Veelgestelde vragen autoverzekering

Mocht je na het lezen over de autoverzekering en de daarbij behorende onderwerpen nog vragen hebben, dan hopen we die hier te beantwoorden.

Hoe weet ik wanneer ik verzekerd ben?

Nadat je een autoverzekering hebt aangevraagd, ontvang je een sms of e-mail met daarin de mededeling dat je aanvraag is goedgekeurd of is afgekeurd. Op het moment dat je dit bericht hebt ontvangen kun meestal direct met een gerust hart de weg op. Hierna krijg je je verzekeringspolis en de groene kaart toegestuurd.

Is mijn auto ook verzekerd in het buitenland?

Is je autoverzekering aangevraagd en geaccepteerd? Dan is je auto automatisch ook in het buitenland verzekerd. Dus mocht je met vrienden een leuke reis willen maken per auto, dan kun je gerust op weg gaan. Echter niet voor alle landen geldt dit. Je krijgt van je verzekeraar een groene kaart opgestuurd waarin de landen staan waar je auto wel/niet verzekerd is.

Wanneer wordt mijn rijbewijs ingenomen?

Wanneer je een bepaalde overtreding hebt begaan in het verkeer of een misdrijf hebt ondergaan in het verkeer kan het zijn dat de politite jouw rijbewijs inneemt. De Wegenverkeerswet (WVW) heeft vastgesteld in welke gevallen de politie je rijbewijs in mag nemen. Dit zijn voornamelijk situaties waarin je als bestuurder van een auto of een ander motorvoertuig de veiligheid hiervan heel erg in gevaar brengt. Een aantal voorbeelden van hoe het niet moet: met alcohol achter het stuur zitten, weigeren om aan een alcoholonderzoek mee te doen of de sneheid overtreden door meer dan 50km/u te snel te rijden.

Wat gebeurt er met de no-claim korting als ik zonder schuld een fietser of voetganger aanrijdt?

Wanneer een sterke verkeersdeelnemer (bijv. een auto) een zwakke verkeersdeelnemer aanrijdt (bijv. een fietser), dan wordt de sterke deelnemer hiervoor verantwoordelijk gehouden. Ook al ben je als automobilist helemaal niet schuldig omdat de fietser bijvoorbeeld door rood licht fietste en jij groen licht had. Helaas gaat het beide keren ten koste van je no-claim korting.

Wat doe ik bij een aanrijding?

Ben je betrokken bij een ongeluk waarbij er alleen schade is aan de auto(’s), dan is het vaak niet nodig om de politie in te schakelen. Voor de politie is het vaak ook lastig om te bepalen wie de getuige(n) zijn geweest. Als je merkt dat de tegenpartij iets vertelt wat niet waar is, is het wel verstandig de politie in te schakelen. Een tip is om na het ongeval foto’s te maken van de schade en de situatie vanuit meerdere posities. Daarna vul je met de tegenpartij een formulier in voor het aangeven van de schade. Deze papieren moet je in je auto hebben liggen. De reden voor het invullen van dit papier is om te voorkomen dat één partij een ander verhaal vertelt uit eigenbelang, bijvoorbeeld om financiën. Mochten er wel getuigen aanwezig zijn, schrijf dan ook deze persoonsgegevens op. Mocht er onenigheid ontstaan, dan kun je altijd nog op deze getuigen een beroep doen door hen te vragen om hun verhaal te vertellen.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.