Opzeggen zorgverzekering

Iedereen in Nederland is verplicht een zorgverzekering te hebben. Het gaat hier om een basisverzekering die standaard zorgkosten dekt bij de huisarts, het ziekenhuis en de apotheek. Een aanvullende verzekering is niet verplicht; of je deze extra afsluit is aan jou de keuze.

Welke zorg je nodig hebt kan per jaar verschillen en daarom kan het verstandig zijn dit te bedenken voor het einde van het jaar. Zo kan je een weloverwogen beslissing nemen en rustig op zoek gaan naar een zorgverzekering die bij jouw wensen aansluit. Hoe je je zorgverzekering kan opzeggen en wanneer dit kan lees je op deze pagina.

Opzeggingstermijn

De reden dat je je basiszorgverzekering opzegt is je wens om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. De keuze om je zorgverzekering op te zeggen dien je te maken voor 1 januari. Heb je dan nog niet je zorgverzekering opgezegd, dan wordt de verzekering automatisch met een jaar verlengd.

Met het opzeggen van je basiszorgverzekering hoef je niet per se je aanvullende zorgverzekering op te zeggen. Je kan namelijk je basisverzekering bij een andere zorgverzekeraar hebben dan je aanvullende zorgverzekering.

De looptijd van je aanvullende zorgverzekering is in principe een jaar. Slechts enkele zorgverzekeraars bieden de mogelijkheden je aanvullende zorgverzekering maandelijks of zelfs dagelijks op te kunnen zeggen.

Hoe kan je je zorgverzekering opzeggen?

Uiteraard kan je dit per post doen. Zorg dat je al je gegevens in de brief hebt vermeld. Je kan dit zowel gewoon versturen als aangetekend. Ook kan je opzeggen per e-mail, zorg hier ook voor dat je je gegevens en burgerservicenummer in de e-mail zet.

Veel zorgverzekeraars bieden tegenwoordig de mogelijkheid je zorgverzekering op te zeggen via hun website. Aldaar kan je online een formulier invullen ter opzegging. Andere zorgverzekeraars vragen je eerst in te loggen met een wachtwoord of met je DigiD.

Iedere zorgverzekeraar dient een bevestiging van jouw opzegging naar je te versturen. Bewaar deze goed in je eigen administratie. Zo voorkom je misverstanden of het betalen van dubbele premie.

Opgezegd, wat nu?

Je hebt je zorgverzekering opgezegd voor 1 januari. Maar tot wanneer heb je de tijd om een nieuwe zorgverzekering te kiezen? Je hebt een maand; tot en met 31 januari heb je de tijd om een nieuwe zorgverzekering bij een andere verzekeraar af te sluiten.

Je denkt misschien, ben ik dan niet verzekerd gedurende januari? Jawel! Je nieuwe zorgverzekering gaat in met terugwerkende kracht vanaf 1 januari. Je betaalt dus ook premie over de maand januari en zorgkosten in januari kan je gewoon declareren bij je nieuwe zorgverzekeraar.

Opzeggen te veel werk?

Heb je voor 1 januari een keuze gemaakt en direct een nieuwe zorgverzekering afgesloten? Dan hoef je je vorige zorgverzekering niet zelf op te zeggen. Je nieuwe verzekeraar doet dit namelijk voor jou. Dat scheelt toch weer wat moeite!

Uitzonderingen: In een aantal gevallen mag je gedurende het jaar van basisverzekering veranderen of je basisverzekering opzeggen. Dit geldt onder andere als:

  • Je 18 jaar wordt;
  • Je bij een nieuwe werkgever een collectieve zorgverzekering afsluit;
  • Je als militair uit dienst treedt;
  • Je in Nederland gaat wonen na verblijf in het buitenland;
  • Je naar het buitenland gaat verhuizen;
  • De verzekeraar de voorwaarden wijzigt.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

  • www.rijksoverheid.nl
  • www.zorginstituutnederland.nl

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Medisch advies

Onze website heeft als doel om studenten en jongeren zo goed mogelijk te informeren over verzekeringen in begrijpbare taal. Wij zijn geen zorgverlener en mogen dan ook geen medisch advies geven. Heb je een medische vraag? Leg deze dan voor aan een arts of een medisch professional. Geeft een arts andere informatie dan hetgeen je op onze website leest, luister dan altijd naar je arts.