Stage lopen in Ierland

Als je stage wilt gaan lopen in een Engelstalig land, denk dan zeker ook eens aan Ierland. Het is een land met prachtige ruige natuur en een indrukwekkende geschiedenis. Het staat er vol met de wereldberoemde Irish pubs, waar je onder het genot van je pint Guinness naar authentieke lokale bands kunt luisteren. Tegelijkertijd is de hoofdstad Dublin een stad van formaat waar je je niet snel zult vervelen. In dit artikel lees je alles over stage lopen in Ierland.

Populaire bestemmingen

De meest voor de hand liggende bestemming in Ierland om stage te lopen is natuurlijk de hoofdstad Dublin. Dublin is een stad aan de oostkust van Ierland met ongeveer 528.000 inwoners en meerdere universiteiten. Naast Dublin zijn er nog een aantal kleinere steden in Ierland waar je mogelijk een stageplaats kunt vinden. Je kunt dan denken aan steden zoals Cork, Galway of Limerick. Deze drie steden hebben ook een universiteit.

Een stage vinden

Er zijn verschillende mogelijkheden om een stage in Ierland te vinden. Je kunt natuurlijk het stagebureau van je onderwijsinstelling benaderen of een extern stagebemiddelingsbureau in de arm nemen. Het grote voordeel van Ierland is dat men er Engels spreekt. Je kunt dus ook redelijk eenvoudig zelf via internet een bedrijf zoeken dat je aanspreekt en informeren of je er mogelijk stage kunt lopen. Zorg wel dat je op tijd begint met zoeken, want een dergelijk proces neemt veel tijd in beslag.

Benodigde documenten

Ierland is lid van de EU. Dit betekent dat je geen visum of werkvergunning nodig hebt om in Ierland stage te kunnen lopen. Wel moet je ervoor zorgen dat je identiteitsbewijs of paspoort lang genoeg geldig is. Het is handig om kopieën te maken van je belangrijke documenten.

Zorgverzekering

Voordat je naar Ierland vertrekt moet je zorgen dat je verzekeringszaken op orde zijn. Wat je precies moet regelen hangt af van het soort stage dat je gaat doen en hoe lang je blijft. Als je een onbetaalde stage gaat doen, je korter dan een jaar in het buitenland verblijft en je jonger bent dan 30 jaar, blijft je Nederlandse basiszorgverzekering gewoon geldig. Zorg wel dat je je European Health Insurance Card (EHIC) bij je hebt. Deze kaart bewijst dat je bent verzekerd voor spoedeisende hulp in het buitenland. De kaart staat op de achterkant van je zorgpas of je kunt hem gratis aanvragen bij je zorgverzekeraar.

Als je een betaalde stage gaat doen, is het mogelijk dat je je Nederlandse zorgverzekering niet mag aanhouden. Dit hangt af van een aantal factoren, zoals je leeftijd, de duur van je verblijf en de hoogte van je stagevergoeding. Je kunt het beste contact opnemen met de Sociale Verzekeringsbank (SVB) om je verzekeringsstatus te laten beoordelen.

Als je je Nederlandse zorgverzekering niet mag aanhouden, kun je een zorgverzekering in Ierland afsluiten of een globetrotterverzekering nemen. Een globetrotterverzekering is speciaal voor mensen die langere tijd in het buitenland verblijven. Bekende aanbieders van globetrotterverzekeringen zijn Allianz Global Assistance en Covered Abroad. Je kunt een volledige medische dekking afsluiten en dit aanvullen met allerlei passende modules.

Reisverzekering

Het kan verstandig zijn om een reisverzekering af te sluiten voor de periode die je in Ierland zult verblijven. Let er wel op dat er bij doorlopende reisverzekeringen een limiet zit aan de periode waarin je in het buitenland bent verzekerd. Een kortlopende reisverzekering kun je afsluiten voor de specifieke periode dat je op reis gaat. Er zijn veel verschillende reisverzekeringen. Er zijn meestal allerlei modules waarmee je de voor jou meest geschikte dekking kunt samenstellen. Als je op buitenlandstage gaat kan het bijvoorbeeld handig zijn om je te verzekeren tegen reisongevallen en tegen verlies of diefstal van je bagage.

Overige verzekeringen

Naast zorg- en reisverzekeringen bestaan er nog andere verzekeringen die mogelijk van pas kunnen komen bij je stage in het buitenland. Te denken valt aan een aansprakelijkheids-, annulerings- of rechtsbijstandsverzekering. Deze zijn vaak beschikbaar als aanvullende module bij een globetrotterverzekering of een reisverzekering.

Ga naar Stage in het buitenland voor meer informatie over je verzekering tijdens je stage.

Financiën

De prijzen in Ierland zijn vergelijkbaar met de prijzen in het Verenigd Koninkrijk. Het dagelijks leven is er dus iets duurder dan in Nederland. Dublin is een grote stad en daarom duurder dan de rest van Ierland. Omdat Ierland lid is van de EU, kun je in aanmerking komen voor een Erasmusbeurs. Verder is het meestal mogelijk om je Nederlandse studiefinanciering te behouden.

Huisvesting

De meeste studenten in Ierland wonen net als Nederlandse studenten op kamers. Via internet of advertenties in de krant kun je op zoek gaan naar een kamer. Het kan lastig zijn om vanuit Nederland al een kamer te vinden, maar je kunt het zeker proberen. Mocht dat niet lukken, dan is het aan te raden om de eerste paar dagen in een hostel te verblijven en meteen vanaf de eerste dag hard op zoek te gaan naar een kamer. In Ierland zijn in de meeste plaatsen wel goedkope hostels te vinden, vaak met een keuken voor algemeen gebruik.

Werkcultuur

De werkcultuur in Ierland is vergelijkbaar met de werkcultuur in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Het ligt natuurlijk helemaal aan de branche waarin je gaat werken, maar over het algemeen heerst er geen 9-tot-5-mentaliteit en wordt er belang gehecht aan beleefdheidsvormen. Nederlanders zijn over het algemeen een stuk mondiger dan Ieren. Wees dus zeker in het begin beleefd en niet te direct, totdat je de werkcultuur van het bedrijf beter hebt leren kennen.

Tips

  • De twee officiële talen van Ierland zijn Iers en Engels. Gelukkig is de voertaal in het overgrote deel van het land Engels, alleen in bepaalde landelijke gebieden spreekt men onderling nog standaard Iers. Desalniettemin is het leuk om eens op het Iers te letten. Het is een oude Keltische taal en het klinkt dus heel anders dan de Germaanse talen die we gewend zijn.
  • Mocht je van plan zijn om auto te gaan rijden in Ierland, houd er dan rekening mee dat je in Ierland links moet rijden.
  • De meeste pubs hebben meerdere avonden per week livemuziek. Aangezien muziek een belangrijk onderdeel is van de Ierse cultuur moet je dat zeker een keer hebben meegemaakt!
  • In de Irish pub moet je natuurlijk minstens één keer een pint Guinness hebben geprobeerd. Vind je Guinness te bitter? Bestel dan een Guinnes met Blackcurrant. Ze mengen je Guinnes dan met een scheut zwartebessensiroop, daar wordt het zoeter van.
  • Als je van sport houdt, is het leuk om kennis te maken met de nationale balsporten van Ierland: “Gaelic football” en “hurling”. Ieren zijn ook gek op paardenrennen.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.