Dé studentenverzekering specialist

Dekking drone

De populariteit van drones neemt toe en je ziet ze ongetwijfeld geregeld voorbijkomen. Zo worden ze bijvoorbeeld vaak gebruikt voor het vastleggen van festivals en het maken van natuurfilms. Diverse verzekeraars bieden (aanvullende) dekkingen aan specifiek gericht op elektronische apparatuur, zoals een laptop, tablet of smartphone. Maar wat gebeurt er als je met een drone schade bij iemand aanricht? Wordt dit gedekt door je aansprakelijkheidsverzekering? En is het mogelijk om een drone tegen schade te verzekeren?

Het antwoord op deze vragen lees je in dit artikel. Daarnaast zal het afsluiten van een diefstalverzekering voor een drone worden toegelicht.

Drone en aansprakelijkheidsverzekering

Een drone is een apparaat welke met behulp van een afstandsbediening kan vliegen. Het wordt ook wel een ‘onbemand luchtvaartuig’ genoemd. In veel gevallen heeft de drone een camera waarmee spectaculaire beelden geschoten kunnen worden. Wanneer je de drone enkel recreatief gebruikt, dan ben je niet verplicht om een verzekering af te sluiten. Dit staat gelijk aan vliegen met bijvoorbeeld een modelvliegtuig of -helikopter. Voor schade veroorzaakt aan (de spullen van) anderen ben je verzekerd als je een aansprakelijkheidsverzekering hebt afgesloten. Hier zijn wel enkele regels voor opgesteld door de Rijksoverheid. Zo mag je maximaal 120 meter hoog en niet boven menigten vliegen.

Als iemand anders schade veroorzaakt aan jouw drone, dan kan dit vergoed worden vanuit de aansprakelijkheidsverzekering van diegene.

Schade aan de drone

Aan een drone van goede kwaliteit hangt een flink prijskaartje. De kans is aanwezig dat de drone door een windvlaag in de sloot beland of stukgaat door een te harde landing. Hoe kun je schade aan de drone verzekeren? De drone valt in huis onder de inboedelverzekering. Dit houdt kortgezegd in dat de schade aan de drone veroorzaakt door bijvoorbeeld brand of diefstal vanuit de inboedelverzekering gedekt worden. De meeste ongelukken zullen daarentegen buiten gebeuren. Het is daarom verstandig om de inboedelverzekering aan te vullen met een buitenshuisdekking.

Drone verzekeren tegen diefstal

De bedragen voor een drone lopen uiteen. Dit begint rond de €30, maar een kwalitatieve drone kost al snel honderden euro’s. Het is geen overbodige luxe om een diefstalverzekering af te sluiten. Een drone verzekeren kun je zoals eerder genoemd binnenshuis met een inboedelverzekering en buiten de deur met een buitenshuisverzekering. Het maakt dus niet uit of de drone beschadigd of gestolen is, maar om een vergoeding te kunnen ontvangen is het in elk geval van belang dat de schade plotseling en onvoorzien veroorzaakt is.

Werken met een drone

Gebruik je de drone voor zakelijke doeleinden? Oftewel: wil je geld verdienen door het inzetten van een drone? Dit mag enkel wanneer je een vergunning hebt. Welke vergunning jij nodig hebt verschilt per situatie. Meer hierover kun je op deze pagina van de Rijksoverheid lezen.

Vind je deze informatie nuttig?