Bedrijven (AVB)

In tegenstelling tot de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren, is de AVB voor schades die tijdens situaties op het werk zijn ontstaan. Veel studenten beginnen een eigen bedrijf tijdens of na de studie. Stel dat je een koffiebar begint, dan is er een risico dat er ongelukken gebeuren. Neem het omstoten van een kopje koffie, de koffie valt vervolgens op de kleding van een klant en veroorzaakt in ergste geval een brandwond. Dan is het fijn om goed verzekerd te zijn voor hoge kosten die dit ongeluk kan veroorzaken. Wat het verschil is, wat er wel en niet wordt gedekt en de verzekeringsmogelijkheden hebben wij voor je op een rijtje gezet.

Wat wordt er wel gedekt binnen de AVB?

Een AVB is er om bedrijven te beschermen tegen hoge kosten die ontstaan door een ongeluk in een werksituatie. Dit kan zowel materiele of immateriële schade zijn. Neem een stratenmaker die per ongeluk een pallet met stenen laat vallen op de voet van zijn collega. Een dakpan van een bedrijfspand, die op een geparkeerde auto valt of het leveren van een verkeerd onderdeel waardoor een machine vastloopt en vervolgens langere tijd stil komt te staan. Ook het stilstaan van de machine kost geld voor de ondernemer en wordt gedekt binnen de AVB. Er is geen verschil of je de schade zelf veroorzaakt of een werknemer die bij jouw in dienst is. Wat er wordt gedekt is in principe vergelijkbaar met de AVP, maar dan alleen in bedrijfssituaties.

Wat wordt er niet gedekt binnen de AVB

Er zijn veel mogelijkheden voor het afsluiten van een AVB, en in veel gevallen is het handig aanvullend verzekerd te zijn of een beroepsaansprakelijkheidsverzekering te hebben. Ook zijn er situaties waarin je de schade kan verhalen op je ondernemersrisico. We lichten de verschillen hieronder toe.

Verschil in dekking AVB en Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Bij de beroepsaansprakelijkheidsverzekering ben je gedekt voor schade die ontstaat door fouten die je onopzettelijk hebt gemaakt, of verkeerd advies dat je hebt gegeven tijdens je werk. Denk bij die eerste situatie aan het plaatsen van een badkamer. De te plaatsen onderdelen heb je op dat moment ‘onder opzicht’ (in bezit). De aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven dekt dus geen schade aan spullen die je ‘onder opzicht’ hebt.

Verschil AVB en ondernemersrisico

Je bent binnen de AVB niet verzekerd voor het ondermaats leveren van werk. Deze schade kan je verhalen op je ondernemersrisico. Check hierbij wel de voorwaarden.

De kosten

De kosten van een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven kunnen variëren. Je kan de verzekering op jouw eigen wensen en eisen afstemmen. Maak een lijstje met jouw eisen en vergelijk de verzekeringen zelf.

Aanvullende verzekeringen AVB

Opzicht

Onderdelen die beschadigen tijdens het plaatsen van een nieuwe badkamer. De onderdelen heb je op dat moment in opzicht.

Inloopschade

Schade die je oploopt in de periode voor de ingangsdatum van de AVB. Let op: als er al schade is geleden, of je weet dat er een schade ‘aan zit te komen’ in deze periode, ben je niet verzekerd.

Uitloopschade

Als je een claim hebt ontvangen nadat de AVB al is beëindigd.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.