te schaffen, dan vraag je je misschien af hoe het zit met de verzekering?

Kun je elektrische vervoersmiddelsmiddelen verzekeren met een aansprakelijkheids- of inboedelverzekering? En hoe zit het met een verzekering tegen diefstal?

Hoverboard

Kort omgeschreven is een hoverboard een elektrisch eenpersoons vervoersmiddel met twee wielen, zonder stuur en zadel. Het is enkel een plateau waar je op staat en door het verplaatsen van het lichaamsgewicht gaat het hoverboard vooruit en kan er gestuurd worden. Je mag met een hoverboard niet op de openbare weg rijden. Maar ook op de stoep is een hoverboard tot dusver niet toegestaan en dat betekent dat je er alleen binnen of buiten op privéterrein mee mag rijden. Het is, net als een scooter en auto, een motorrijtuig. Een hoverboard is echter niet goedgekeurd omdat het geen stuur heeft en je kunt er dan ook geen wettelijke aansprakelijkheidsverzekering voor motorrijtuigen voor afsluiten.

Aansprakelijkheidsverzekeraars maken doorgaans een uitzondering voor voertuigen met een motor welke onder kinderspeelgoed vallen. Hiervoor geldt daarentegen een maximum snelheid van 16 kilometer per uur. Een hoverboard overschrijdt dit en je kunt dan ook geen beroep doen op je aansprakelijkheidsverzekering wanneer je schade veroorzaakt hebt.

Elektrisch skateboard

Ook het elektrische skateboard is een vervoersmiddel zonder zadel en zonder stuur. Een elektrisch skateboard heeft een motor die wordt bestuurd met een afstandsbediening. Deze skateboards kunnen een snelheid van tot wel 40 kilometer per uur bereiken. Je mag er in Nederland niet mee op de openbare weg rijden. Het is daarom ook niet mogelijk er een verzekering voor af te sluiten. Het is uiteraard wel toegestaan om ermee op privéterrein te rijden.

Elektrische step

Met een elektrische step welke harder gaat dan 16 km/uur mag je enkel op de openbare weg rijden als deze is goedgekeurd door de RDW, de Nederlandse instelling voor de registratie van motorrijtuigen. Indien dit het geval is dan moet je met de elektrische step dezelfde verkeersregels aanhouden als voor een snorfiets. Gaat de step harder dan 25 km/uur? Dan moeten de regels voor een bromfiets aangehouden worden. Het afsluiten van een WA-verzekering is in beide gevallen verplicht en je hebt een bromfietsrijbewijs (AM) of rijbewijs B nodig.

Elektrische eenwieler

Ook wel: unicycle, airwheel, FutureWheel of monowiel) genoemt

Er zijn verschillende benamingen voor het elektrische vervoersmiddel zonder stuur en zadel en met één wiel. De meeste mensen kijken nog vreemd op als ze er iemand op voorbij zien komen, maar door de overheid wordt de monowheel al als ‘bijzondere bromfiets’ gezien. Dit betekent onder andere dat je geen rijbewijs nodig hebt, minimaal 16 jaar moet zijn om erop te mogen rijden en je geen kenteken aan hoeft te vragen. Je bent verplicht om een WA-verzekering af te sluiten.

Dekking vanuit de inboedelverzekering

Schade aan bovengenoemde elektrische vervoersmiddelen wordt niet door de inboedelverzekering vergoed omdat ze onder de categorie motorrijtuigen vallen.

Verzekering tegen diefstal

De prijs van een elektrische vervoersmiddel ligt tussen de honderd tot maar liefst duizenden euro’s. Het is geen overbodige luxe om een diefstalverzekering hiervoor af te sluiten. Het is niet mogelijk om een hoverboard tegen diefstal te verzekeren. De andere in dit artikel genoemde elektrische vervoersmiddelen verzekeren kan wel tegen diefstal. Neem voor de voorwaarden en het kostenplaatje contact op met de desbetreffende verzekeraar.

De toekomst van een hoverboard

De kans is groot dat je in de toekomst wel een verzekering voor een hoverboard kunt afsluiten. Omdat het product relatief nieuw op de markt is, is er momenteel onvoldoende onderzoek naar de risico’s gedaan. De veiligheid kan (nog) niet gegarandeerd worden, maar wegens de populariteit zal dit gaat ongetwijfeld snel veranderen. Verwacht wordt dat het in de toekomst mogelijk, dan wel niet verplicht, zal worden om een WA-verzekering af te sluiten voor een hoverboard. Vergelijkbaar met een auto- en scooterverzekering.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.