Afgestudeerd en young profesional

Ben je net (of bijna) klaar met je studie? Tijdens je studietijd heb je waarschijnlijk een voordelige studentenzorgverzekering afgesloten. Kan je deze verzekering als recent afgestudeerde gewoon aanhouden? Een studentenpakket kan daarnaast behoorlijk specifiek zijn, sluit deze nog wel aan op je nieuwe situatie als pas afgestudeerde? Op deze en andere vragen zal in dit artikel worden ingegaan.

Studentenzorgverzekering na je studie

Om te bepalen of je na je studie nog verzekerd kan blijven bij je huidige verzekeraar is het van belang onderscheid te maken tussen je basisverzekering en eventuele aanvullende verzekeringen.

Basisverzekering

Wat betreft je basisverzekering bieden alle zorgverzekeraars je de mogelijkheid na je studie je studentenzorgverzekering gewoon aan te houden. Dit geldt ook voor de verzekeraars die specifieke jongerenverzekeringen aanbieden. Je leeftijd, hoedanigheid als student of hoedanigheid als young professional is daarbij niet van belang. Verzekeraars mogen met betrekking tot de basisverzekering namelijk geen acceptatie-eisen hanteren.

Afhankelijk van je eigen zorgbehoefte kan je er dus voor kiezen de verzekering door te laten lopen. Het is echter wel vaak zo dat deze verzekeringen, hoewel ze goedkoper zijn, minder keuzevrijheid bieden in het uitkiezen van zorgverleners of bepaalde medicijnmerken. Het kan bovendien ook zo zijn dat de door de verzekeraar gehanteerde voorwaarden en dekking niet meer aansluiten op jouw persoonlijke situatie.

Aanvullende verzekering

In het geval je een aanvullende verzekering hebt afgesloten, is het afhankelijk van je verzekeraar of er acceptatievoorwaarden worden gesteld. Verzekeraars zijn er in principe vrij in acceptatievoorwaarden te hanteren. Bepaalde verzekeraars kiezen er bijvoorbeeld voor een leeftijdsgrens te hanteren. Met name verzekeraars die specifieke, doelgroepgerichte aanvullende pakketten aanbieden hanteren leeftijdsgrenzen. Ook kan het zijn dat verzekeraars op basis van je hoedanigheid als student extra korting geven op een aanvullend pakket.

Leeftijdsgrenzen

In onderstaand tabeloverzicht worden van verschillende zorgverzekeraars die aanvullende jongeren- dan wel studentenverzekeringen aanbieden de eventueel gehanteerde leeftijdsgrenzen voor acceptatie weergegeven.

Leeftijdsgrenzen voor acceptatie
Aanvullende verzekering Gehanteerde leeftijdsgrens

Anderzorg Jong

Geen leeftijdsgrens

FBTO

Alle aanvullende pakketten goedkopere premie voor 18-23 jarigen

Univé Jong

18-27 jaar

Wat gebeurt er nu indien je een aanvullende verzekering hebt afgesloten en je in dat jaar de leeftijdsgrens bereikt, bijvoorbeeld 27 jaar wordt? Gelijk overstappen is dan niet nodig. Op het moment dat het eind van het jaar wordt bereikt kan je de verzekering niet verlengen, omdat je dan niet meer voldoet aan de acceptatievoorwaarden.

Overstappen?

Is het als starter op de arbeidsmarkt nu verstandig je studentenverzekering op te zeggen en een nieuwe zorgverzekering af te sluiten? Dat hoeft in principe niet. Indien je verzekeraar met betrekking tot zijn aanvullende jongerenverzekering geen leeftijdsgrens hanteert, kan je er verzekerd blijven zolang je van mening bent dat de verzekering inhoudelijk aansluit op je zorgbehoefte.

Afhankelijk van je baan, kan je bijvoorbeeld behoefte krijgen aan uitgebreide medische dekking in het buitenland (indien je veel dient te reizen voor je werk). Ook kan je in de fase zijn beland waarin dekking voor IVF of kraamzorg relevant wordt. Naarmate je ouder wordt krijg je ook te maken met lichamelijke ‘slijtage’, waardoor je misschien behoefte krijgt aan een ruimere dekking voor tandarts- of fysiotherapiekosten. Al deze factoren dien je in je afweging te betrekken of het interessant blijft je studentenzorgverzekering aan te houden.

Daarnaast kan het zijn dat, nu je afgestudeerd bent, bepaalde kortingsrechten vervallen. Wellicht kreeg je collectiviteitskorting via je universiteit? Of heb je een bepaalde leeftijdsgrens bereikt waardoor je premie stijgt? In dat geval verlies je deze kortingsrechten en kan de studentenverzekering ineens een stuk minder aantrekkelijk zijn.

Verzekeringen voor starters op de arbeidsmarkt

Er zijn ten slotte verzekeraars die zich toeleggen op het aanbieden van verzekeringen voor young professionals. Daarnaast kan je kijken of je via je werkgever wellicht goedkoop een collectieve, aanvullende zorgverzekering kan afsluiten.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

  • www.rijksoverheid.nl
  • www.zorginstituutnederland.nl

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Medisch advies

Onze website heeft als doel om studenten en jongeren zo goed mogelijk te informeren over verzekeringen in begrijpbare taal. Wij zijn geen zorgverlener en mogen dan ook geen medisch advies geven. Heb je een medische vraag? Leg deze dan voor aan een arts of een medisch professional. Geeft een arts andere informatie dan hetgeen je op onze website leest, luister dan altijd naar je arts.