Iemand aansprakelijk stellen

Wie schade veroorzaakt, draait normaal gesproken ook zelf op voor de schade. Op het moment dat iemand anders aan jou of jouw eigendommen schade heeft toegebracht, zal jij deze persoon aansprakelijk willen stellen ter vergoeding van de schade. Hoe je iemand aansprakelijk kunt stellen, bij wie je de schade kunt verhalen na een ongeval en de administratieve afwikkeling die dit tot gevolg heeft, staan in dit artikel centraal.

Aansprakelijkheid bepalen

Een ongeluk; je hebt er vaak geen controle over en het is een onvoorziene situatie waar je ineens middenin zit. Veel pijn, ellende en administratieve rompslomp. Een onverwachte situatie zoals een aanrijding van achteren of een machine op werk die door een technisch mankement ineens aansprong: gebeurtenissen die verstrekkende gevolgen kunnen hebben.

Bij het begaan van een (wettelijk) onrechtmatige daad moet de verantwoordelijkheid worden genomen voor het betalen van de schade. In principe draagt iedereen zijn eigen schade na een ongeluk maar soms kan worden vastgesteld dat iemand anders aansprakelijk is. In dat geval kan je een schadevergoeding eisen. Het is belangrijk dat de tegenpartij de aansprakelijkheid eerst erkent.

Laat je juridisch goed informeren

Als de tegenpartij de aansprakelijkheid niet erkent, is het verstandig om een advocaat/rechtsbijstand in de arm te nemen/in te schakelen en je juridisch goed te laten adviseren.

Verzamel bewijsmateriaal

Het is verstandig nadat een ongeval plaats heeft gevonden gelijk contactgegevens te noteren van de tegenpartij en daarnaast foto’s te maken van de situatie. Eigenlijk is het bij het bepalen van aansprakelijkheid altijd aan te raden om zoveel mogelijk bewijsmateriaal te verzamelen. Dat is praktisch in het geval dat er naast materiële schade ook sprake is van letselschade. Soms kan dit, zoals eerder gezegd, uitmonden in een rechtszaak.

Schuld is iets anders dan aansprakelijkheid

Aan dit verschil ligt een juridische regel ten grondslag. Alleen bij aansprakelijkheid ben je verplicht schade te vergoeden. Dit is vastgelegd in de wet. Stel dat jouw hond een kind bijt, dan word jij als bezitter aansprakelijk gesteld, zonder dat jij daar zelf schuld aan hebt. Je hebt, in dit geval, iets in bezit waar je verantwoordelijkheid voor draagt.

Wie kan ik aansprakelijk stellen?

Online zijn er genoeg kant-en-klare formulieren te vinden om de verzekeraar aansprakelijk te stellen of juist de tegenpartij zelf. Deze kun je gemakkelijk downloaden, invullen en opsturen. Dit geldt niet alleen voor materiële schade maar ook voor letselschade en voetgangers/fietsers met letsel- en materiële schade. Indien de tegenpartij geen medewerking wil verlenen of zijn aansprakelijkheid ontkent, kan je de hulp van rechtsbijstand inschakelen.

De wegbeheerder als tegenpartij

Je kunt zelfs de wegbeheerder aansprakelijk stellen, je kan daarvoor de website van jouw gemeente raadplegen. Op de website is een zogenaamd digitaal loket te vinden waar je een e-formulier kunt downloaden.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.