Stage lopen in Spanje

Wil je stage lopen, maar ook van de zon genieten, Spaans leren en lekker eten? Ga dan stage lopen in Spanje. De meeste Nederlanders zijn wel eens in Spanje op vakantie geweest, maar je leert het Spaanse leven pas echt kennen als je er een tijdje woont. In dit artikel lees je wat je moet weten als je een stage wilt regelen in Spanje.

Reisverzekering stage in Spanje

Naast een zorgverzekering is het verstandig om een reisverzekering te nemen. Als je al een doorlopende reisverzekering hebt, controleer dan of deze voldoende dekking biedt voor je gehele stageperiode. Vaak zit er een limiet aan de periode waarin je in het buitenland bent verzekerd.

Kom je erachter dat je huidige reisverzekering niet geschikt is of heb je geen reisverzekering, kijk dan eens naar een globetrotterverzekering, van bijvoorbeeld Covered Abroad en Allianz Global Assistance. Dit is een reisverzekering met veel extra opties, dus heel geschikt voor mensen die enkele maanden in het buitenland gaan wonen. Je kunt er een aanvullende of volledige medische dekking bij afsluiten. Daarnaast zijn er allerlei andere modules beschikbaar waarmee je zelf een pakket kunt samenstellen dat past bij jouw buitenlandplannen.

Lees meer informatie over verzekeren voor je stage in het buitenland.

Zorgverzekering

Voordat je naar Spanje vertrekt moet je ervoor zorgen dat je goed verzekerd bent tegen ziektekosten. Als je jonger bent dan 30 jaar en geen stagevergoeding ontvangt, wordt je gezien als student en kun je je Nederlandse zorgverzekering aanhouden. Vraag ook bij je verzekeraar de European Health Insurance Card (EHIC) aan. Het kan zijn dat je de kaart al hebt: hij staat dan op de achterkant van je zorgpas. Met deze kaart kun je in Spanje aantonen dat je verzekerd bent. Je hebt dan recht op spoedeisende medische hulp.

Als je een stagevergoeding krijgt, wordt dit meestal beschouwd als betaald werk. Je kunt dan niet je Nederlandse zorgverzekering behouden. Je kunt je verzekeringsstatus laten beoordelen bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) om hierover zekerheid te krijgen. Als je in Spanje woont en werkt, ben je automatisch verzekerd via het Spaanse ziekenfonds. Je kunt je daarnaast ook nog particulier aanvullend verzekeren.

Populaire bestemmingen

Spanje kent tal van mooie steden waar je stage kunt gaan lopen. Zo is er Madrid, de bruisende hoofdstad en tevens grootste stad van het land. Als je van de zee houdt en liever aan de kust wilt wonen, denk dan aan steden als Barcelona, Valencia en Málaga. Iets verder in het binnenland vind je ook nog bekende historische steden zoals Granada en Sevilla. En wist je dat het minder toeristische noorden van Spanje ook heel mooi is?

Een stage vinden

Er zijn veel externe stagebureaus die stages in Spanje aanbieden. Als je met zo’n stagebureau in zee gaat, kunnen ze je helpen met het vinden van een stageplek en het regelen van alles wat erbij komt kijken. Bedenk wel dat de diensten van een extern stagebureau niet gratis zijn. Omdat Spanje een populair land is, is het ook goed mogelijk dat het stagebureau van je onderwijsinstelling connecties heeft met Spanje. Als je Spaans spreekt, zal het gemakkelijker zijn om een stageplek te vinden dan wanneer je geen Spaans spreekt. Maar ook zonder kennis van het Spaans is het mogelijk om een leuke stageplek te bemachtigen.

Benodigde documenten

Omdat Spanje onderdeel uitmaakt van de EU, heb je geen visum nodig. Zorg wel dat je een geldig paspoort en identiteitsbewijs hebt. Het is ook aan te raden om kopieën te maken van alle belangrijke documenten.

Financiën

In Spanje kun je goedkoper leven dan in Nederland. De huren liggen er lager dan in Nederland en je kunt er bijvoorbeeld ook vrij goedkoop uit eten. Natuurlijk zijn de prijzen afhankelijk van het gebied: in grote steden en op toeristische hotspots is het leven duurder dan op het platteland en in minder populaire gebieden.

Indien je een vergoeding ontvangt voor je stage, kun je dat inkomen gebruiken om je verblijf in Spanje mee te bekostigen. Meestal behoudt je ook gewoon je studiefinanciering als je inschrijving bij een Nederlandse onderwijsinstelling doorloopt. Het is ook een goed idee om uit te zoeken of je in aanmerking komt voor een Erasmus-beurs. Deze beurs is voor studenten die een tijdje in een ander EU-land willen studeren.

Huisvesting

Je onderwijsinstelling of stagebureau kan je mogelijk helpen om woonruimte te vinden. In Spanje delen studenten vaak een appartement. Via internet of kranten kun je op zoek gaan naar advertenties waarin nieuwe huisgenoten worden gevraagd. Vaak wonen internationale studenten bij elkaar in de buurt. Dat kan erg gezellig zijn, maar als je graag je Spaans wilt verbeteren is het aan te raden om een huis te zoeken met Spaanse huisgenoten. Het is soms ook mogelijk om in een gastgezin te gaan wonen. Als je dat doet, word je echt ondergedompeld in de Spaanse cultuur en leer je de taal het snelst.

Werkcultuur

De werkcultuur in Spanje is vrij formeel. De hiërarchie in een bedrijf is dan ook belangrijk. In het noorden van Spanje zijn de mensen iets serieuzer en zakelijker. In het zuiden van Spanje gaat het er vaak wat informeler en losser aan toe. Het is goed om er rekening mee te houden dat Spanjaarden niet altijd even punctueel zijn. Desondanks blijft het een goede eigenschap om zelf wel altijd netjes op tijd te zijn. Veel Spanjaarden spreken slecht of geen Engels. Kennis van de Spaanse taal is in het bedrijfsleven dus een groot pluspunt.

De werktijden in Spanje zijn anders dan in Nederland. In Nederlandse bedrijven begint men vaak tussen ongeveer 8:00 en 9:00 uur met werken en gaat men rond 17:00 à 18:00 uur weer naar huis. In Spanje beginnen de meeste bedrijven wat later, zo rond 10:00 uur. De lunchpauze duurt vaak wel 2 uur om warm te kunnen eten en eventueel een siësta te kunnen houden. Daarna werken de meeste mensen door tot ongeveer 20:00 uur.

Tips

  • Als je in Spanje woont, wil je natuurlijk genieten van het heerlijke Spaanse eten. Er is te veel om op te noemen, maar probeer zeker de verschillende traditionele paella’s.
  • Als je Spaanse pinchos (kleine belegde broodjes) gaat eten, gooi dan de stokjes niet weg. Bij het afrekenen worden namelijk de overgebleven stokjes geteld en zo weet je hoeveel je moet betalen.
  • Spaans is de officiële taal van Spanje, maar in bepaalde regio’s wordt ook nog Catalaans, Galicisch en Baskisch gesproken.
  • Wist je dat het Spaans één van de meest gesproken talen ter wereld is? Een woordje Spaans spreken kan in de toekomst dus nog best eens nuttig blijken te zijn.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Medisch advies

Onze website heeft als doel om studenten en jongeren zo goed mogelijk te informeren over verzekeringen in begrijpbare taal. Wij zijn geen zorgverlener en mogen dan ook geen medisch advies geven. Heb je een medische vraag? Leg deze dan voor aan een arts of een medisch professional. Geeft een arts andere informatie dan hetgeen je op onze website leest, luister dan altijd naar je arts.