Studentenverzekering buitenland

Op het moment dat je voor een bepaalde periode naar het buitenland gaat, of je nu gaat reizen, studeren, stage lopen of werken, is het belangrijk met de juiste verzekeringen op zak je buitenlandavontuur te starten. In hoeverre blijven je Nederlandse verzekeringen geldig en bieden deze voldoende dekking? Of is het wellicht een goed idee een aanvullende verzekering of speciale reisverzekering af te sluiten die je in één klap goed verzekerd voor je verblijf in het buitenland? Op deze en andere vragen geven wij in dit artikel antwoord.

Welke verzekeringen zijn belangrijk?

Je vertrekt naar het buitenland: de vraag rijst welke verzekeringen belangrijk zijn. Speciaal voor studenten die een lange reis gaan maken, gaan studeren, stage lopen of werken in het buitenland bestaan globetrotterverzekeringen. Extra makkelijk omdat alle belangrijke verzekeringen direct op je situatie worden afgestemd, bijvoorbeeld als je ook gaat werken. Belangrijke dekkingen voor medische kosten, aansprakelijkheid, ongevallen, rechtsbijstand en bagage zijn bij deze pakketten inbegrepen.

In hoeverre blijven je Nederlandse verzekeringen geldig en kan aanvullend verzekerd worden?

Naast de mogelijkheid een totaalpakket af te sluiten, kan je er ook voor kiezen je een aantal Nederlandse verzekeringen aan te houden, nieuw af te sluiten of uit te breiden met bepaalde aanvullende dekkingen zodat deze geldig zijn en afdoende dekking bieden voor je verblijf in het buitenland.

Zorgverzekering

Het hebben van een zorgverzekering is verplicht. Blijft je zorgverzekering geldig op het moment dat je voor een bepaalde periode naar het buitenland gaat? Dit is afhankelijk van je reisdoel.

 • Indien je langer dan één jaar naar het buitenland gaat, gaat werken of tijdens je stagewerkzaamheden een stagevergoeding ontvangt kan je de Nederlandse zorgverzekering niet aanhouden. Je dient in het buitenland een verzekering af te sluiten of een verzekeringspakket in Nederland met volledige medische dekking af te sluiten;
 • Je Nederlandse zorgverzekering biedt slechts een vergoeding voor medische spoedeisende hulp tot het Nederlandse tarief. De tarieven in het buitenland kunnen behoorlijk hoger liggen: het verschil dien je zonder aanvullende zorgverzekering zelf te betalen.
Wat kan je doen om afdoende verzekerd te zijn?
 • Kies voor een aanvullende zorgverzekering met aanvullende medische dekking boven het Nederlandse tarief;
 • Kies voor een aanvullende reisverzekering met aanvullende medische dekking boven het Nederlandse tarief;
 • Kies voor een compleet verzekeringspakket buitenland met volledige dekking voor medische kosten in het buitenland.

Aansprakelijkheidsverzekering

Indien je een aansprakelijkheidsverzekering hebt afgesloten (of via je ouders verzekerd bent), is het belangrijk na te gaan of deze verzekering ook dekking in het buitenland biedt. Deze informatie kan je terugvinden in de polisvoorwaarden van de aansprakelijkheidsverzekeraar. Check ook je stageovereenkomst: in bepaalde gevallen biedt je onderwijsinstelling een verzekering (of geven juist duidelijk aan dat je hier zelf voor verantwoordelijk bent).

Wat kan je doen om afdoende verzekerd te zijn?

Reisverzekering

Een reisverzekering is bij vertrek naar het buitenland voor een bepaalde periode onmisbaar. Met een reisverzekering ben je gedekt voor schade aan, verlies of diefstal van je bagage, persoonlijke hulpverlening en is het mogelijk aanvullende medische kosten boven het Nederlandse tarief te verzekeren. Een reisverzekering is niet altijd over de hele wereld geldig. Waar moet je op letten bij je reisverzekering?

 • Check de maximale reisduur: ga je langer dan deze maximale reisduur, bijvoorbeeld 60 dagen, naar het buitenland? Dan is je reisverzekering niet meer geldig!
 • Check je dekkingsgebied: is de reisverzekering alleen geldig in Europa of over de hele wereld?
 • Sluit de reisverzekering aan op jouw wensen? Ga je bijvoorbeeld bepaalde gevaarlijke sporten beoefenen tijdens je verblijf? Of neem je bijzonder waardevolle bagage mee?
Wat kan je doen om afdoende verzekerd te zijn?
 • Kies voor een reisverzekering met Europa- of werelddekking en voldoende geldigheid voor de reisduur die je voor ogen hebt. Extra reisduur kan bij bepaalde reisverzekeraars aanvullend worden verzekerd.
 • Kies voor een compleet verzekeringspakket buitenland: deze pakketten hebben over het algemeen geldigheid over de hele wereld en bieden je een maximale reisduur van 2 jaar.

Ongevallenverzekering

Een ongevallenverzekering keert een bepaald bedrag uit op het moment dat je betrokken raakt bij een ongeval als gevolg waarvan je (gedeeltelijk) invalide raakt op komt te overlijden. Ga voor jezelf na of:

 • Je ongevallenverzekering geldig is in het buitenland;
 • Of je via je onderwijsinstelling wellicht bent verzekerd voor ongevallen;
 • Of de organisatie waar je stage gaat lopen een ongevallenverzekering heeft.
Wat kan je doen om afdoende verzekerd te zijn?
 • Kies voor een ongevallenverzekering dat geldig is in het land waar je verblijft.
 • Kies voor een compleet verzekeringspakket buitenland: de ongevallenverzekering maakt (optioneel) onderdeel uit van deze pakketten.

Kostbaarhedenverzekering

Tijdens je verblijf in het buitenland zal je behoorlijk wat kostbaarheden bij je dragen: of dit nu je dure smartphone, tablet of laptop is of een duur muziekinstrument of sieraad. Indien een van deze spullen buiten de deur beschadigd of wordt gestolen biedt een kostbaarhedenverzekering een vergoeding. Waar moet je op letten in het buitenland?

 • Is je kostbaarhedenverzekering geldig in het buitenland?;
 • Is de dekking van je kostbaarhedenverzekering hoog genoeg voor de waarde van je kostbaarheden?
 • Ben je via je reisverzekering niet al verzekerd voor schade aan bijvoorbeeld dure apparatuur?
Wat kan je doen om afdoende verzekerd te zijn?
 • Sluit een kostbaarhedenverzekering af dat geldig is in het land waar je gaat reizen, studeren, stage lopen of werken.
 • Kies voor de gewenste dekking afgestemd op de waardevolle spullen die je meeneemt
 • Kies voor een compleet verzekeringspakket buitenland met kostbaarhedendekking.

Rechtsbijstandsverzekering

Indien je verwikkeld raakt in een juridisch conflict in het buitenland, bijvoorbeeld met je stagebedrijf of huisbaas, wat al vervelend genoeg is, kunnen de kosten van juridische bijstand soms ook behoorlijk de spuigaten uitlopen! Een rechtsbijstandsverzekering biedt dekking voor de kosten van juridische hulp. Wat zijn belangrijke aandachtspunten?

 • Is je rechtsbijstandsverzekering geldig in het land waar je verblijft?;
 • Bekijk de gemiddelde kosten van juridische bijstand waar je verblijft.
 • Biedt de rechtsbijstandverzekering voldoende dekking voor externe juridische kosten, bijvoorbeeld het inhuren van een advocaat?
Wat kan je doen om afdoende verzekerd te zijn?
 • Sluit een rechtsbijstandverzekering af met buitenlanddekking (Europa of Wereld);
 • Kies voor een compleet verzekeringspakket buitenland (globetrotterverzekering) met rechtsbijstanddekking.

Overige verzekeringsmogelijkheden

Naast bovengenoemde verzekeringen bestaat de mogelijkheid je verzekeringspakket of bepaalde losse verzekeringen uit te breiden met:

 • Winter- of gevaarlijke sporten dekking;
 • Pechhulp (indien je met de auto reist).

Verzekeringspakketten buitenland (globetrotterverzekeringen)

In onderstaand overzicht worden verschillende verzekeringspakketten, speciaal in het leven geroepen voor buitenlandervaringen, uitgelicht en vergeleken. Deze verzekeringen worden ook wel globetrotterverzekeringen genoemd: juist omdat deze inhoudelijk zijn toegespitst op studenten die een lange reis gaan maken of voor een lange periode gaan studeren, stage lopen of werken in het buitenland.

Allianz Global Assistance

Allianz Global Assistance

Deze totaalverzekeraar biedt een globetrotterverzekering aan voor studenten die voor langere tijd naar het buitenland gaan. De maximale reisduur bedraagt 2 jaar. In onderstaande tabel vind je de dekking van deze verzekering terug.

Info & Afsluiten

Allianz Global Assistance Globetrotterverzekering

Verzekerd?

Medische hulpverlening buitenland

Ja, tot aan de kostprijs (zonder maximum, alle noodzakelijke kosten worden vergoed)

Medische hulpverlening Nederland

Tot maximaal €25.000,-

S.O.S. hulpverlening

Ja, tot maximaal €50.000,-

Europa- of Werelddekking

Wereld

Ongevallendekking

Ja, tot maximaal €75.000,-

Bagagedekking

Ja, tot maximaal €1.000,-

Aansprakelijkheidsdekking

Ja, tot maximaal €1.000.000,-

Rechtsbijstandsdekking

Ja, volledig binnen Europa en maximaal €50.000,- rest van de wereld

Gelddekking

Ja, tot maximaal €200,-

Tandartsdekking

Tot maximaal €250,-

Reiskosten bij ongeval

Tot maximaal de kostprijs

Premie

€1,13 per dag

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Medisch advies

Onze website heeft als doel om studenten en jongeren zo goed mogelijk te informeren over verzekeringen in begrijpbare taal. Wij zijn geen zorgverlener en mogen dan ook geen medisch advies geven. Heb je een medische vraag? Leg deze dan voor aan een arts of een medisch professional. Geeft een arts andere informatie dan hetgeen je op onze website leest, luister dan altijd naar je arts.