Wintersportvakantie

Snelheid, hoogte, kou, gezelligheid en sportiviteit. Zomaar wat ingrediënten van een wintersportvakantie. Begint het bij jou bij het horen van het woord ‘wintersport’ al te kriebelen om je ski’s van zolder te halen? Lees dan vooral verder!

Bestemmingen

Voor een geslaagde wintersportvakantie kun je naar talloze bestemmingen. In Europa, maar ook daarbuiten. Landen als Oostenrijk, Zwitserland, Duitsland en Frankrijk zijn onder wintersporters erg populair, maar in het wat goedkopere Tsjechië is het bijvoorbeeld ook goed vertoeven. Of reis af naar het noorden en bezoek Scandinavië voor je wintersportavontuur. In zowel Noorwegen, Zweden als in Finland kan je goed wintersporten, met als bijkomend voordeel dat je je dag ontspannend kunt afsluitend in de sauna!

Naast de genoemde Europese bestemmingen kun je in landen als Verenigde Staten, Canada en Japan ook heerlijk op wintersport. Ideaal als je je in een totaal andere cultuur wilt onderdompelen!

Reisverzekering tijdens wintersport

Zo’n actieve en avontuurlijke vakantie als een wintersport gaat natuurlijk gepaard met het afsluiten van een goede reisverzekering. Omdat een wintersportvakantie behoorlijk risicovol is, heb je in de meeste gevallen niet genoeg aan een reguliere reisverzekering. In zulke gevallen moet je een aanvullende wintersportdekking afsluiten. Zo’n verzekering is noodzakelijk, omdat enkel je zorgverzekering de hoge kosten die bij een wintersport komen kijken niet vergoedt.

Met een wintersportdekking ben je vergoed voor veelvoorkomende wintersportactiviteiten zoals skiën, snowboarden, langlaufen en sleeën. Let er wel op dat je met enkel een wintersportdekking niet volledig vergoed bent. Voor het vergoeden van eventuele medische onkosten heb je naast je wintersportdekking een geneeskundige dekking nodig. De combinatie van beide aanvullende dekkingen vergoedt bijvoorbeeld de onkosten van een rit met de ambulance of een gipsvlucht. Ook zorgt een wintersportdekking voor vergoeding in de volgende gevallen:

  • Kosten van een reddingsactie
  • Schade aan je kostbare ski- of snowboardmaterialen
  • Verlies van je materiaal
  • Overige skilessen, skihuur en skipas bij vroegtijdig afbreken van de vakantie

Kijk voor een overzicht van verzekeraars die je tijdens wintersport kunnen verzekeren op de pagina Reisverzekeringen vergelijken.

Activiteiten

De bekendste wintersportactiviteiten zijn skiën en snowboarden. Er bestaan hierop echter talloze variaties en verwante sneeuwsporten, zoals alpineskiën, biatlon, sleeën en langlaufen. Voor de minder sportievelingen onder ons kan een wintersport net zo leuk zijn, er is immers genoeg te beleven op en rond de piste… en ja, daar hoort après-ski natuurlijk gewoon bij!

Ga je voor het eerst op wintersport, of heb je weinig ervaring? Dan raden we je aan eerst les te nemen. Zowel skiën als snowboarden vergen enige oefening en het beheersen van bepaalde technieken om de afdaling soepel te laten verlopen. Daarnaast is het gewoon onverantwoord om zonder ervaring de piste af te snellen. Je brengt hiermee niet alleen jezelf, maar ook anderen in gevaar. Je kunt ervoor kiezen alvast in Nederland te beginnen met lessen, dit kan in een indoor skihal. Je kunt je echter ook op de plek van bestemming aansluiten bij een skiklas of les nemen van een privéleraar. Je kunt daar namelijk meteen je geleerde technieken in de praktijk brengen!

Risico’s

Hoe leuk een wintersportvakantie ook kan zijn, er zit helaas een behoorlijk risico aan vast. Het begrip ‘gipsvlucht’ is niet voor niks in het leven geroepen. Je kunt zelf nog zo voorzichtig zijn, maar je bent niet alleen op de berg. Een botsing met een andere wintersporter is gebeurd voordat je er erg in hebt. Belangrijk is om niet boven je niveau te gaan skiën of snowboarden. Vind je de après-ski ook wel gezellig en zie je het niet zitten om met de rest van je vakantie in het ziekenhuis door te brengen? Blijf als beginner op groene en blauwe pistes en ga niet na je tweede lesje vol goed moed van de zwarte piste!

Moeder Natuur kan soms verrassend uit de hoek komen. We willen er niet aan denken, maar het kan altijd voorkomen dat er een lawine opduikt tijdens jouw afdeling. Luister naar de plaatselijke autoriteiten, volg de instructies op en ga niet offpiste skiën om je eigen veiligheid te waarborgen.

Uitrusting

Voordat je je eerste afdaling kunt maken in de knisperende sneeuw, moet er het één en ander worden voorbereid. Je hebt ten eerste goede kleding nodig, waarin je je goed kunt bewegen en die je warm houden. Skipakken kun je op veel plekken kopen, maar vergeet vooral niet rond te vragen bij familie of vrienden. Misschien heeft iemand nog een pak in jouw maat in de kast liggen!

Materialen kun je op de plek van bestemming lenen, maar je kunt ook je eigen materiaal meenemen. Bij skiën is het in belang van je eigen veiligheid belangrijk dat de schoenen en de ski’s goed zijn afgesteld op jouw lengte en gewicht; mocht je ten val komen, dan schieten ze op tijd los. Ook voor snowboarden moeten je board en je schoenen in de juiste maat vallen.

Naast je skipak en je ski’s of snowboard, is het belangrijk om zaken als een skihelem, skisokken, snowboots en een zonnebril niet te vergeten. Ook handen- en voetenwarmers, isoleerdekens en een sneeuwbril zijn in de koude wintersportbestemmingen geen overbodige luxe! Alhoewel deze bestemmingen vaak vrij zonnig kunnen zijn en je het door alle inspanning niet meteen door zult hebben, is het boven op de berg erg koud!

Ga je met de auto naar plek van bestemming? Vergeet dan de aanpassingen op je auto niet! Zorg dat je auto is voorzien van winterbanden en sneeuwkettingen om vervelende situaties, zoals vastzitten in de sneeuw, te voorkomen.

Tips

  • Ben je er nog niet helemaal over uit of een wintersportvakantie nou wat voor jou is? Ga in Nederland naar een indoor skihal en kijk of het je bevalt, voordat je definitief boekt!
  • Ga je het materiaal huren? Doe dit ergens onderweg of in het dal in plaats van het hoger gelegen dorp. Iets verder weg, maar vaak vele malen goedkoper!
  • Vergeet je aansprakelijkheidsverzekering niet! Als je zelf een ongeluk veroorzaakt, ben je hiervoor namelijk aansprakelijk en de kosten hiervoor kunnen hoog oplopen

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.