Op kamers

Voor veel studenten is de studententijd het moment om op eigen benen te gaan staan. Weg uit het ouderlijk huis en tijd voor een eigen stek! Bij deze grote stap komt een heleboel kijken. Op kamers gaan is meer dan een verhuizing regelen. Je moet aan allerlei zaken denken, zo moet je je misschien inschrijven bij een andere gemeente en zelf verzekeringen gaan afsluiten. Wij zetten op een rijtje waar je precies aan moet denken als je op kamers gaat.

Een woning of studentenkamer vinden

Heb je besloten dat je op kamers wil? Dan is het soms nog helemaal niet eenvoudig om een kamer of woning voor jezelf te vinden. In veel studentensteden in Nederland is er sprake van woningnood en duurt het soms maanden voordat studenten een geschikte plek hebben gevonden. Tips om snel een studentenkamer te vinden voor een redelijke prijs zijn dan ook welkom. Wij hebben voor je op een rij gezet waar je precies op moet letten als je snel een betaalbare woning of kamer wilt vinden in je studentenstad.

Verhuizen, wat moet ik regelen?

Wanneer je voor het eerst op kamers gaat, is het vaak lastig om te overzien waar je allemaal aan moet denken. Vaak is het vinden van een studentenkamer al een hele zoektocht. Als je dan eenmaal een kamer hebt, zijn de meeste studenten niet bezig met wat er allemaal komt kijken bij de verhuizing. Geen nood, wij zetten voor je op een rijtje waar je aan moet denken:
  • Prik een datum waarop je gaat verhuizen: Dit klinkt als een open deur, toch doen veel studenten dit niet of ze plannen dit direct op de dag dat ze de sleutel krijgen. Vaak is dit niet handig, want de muren schilderen of andere klussen uitvoeren, gaat een stuk lastiger als je meubels al in de kamer staan. Denk dus goed na op welke dag je wilt verhuizen.
  • Post: Heb je een datum geprikt? Geef dit dan aan verschillende instanties door, denk bijvoorbeeld aan je telefoonprovider en zorgverzekeraar. Zorg dat je post vanaf de verhuisdatum niet meer naar je oude adres wordt gestuurd. Je kunt ook kiezen voor de verhuisservice van Post NL om dit soepel te laten verlopen.
  • Overige services: Het is niet alleen handig vanwege de post om je verhuizing aan instanties door te geven. Het is wel zo prettig als je ook op dag één in je studentenhuis gebruik kunt maken van je internet. Heeft je studentenhuis al een internetaansluiting voor gemeenschappelijk gebruik? Dan hoeft dit natuurlijk niet, maar zet dit wel op je lijstje om voor je verhuizing te checken. Hetzelfde geldt voor het gas, water en licht. Vraag ook na of je studentenhuis een gemeenschappelijke wasmachine heeft of dat je die zelf moet aanschaffen of huren.
  • Klussen in kamer: Bedenk voordat je gaat verhuizen wat je allemaal aan je studentenkamer wil veranderen. Wil je alleen de muren verven of wil je misschien ook een nieuwe vloerbedekking? Wat kun je zelf uitvoeren en waar heb je een klushulp voor nodig? Voer je klussen uit voor de verhuizing, zodat je alle ruimte hebt en deze klussen snel en efficiënt kan uitvoeren.
  • Nieuwe meubels kopen Bedenk van te voren of je al je spullen uit je oude kamer meeneemt naar je studentenkamer, of dat je sommige spullen nieuw wil kopen. Zo weet je van te voren hoeveel meubels je moet verhuizen en kan je beter inschatten hoe lang je bezig bent met de verhuizing. Is je nieuwe kamer veel groter of kleiner dan je vorige? Maak dan eventueel een plattegrond (op schaal) om goed in te kunnen schatten welke meubels er allemaal in je nieuwe kamer passen.
  • Verhuizing zelf regelen: Komt de verhuisdatum dichtbij? Dan moet je de verhuizing zelf gaan regelen! Zorg voor een grote auto, aanhanger of busje en regel vrienden of familie die je kunnen helpen. Zorg dat je van te voren al je spullen hebt ingepakt en dat je genoeg verhuisdozen hebt. Zo kun je op de dag zelf efficiënt verhuizen.
  • Inschrijven gemeente: Verhuis je naar een nieuwe stad of een ander dorp? Vergeet dit dan niet door te geven aan je gemeente!
  • Check of je recht hebt op huurtoeslag: Last but not least, want studeren is al duur genoeg. Kijk op de site van de belastingdienst of je recht hebt op huurtoeslag. Het is ook verstandig om dit te doen, voordat je ‘ja’ of ‘nee’ zegt tegen een kamer. Het kan namelijk zomaar zijn, dat je wel recht hebt op huurtoeslag bij een duurdere kamer, waardoor je netto goedkoper uitkomt dan bij die goedkope kamer waar je geen recht hebt op huurtoeslag. Checken dus.

Tip: Moet je klussen in je studentenkamer, maar ben je zelf niet zo handig? Of wil je gewoon dat de klus snel en goed wordt uitgevoerd? Dan is het goed om te weten dat je via Centraal Beheer eenvoudig en snel een klushulp kan regelen. Iedereen kan hier een klushulp regelen, hiervoor hoef je niet verzekerd te zijn bij Centraal Beheer. Ideaal toch?!

Wat kost verhuizen?

Veel studenten zien op tegen de verhuizing, onder meer doordat ze niet goed kunnen inschatten hoe duur verhuizen is. Misschien is het niet het antwoord wat je wilt horen: maar je kan het verhuizen zo duur maken als je zelf wilt. Dit hangt helemaal af van je wensen en ook van de bereidheid van familie en vrienden om te helpen. Hier een paar low budget verhuistips:
  • Zoek naar goedkope verhuisdozen op marktplaats: Misschien vind je het frisser om nieuwe verhuisdozen te kopen, maar weet dat je op marktplaats vaak grote hoeveelheden verhuisdozen kunt vinden voor een prikkie. Dit scheelt aanzienlijk in de kosten, want ook voor een studentenkamer heb je als snel minimaal 15 verhuisdozen nodig. Huur je een verhuizer in? Weet dan dat je van hen vaak ook al eerder gebruikte verhuisdozen krijgt.
  • Leen een aanhanger of busje: Door tijdig een verhuisdatum te prikken, kun je ruim van te voren in je kennissenkring peilen of je iemand zijn aanhanger, grote auto of busje mag lenen. Op deze manier kan je de kosten drukken. Lukt het je om zo je vervoer te regelen voor de verhuizing? Check dan wel altijd even hoe het met de verzekering zit, mocht je onverhoopt de auto beschadigen tijdens de verhuizing.
  • Vraag familie en vrienden om te helpen: Natuurlijk kun je een professioneel verhuisbedrijf inhuren voor je verhuizing. Ook in de professionele hoek, zijn low budget verhuizers te vinden. Wil je echt besparen? Vraag dan aan familie en vrienden of ze je verhuisdatum vrij houden om je te helpen. Als twee mensen je willen helpen, heb je vaak al genoeg hulp bij het verhuizen van een studentenkamer.
  • Overige kosten: Heb je verhuisdozen, vervoer en sjouwers geregeld? Dan moet je voor overige kosten denken aan brandstof, eventuele verbouwingskosten aan je studentenkamer, de aanschaf van nieuwe meubels gordijnen en accessoires zoals gordijnen en lampen. Deze kosten kun je eenvoudig drukken, door niet alles in één keer uit te geven. Veel studenten doen er zeker een aantal maanden over, voordat hun studentenkamer helemaal naar wens is.

Inboedelverzekering

Misschien denk je dat de inboedel van je studentenkamer niet zoveel waard is en dat verzekeren niet de moeite waard is. Toch is dit niet het geval: door alle elektronica, zoals computers, tablets, muziekinstallaties en tv’s, is de inboedel van de meeste studentenkamers al snel enkele duizenden euro’s waard. Bedragen die de gemiddelde student niet zomaar op kan hoesten wanneer er een inbraak plaatsvindt of wanneer er brand uitbreekt. Hoe het zit met verzekeringen en waar je aan moet denken lees je hier:

Huurtoeslag

De huurprijzen van de meeste studentenkamers zijn flink aan de prijs. Elke euro minder is als student welkom. Daarom is het goed om te weten of je recht hebt op huurtoeslag. Wanneer heb je hier recht op en waar kun je dit aanvragen? Wij zetten het voor je op een rijtje.

Energie

Als je op kamers gaat, besef je pas hoeveel er komt kijken bij op jezelf wonen. Je moet niet alleen zelf boodschappen doen en wassen, ook de rekeningen stapelen zich snel op. De meeste jongeren weten weinig van energiemaatschappijen en hoe je kunt besparen op je energierekening. Wij leggen het een en ander uit.

Internet

Tegenwoordig lijken internet en wifi bijna eerste levensbehoeftes. Vaak kan je niet eens meer zonder als je wilt studeren. Zodra je op kamers gaat, is het dus handig om direct te checken of je zelf internet moet regelen. Lees hier waar je aan moet denken en waar je op moet letten.

Inschrijven gemeente

Heb je al je vrienden en familie laten weten dat je op kamers gaat? Vergeet dan ook niet de gemeente in te lichten als je gaat verhuizen naar een andere stad! Waarom? Dat lees je hier.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.