Dé studentenverzekering specialist

Dekking rechtsbijstandverzekering

Wat er allemaal onder de dekking valt van een rechtsbijstandverzekering lees je in dit artikel. Ook de zaken die je misschien wel verwacht, maar niet onder de dekking rechtsbijstandverzekering vallen worden opgesomd.

Dekkingsgebied

De meeste rechtsbijstandverzekeringen zijn alleen maar geldig in Nederland. Maar voor straf- en verkeerszaken en het hebben van schade wordt er ook vaak een dekking geboden in andere Europese landen. Heb je een conflict met je werkgever in het buitenland tijdens je stage? Dan is dit meestal gedekt in de Benelux en in Duitsland. Het ligt aan de verzekeraar welke dekkingsgebieden er zijn, dit kan verschillen per onderdeel.

Dekking

Bij elke rechtsbijstandverzekering die je afsluit zijn de volgende dingen standaard gedekt:
• Melden van schade – wanneer je schade hebt geleden en iemand anders was hiervoor verantwoordelijk dan kun je uit de dekking rechtsbijstandverzekering een vergoeding krijgen hiervoor.
• Overheid – Als je een conflict hebt met de overheid dan wordt dit gedekt door de rechtsbijstandverzekering. Dit gaat niet om persoonlijke conflicten.
• Contracten – heb je een nieuwe bank gekocht voor in je studentenkamer maar wordt deze beschadigd geleverd of moet je achteraf kosten betalen waar de verkoper je niet op heeft gewezen? Dan kun je beroep doen op de rechtsbijstandverzekering. Het gaat alleen om contracten die betrekking hebben op jou als consument.
• Personenrecht en familierecht – dit is op jou waarschijnlijk niet van toepassing. Dit gaat namelijk om problemen die te maken hebben met adoptie en nalatenschap.
• Strafzaken – als je niet met opzet een strafbaar feit hebt begaan kun je de rechtsbijstandverzekering inschakelen.

Apart meeverzekeren

Een aantal zaken zul je naast de standaarddekking van de rechtsbijstandverzekering apart moeten meeverzekeren:
• Wonen – het kan zijn dat je als student een huurwoning hebt betrokken (of zelfs een koopwoning). Problemen rond je woning kun je apart meeverzekeren.
• Verkeer – jij neemt vast en zeker deel aan het verkeer. Of het nou met de auto is, met de fiets of te voet. Problemen die zich voordoen in het verkeer kun je ook apart meeverzekeren met de rechtsbijstandverzekering.
• Fiscale zaken – zaken die met de belasting hebben te maken kun je ook apart meeverzekeren.
• Arbeid – word je ten onrechte ontslagen? Of krijg je niet naar behoren uitbetaald? Problemen die betrekking hebben op je werk kun je apart meeverzekeren met de dekking rechtsbijstandverzekering.

Niet meeverzekerd

De volgende zaken zijn nooit meeverzekerd en kun je ook niet apart meeverzekeren met de rechtsbijstandverzekering:
• Problemen die je hebt met de overheid over regels die voor iedereen gelden (maximale snelheden voor de auto, alcoholverbod achter het stuur etc.).
• Heb je een probleem dat je te laat meldt maar dat normaliter wel zou worden gedekt door de rechtsbijstandverzekering? Helaas, dan heb je pech. Geschillen dienen direct na het moment van gebeuren te worden gemeld.

Vind je deze informatie nuttig?