Dé studentenverzekering specialist

Vergoedingen anticonceptie

Anticonceptiemiddelen zijn voor jonge mensen als studenten, die vol in ontwikkeling zijn, vaak onmisbaar. Wel de lusten maar niet de lasten, geen enkele student zit immers te wachten op een ongewenste zwangerschap of een SOA. Met name vrouwen gebruiken vrij prijzige anticonceptiemiddelen zoals de pil en het spiraaltje. In hoeverre vergoedt je zorgverzekering de kosten van anticonceptiemiddelen? En is het mogelijk een vergoeding voor deze kosten te krijgen via een aanvullende verzekering?

Wat vergoed je basisverzekering?

Of anticonceptiemiddelen worden vergoed door je basisverzekering, is afhankelijk van je leeftijd. Er dient onderscheid te worden gemaakt tussen vrouwen tot 21 jaar en vrouwen van 21 jaar of ouder.

Vrouwen tot 21 jaar
Vrouwen onder de 21 jaar krijgen anticonceptiemiddelen volledig vergoed via de basisverzekering. Het gaat om de volgende anticonceptiemiddelen:

  • NuvaRing;
  • Evrapleister;
  • Anticonceptiepil (‘de pil’);
  • Mirenaspiraal;
  • Prikpil;
  • Koperspiraaltje;
  • Implanon;
  • Pessarium.

Het eigen risico geldt wel voor anticonceptiemiddelen voor vrouwen tot 21 jaar. De eerste €385,- aan totale zorgkosten komen dus voor eigen rekening. Schrik niet, dit zijn niet alleen de kosten die je maakt voor anticonceptie maar bijvoorbeeld ook de kosten voor bepaalde medicijnen of verblijf in het ziekenhuis.

Anticonceptie voor vrouwen van 21 jaar of ouder

Anticonceptiemiddelen voor vrouwen van 21 jaar of ouder worden sinds 1 januari 2011 niet meer vergoed door de basisverzekering. Tot 1 februari 2014 werd echter de Diane-35 pil nog wel vergoed, met name als middel tegen ernstige acne. In de praktijk werd de pil echter vaak als anticonceptiemiddel gebruikt, maar voorgeschreven tegen acne. Om deze praktijken tegen te gaan wordt de pil in zijn geheel niet meer vergoed in het basispakket.

Andere anticonceptiemiddelen komen niet voor vergoeding in aanmerking via het basispakket. Wil je toch een vergoeding ontvangen voor de aanschaf van bijvoorbeeld de pil of condooms? Dan dien je een aanvullende verzekering af te sluiten.

Wat vergoed een aanvullende verzekering?

Bij de verschillende verzekeraars kan je kiezen uit aanvullende pakketten die anticonceptiemiddelen tot op bepaalde hoogte vergoeden. De kosten worden vaak tot een bepaald percentage gedekt tot een bepaald maximumbedrag. Via je aanvullende verzekering kan je een vergoeding krijgen voor de meeste vrouwelijke anticonceptiemiddelen en condooms. Om inzichtelijk te maken in hoeverre aanvullende verzekeringen anticonceptiemiddelen vergoeden vergelijken we de aanvullende pakketten van een vijftal verzekeraars met elkaar.

Vergoedingen aanvullende zorgverzekering

Zilveren Kruis - Studenten Goed VerzekerdDekkingPrijs pakket p/m
Aanvullend 1 ster100% vergoeding (volgens Geneesmiddelenvergoedingssysteem)5.95
Aanvullend 2 sterren100% vergoeding (volgens Geneesmiddelenvergoedingssysteem)16.58
Aanvullend 3 sterren100% vergoeding (volgens Geneesmiddelenvergoedingssysteem)33.25
Aanvullend 4 sterren100% vergoeding (volgens Geneesmiddelenvergoedingssysteem)58.50
Naar Studenten Goed Verzekerd
ZieZoDekkingPrijs pakket p/m
ZieZo Aanvullend 1100% vergoed5.75
Naar ZieZo
DitzoDekkingPrijs pakket p/m
ZorgBewustVergoeding van max. €30,- per jaar (pil, vaginale ring, prikpil, hormoonpleister en -staafje, pessarium en spiraaltje)6.25
ZorgGoedVergoeding van max. €100,- per jaar (pil, vaginale ring, prikpil, hormoonpleister en -staafje, pessarium en spiraaltje)8.95
ZorgBeterVergoeding van max. €200,- per jaar (pil, vaginale ring, prikpil, hormoonpleister en -staafje, pessarium en spiraaltje)10.95
Naar Ditzo
United Consumers VGZDekkingPrijs pakket p/m
ZorgZeker 1100% vergoeding6.98
ZorgZeker 2100% vergoeding22.60
ZorgZeker 3100% vergoeding37.01
Naar United Consumers VGZ

De FrieslandDekkingPrijs pakket p/m
AV Doorstap100% vergoed (volgens Geneesmiddelenvergoedingssysteem)8.95
AV Standaard100% vergoed (volgens Geneesmiddelenvergoedingssysteem)15.50
AV Extra100% vergoed (volgens Geneesmiddelenvergoedingssysteem)24.95
AV Optimaal100% vergoed (volgens Geneesmiddelenvergoedingssysteem)53.50
Naar De Friesland

Vind je deze informatie nuttig?