Dé studentenverzekering specialist

Vrijwillig eigen risico of niet?

Voor je zorgverzekering betaal je maandelijks behoorlijk wat premie. Is het verstandig te besparen op je premie door een hoog vrijwillig eigen risico te nemen? Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van je persoonlijke situatie en met name de zorgkosten die je maakt. In dit artikel proberen we inzichtelijk te maken of het voor jou interessant kan zijn een hoger vrijwillig eigen risico af te sluiten om zo extra te besparen op de kosten voor je zorgverzekering.

Wat houdt het (vrijwillig) eigen risico precies in?

Iedereen ouder dan 18 jaar die woont of werkt in Nederland heeft een zorgverzekering. Daarbij heeft iedereen in 2023 een verplicht eigen risico van €385,-. Dat betekent dat de eerste €385,- aan zorgkosten die onder je eigen risico vallen voor eigen rekening komen. Je kan dit eigen risico met maximaal €500,- verhogen tot €885,-, dit wordt het vrijwillig eigen risico genoemd. Indien je ervoor kiest je eigen risico vrijwillig te verhogen, krijg je korting op je premie.

Hoeveel kan je gemiddeld besparen?

De korting die je krijgt van je zorgverzekeraar is uiteraard afhankelijk van de hoogte van het vrijwillig eigen risico. Hoe hoger het vrijwillig eigen risico, hoe hoger de korting. Per verzekeraar kan de hoogte van de korting behoorlijk verschillen. De kortingen lopen uiteen van €150,- tot ruim €300,- op jaarbasis en ligt gemiddeld rond de €250,-.

Wanneer is het interessant een vrijwillig eigen risico af te sluiten?

Je bent een gezond persoon die amper zorgkosten maakt, al is dat geen garantie dat je niets zal overkomen. Je kan in zo’n geval wel het risico dat je wat overkomt meer bij jezelf leggen en sparen voor het geval je wel wat overkomt. Dit kan door een hoog vrijwillig eigen risico af te sluiten. Ben je chronisch ziek, zit je op een risicovolle sport of heb je geen buffer om het hoge eigen risico zelf te kunnen betalen? Dan doe je er goed aan het eigen risico zo laag mogelijk te houden.

Voorbeelden

Niet alleen als je amper zorgkosten maakt kan het interessant zijn een hoog vrijwillig eigen risico af te sluiten. Onderstaande voorbeelden maken dat duidelijk.

Voorbeeld: Je maakt het verplicht eigen risico niet op Stel je voor, je maakt €300,- aan zorgkosten die onder je eigen risico vallen, bijvoorbeeld aan bepaalde medicatie. In 2023 is het verplichte eigen risico €385,-. Met €300,- aan zorgkosten kom je niet over het verplichte deel van het eigen risico heen, maar kan je door een hoog vrijwillig risico van €885,- af te sluiten wel gemiddeld €250,- op je premie besparen. In dit voorbeeld dien je als gevolg van de besparing op je vrijwillig eigen risico nog maar €50,- van de zorgkosten zelf te betalen.

Vind je deze informatie nuttig?