Vergoedingen anticonceptie

Anticonceptiemiddelen zijn voor jonge mensen als studenten, die vol in ontwikkeling zijn, vaak onmisbaar. Wel de lusten maar niet de lasten, geen enkele student zit immers te wachten op een ongewenste zwangerschap of een SOA. Met name vrouwen gebruiken vrij prijzige anticonceptiemiddelen zoals de pil en het spiraaltje. In hoeverre vergoedt je zorgverzekering de kosten van anticonceptiemiddelen? En is het mogelijk een vergoeding voor deze kosten te krijgen via een aanvullende verzekering?

Vergoeding van anticonceptie

Met onze handige zorgverzekering vergelijker kan je selecteren hoeveel anticonceptie je vergoed wilt hebben. Je ziet dan ook direct welke zorgverzekeraar hiervoor het meest voordelig is.

Wat vergoed je basisverzekering?

Of anticonceptiemiddelen worden vergoed door je basisverzekering, is afhankelijk van je leeftijd. Er dient onderscheid te worden gemaakt tussen vrouwen tot 21 jaar en vrouwen van 21 jaar of ouder.

Vrouwen tot 21 jaar

Vrouwen onder de 21 jaar krijgen anticonceptiemiddelen volledig vergoed via de basisverzekering. Het gaat om de volgende anticonceptiemiddelen.

  • NuvaRing;
  • Evrapleister;
  • Anticonceptiepil (‘de pil’);
  • Mirenaspiraal;
  • Prikpil;
  • Koperspiraaltje;
  • Implanon;
  • Pessarium.

Het eigen risico geldt wel voor anticonceptiemiddelen voor vrouwen tot 21 jaar. De eerste €385,- aan totale zorgkosten komen dus voor eigen rekening. Schrik niet, dit zijn niet alleen de kosten die je maakt voor anticonceptie maar bijvoorbeeld ook de kosten voor bepaalde medicijnen of verblijf in het ziekenhuis.

Anticonceptie voor vrouwen van 21 jaar of ouder

Anticonceptiemiddelen voor vrouwen van 21 jaar of ouder worden sinds 1 januari 2011 niet meer vergoed door de basisverzekering. Tot 1 februari 2014 werd echter de Diane-35 pil nog wel vergoed, met name als middel tegen ernstige acne. In de praktijk werd de pil echter vaak als anticonceptiemiddel gebruikt, maar voorgeschreven tegen acne. Om deze praktijken tegen te gaan wordt de pil in zijn geheel niet meer vergoed in het basispakket.

Andere anticonceptiemiddelen komen niet voor vergoeding in aanmerking via het basispakket. Wil je toch een vergoeding ontvangen voor de aanschaf van bijvoorbeeld de pil of condooms? Dan dien je een aanvullende verzekering af te sluiten.

Wat vergoed een aanvullende verzekering?

Bij de verschillende verzekeraars kan je kiezen uit aanvullende pakketten die anticonceptiemiddelen tot op bepaalde hoogte vergoeden. De kosten worden vaak tot een bepaald percentage gedekt tot een bepaald maximumbedrag. Via je aanvullende verzekering kan je een vergoeding krijgen voor de meeste vrouwelijke anticonceptiemiddelen en condooms. Gebruik onze zorgvergelijker om te zien welke zorgverzekeraars anticonceptie vergoeden.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

  • www.fbto.nl
  • www.rijksoverheid.nl
  • www.zorginstituutnederland.nl

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Medisch advies

Onze website heeft als doel om studenten en jongeren zo goed mogelijk te informeren over verzekeringen in begrijpbare taal. Wij zijn geen zorgverlener en mogen dan ook geen medisch advies geven. Heb je een medische vraag? Leg deze dan voor aan een arts of een medisch professional. Geeft een arts andere informatie dan hetgeen je op onze website leest, luister dan altijd naar je arts.