Tips inboedelverzekering

Informatie over verzekeringen kan ingewikkeld en langdradig zijn. Na het lezen van deze handige en korte tips weet je de belangrijkste aandachtspunten bij het afsluiten van een inboedelverzekering.

Leg unieke voorwerpen vast in een taxatierapport

Heb je een antieke ring gekregen van je lievelingsoma? Of ben je in het bezit van een schilderij dat je overleden opa speciaal voor je heeft gemaakt? Dan kan het verstandig zijn om deze in een taxatierapport vast te leggen. Mochten deze voorwerpen beschadigd raken of gestolen worden, dan heb je altijd bewijs van de waarde hiervan.

Bespaar door voor dezelfde verzekeraar te kiezen

Wanneer je gaat samenwonen en met je vriend/vriendin jullie eerste huis hebt gekocht, dan dien je naast de inboedelverzekering een opstalverzekering af te sluiten. De opstalverzekering verzekert schade aan je huis. Bij sommige verzekeringen maakt het niets uit wanneer je bijvoorbeeld een basisverzekering en een aanvullende verzekering bij verschillende verzekeraars afsluit. De opstal- en inboedelverzekering kun je echter het beste beide afsluiten bij dezelfde verzekeraar. Op deze manier weet je precies wat er onder elke verzekering valt en mocht je schade hebben dan hoef je niet bij twee verzekeraars je schade te melden. Bovendien bieden verschillende verzekeraars ‘woon’pakketkortingen aan: sluit je bij dezelfde verzekeraar een inboedel-, opstal- of aansprakelijkheidsverzekering af, dan krijg je pakketkorting.

Stel een inboedellijst op

Stel een inboedellijst op met al je inboedel. Dit is handig wanneer je schade moet melden. Vermeld op de lijst de nieuwwaarde en de dagwaarde van de producten. Vul deze lijst ook aan wanneer je nieuwe spullen koopt. Het is op die manier eenvoudig om eventuele schade te melden bij je verzekeraar en te controleren wat je vergoed krijgt. Indien je een inboedelwaardemeter invult, kan je een gedegen schatting maken van je inboedelwaarde. Op deze manier ben je ook beter in staat onderverzekering te voorkomen en krijg je bij schade de juiste inboedelwaarde uitgekeerd.

Ben je tegen nieuwwaarde verzekerd?

Met de inboedelverzekering ben je verzekerd voor de nieuwwaarde van je spullen. Aan de hand van deze nieuwwaarde betaal je ook de premie. Soms komt het voor dat een verzekeraar minder geld uitkeert, omdat deze niet uitkeert volgens de nieuwwaarde maar volgens de dagwaarde. Let hier dus goed op.

Maak foto’s van beschadigde inboedel

Maak foto’s van je inboedel. Soms kun je na een schade, brand of onweer o.i.d. niet meer precies herinneren wat er precies in je huis of studentenkamer stond. Wanneer je foto’s hebt, kun je deze laten zien aan de verzekeraar. Je kunt de foto`s het beste online bewaren. In het geval dat je fotoalbum of computer beschadigd raakt, heb je alle foto`s nog.

Voorkom waterschade

Donkere stapelwolken en harde wind? Zie je een flinke bui aankomen, dan is het zaak tijdig je ramen en deuren te sluiten om eventuele waterschade aan je inboedel te voorkomen. Veel verzekeraars vergoeden namelijk niet de waterschade die als gevolg van openstaande ramen of deuren aan je spullen zijn toegebracht. Maak in geval van waterschade altijd een foto van de beschadigde spullen en gooi deze, ook al zijn de spullen niet meer te gebruiken, niet meteen weg.

Laat je inboedel taxeren

Het kan verstandig zijn om je inboedel te laten taxeren als je een inboedelverzekering afsluit. Hier zijn twee manieren voor. Je kunt dit laten doen door een deskundige op het gebied van taxatie, maar ook door je eigen verzekeraar. Je maakt dan met je verzekeraar afspraken over de waarde van je inboedel. Bij een deskundige stelt deze de waarde vast. Het bedrag dat er uiteindelijk uitkomt staat vermeld in de polis.

Sluit een speciale verzekering af voor kostbare voorwerpen

Voor de juwelen van je oma zoals beschreven onder het kopje ‘unieke voorwerpen’ kun je ook een speciale verzekering afsluiten. Een kostbaarhedenverzekering biedt namelijk een ruimere dekking dan alleen de inboedelverzekering. Bovendien ben je met deze verzekering ook buitenshuis verzekerd. Mocht er iets kostbaars van je zijn gestolen of beschadigd zijn geraakt, dan moet je bij je inboedelverzekeraar melden dat je een speciale verzekering hebt afgesloten hiervoor.

Vergelijk de inboedelverzekeringen bij verschillende verzekeraars

Indien je een inboedelverzekering gaat afsluiten, is het verstandig bij verschillende verzekeraars een offerte op te vragen. Jaarlijks veranderen de premies bij de verschillende inboedelverzekeraars, nu de premies niet gelijkwaardig stijgen of dalen kan het zijn dat je bij de ene verzekeraar net wat meer kan besparen op de premie. Kijk ook aandachtig naar de gewenste dekking, met name of schade in bepaalde gevallen wel of niet gedekt wordt. Zo is dekking voor bijvoorbeeld diefstal van tuinspullen onnodig op het moment dat je in een studentflat woont. Afhankelijk van je persoonlijke situatie en de samenstelling van je inboedel, kan de ene of andere verzekeraar wat betreft dekking of premie dus net wat voordeliger uitvallen.

Laat een contra-expertise uitvoeren

Op het moment dat je een schadegeval meldt dat boven een bepaald schadebedrag uitkomt kan het zijn dat je verzekeraar een expert stuurt om de daadwerkelijke schade vast te stellen. Op het moment je het niet eens bent met de vastgestelde hoogte van de schadevergoeding, kan je een contra-expert inschakelen. Deze contra-expert zal aan de hand van een tegenonderzoek opnieuw kijken naar de geleden schade en zijn bevindingen in een rapport vastleggen. De uiteindelijke hoogte van de schadevergoeding wordt dan bepaald door een derde expert: deze zal tussen de vaststellingen van het schadebedrag van beide experts in gaan zitten. Veel verzekeraars vergoeden tot op bepaalde hoogte de kosten verbonden aan het inschakelen van een contra-expert.

Let op het eventueel geldende eigen risico

Bepaalde inboedelverzekeraars hanteren een eigen risico, een deel van het schadebedrag dat per schadegeval voor eigen rekening komt. Je kan dit bedrag verhogen, dus meer risico bij jezelf leggen. Daar tegenover staat een lagere maandelijkse premie. Zorg wel dat je genoeg spaargeld hebt om eventuele schade te kunnen ondervangen.

Geef wijzigingen tijdig door

Ga je verhuizen? Of verandert de waarde van je inboedel omdat je bijvoorbeeld gaat samenwonen? In dat geval is het verstandig deze wijzigingen tijdig door te geven om onder- of oververzekering te voorkomen. Bovendien kan je mogelijk extra besparen op je premie.

Krijg korting met bepaalde veiligheidsmaatregelen

Een degelijke beveiliging van je woning tegen inbraak of brandschade, zorgt niet alleen voor een kleinere kans op schade, maar levert je ook korting op je premie op. Wat betreft inbraakpreventie kan je de erkende keurmerken ‘Politiekeurmerk Veilig Wonen’ of een ‘BORG-certificaat’ aanvragen. Indien je deze documenten overlegt aan je verzekeraar, kan je korting op de inboedelverzekering wel tot zo’n 10% oplopen.

Lang van huis? Meld dit bij je verzekeraar

Op het moment dat je lange tijd van huis weg zal zijn, bijvoorbeeld wanneer je een wereldreis gaat maken, is het belangrijk om dit te melden bij je inboedelverzekeraar. Indien je huis langer dan 2 maanden leeg staat en je verzuimt dit te melden, kan het zijn dat je geen vergoeding krijgt bij schade aan of diefstal van je inboedel, afhankelijk van de voorwaarden van je verzekeraar. Het kan ook zijn dat je een hogere premie dient te betalen tijdens de periode van afwezigheid. Daarnaast bestaan er wereldreisverzekeringen die speciaal zijn ontworpen voor mensen die langdurig van huis zijn.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.