Tips & Handige zaken

Bij het afsluiten van een particuliere aansprakelijkheidsverzekering kunnen er behoorlijk wat vragen opborrelen. De polisvoorwaarden zijn niet altijd even duidelijk: onduidelijke begrippen, ondoorzichtige dekkingen en onduidelijkheid over wie er precies meeverzekerd is. Op basis van deze en andere mogelijke vragen hebben wij verschillende tips & handige zaken beschreven om je te helpen met het maken van een keuze. Staat het antwoord op je vraag er niet bij? Schroom niet om contact met ons op te nemen!

Aansprakelijkheidsverzekering studenten ouders

Is het voor mijn studerende kind handiger een eigen aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten? En in hoeverre is een studerend kind eigenlijk nog meeverzekerd op de polis van de aansprakelijkheidsverzekering van ouders? Op deze en andere vragen wordt in dit artikel antwoord gegeven.

Lees hier meer over wie er zijn meeverzekerd

Begrippenlijst

In de polisvoorwaarden van een aansprakelijkheidsverzekering staan behoorlijk wat ingewikkelde termen omschreven. Wat is bijvoorbeeld een eigen risico? En wat houdt een onrechtmatige daad precies in? Deze en andere begrippen worden uitgelegd op de begrippenlijst aansprakelijkheidsverzekering.

Bekijk hier de begrippenlijst

Bespaartips

Sta je op het punt een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten? Dan zijn de volgende bespaartips mooi meegenomen! Door verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken op premie kan je behoorlijk besparen op je aansprakelijkheidsverzekering. Bij het afsluiten van de verzekering kan je bovendien bij bepaalde verzekeraars kiezen voor een eigen risico. Kies je voor een hoog eigen risico, dan betaal je een lagere premie maar komt in geval van schade een groter deel van het schadebedrag voor jouw rekening.

Ook kan je kiezen voor een hoger of lager verzekerd bedrag: hoe hoger het verzekerde bedrag, hoe meer premie je in de regel betaalt. Ten slotte kan je er voor kiezen je aansprakelijkheidsverzekering te combineren met andere verzekeringen bij dezelfde verzekeraar: bepaalde verzekeraars geven je in zo’n geval pakketkorting.

Bekijk hier de bespaartips

Iemand aansprakelijk stellen

Heeft iemand anders jou of jouw spullen schade toegebracht? Dan wil je deze persoon natuurlijk aansprakelijk stellen om de geleden schade vergoed te krijgen. Hoe kan je iemand aansprakelijk stellen, dien je dan bij de persoon zelf of de verzekeraar aan te kloppen?

Bekijk hier hoe je iemand aansprakelijk kan stellen

Rechtsbijstand

Stel je voor: iemand anders brengt jou of jouw spullen schade toe en is niet bereid voor de kosten op te draaien. Of misschien wordt je zelf aansprakelijk gesteld en is het maar de vraag of je daadwerkelijk aansprakelijk kan worden gesteld: in beide gevallen biedt aanvullende rechtsbijstandsdekking bij de aansprakelijkheidsverzekering uitkomst.

Lees hier meer over rechtsbijstand

Schade melden

Op het moment dat je per ongeluk aan een ander of andermans eigendommen schade hebt toegebracht, wil je deze schade natuurlijk verhalen bij je aansprakelijkheidsverzekeraar. Om de schade te kunnen verhalen dien je wettelijk aansprakelijk te zijn en een schadeformulier in te vullen.

Lees hier meer over schade melden

Verschil met een WA-verzekering

Het verschil tussen een particuliere aansprakelijkheidsverzekering en de wettelijk verplichte WA (Wettelijke Aansprakelijkheid) autoverzekering is niet altijd direct duidelijk. Een particuliere aansprakelijkheidsverzekering biedt dekking voor schade die je per ongeluk aan een ander of diens eigendommen toebrengt. Een WA-verzekering is voor autobezitters en biedt dekking voor schade die met je motorvoertuig in het verkeer aan anderen toebrengt.

Lees hier meer over het verschil met een WA verzekering

Waarom een aansprakelijkheidsverzekering?

Waarom zou je als student een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten? Een ongeluk zit in een klein hoekje: denk alleen al aan het omstoten van een kop koffie over de laptop van je medestudent. De schade kan dan behoorlijk oplopen. Menig studentenbudget is niet bestand tegen dit soort onvoorziene uitgaven. Met een aansprakelijkheidsverzekering voorkom je onaangename verrassingen en ga je net wat zorgelozer door het dagelijks leven.

Lees hier meer over het waarom van een aansprakelijkheidsverzekering

Wie is meeverzekerd?

Op het moment dat je een aansprakelijkheidsverzekering afsluit, heb je de keuze uit verschillende dekking soorten: het betreft de alleenstaande- of gezinsdekking. Bij een alleenstaande dekking ben je zelf natuurlijk meeverzekerd, maar ook eventuele logees die bij je op bezoek zijn of huispersoneel die tijdens werkzaamheden schade veroorzaken. Indien je een partner hebt en/of kinderen kan gezinsdekking uitkomst bieden. In dit geval zijn alle gezinsleden meeverzekerd.

Meer informatie over wie er meeverzekerd is

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.