Dekking drone

De populariteit van drones neemt toe en je ziet ze ongetwijfeld geregeld voorbijkomen. Zo worden ze bijvoorbeeld vaak gebruikt voor het vastleggen van festivals en het maken van natuurfilms. Diverse verzekeraars bieden (aanvullende) dekkingen aan specifiek gericht op elektronische apparatuur, zoals een laptop, tablet of smartphone. Maar wat gebeurt er als je met een drone schade bij iemand aanricht? Wordt dit gedekt door je aansprakelijkheidsverzekering? En is het mogelijk om een drone tegen schade te verzekeren?

Het antwoord op deze vragen lees je in dit artikel. Daarnaast zal het afsluiten van een diefstalverzekering voor een drone worden toegelicht.

Wat is een drone?

Een drone is een apparaat dat je met behulp van een afstandsbediening kan laten vliegen. Het woord drone is Engels voor een mannetjesbij. Het wordt ook wel een ‘onbemand luchtvaartuig’ genoemd. In veel gevallen heeft de drone een camera waarmee spectaculaire beelden geschoten kunnen worden. Oorspronkelijk werden drones in het leger gebruikt, maar tegenwoordig kan iedereen ze gebruiken en zijn ze voor allerlei verschillende prijzen te krijgen.

Aansprakelijkheidsverzekering particulieren (AVP)

Wanneer je de drone enkel recreatief gebruikt, dan ben je niet verplicht om een verzekering af te sluiten. Met een AVP-verzekering (Aansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren) ben je meestal verzekerd voor schade die jij, je vriend(in) of je huisdier, veroorzaakt aan de spullen of het lichaam van een ander. Hier zijn wel enkele regels voor opgesteld door de Rijksoverheid.

  • Je mag niet overal vliegen en je moet onder de 120 meter blijven;
  • Je mag na zonsondergang niet meer vliegen. Je drone moet namelijk altijd te zien zijn;
  • Er zijn regels verbonden aan het maken van foto’s en video’s. Dit in verband met de privacy van anderen;
  • Drones voor recreatief gebruik mogen niet zwaarder zijn dan 25 kilo. Er gelden andere regels voor drones voor zakelijk gebruik.

Zoals bij elke verzekering is het belangrijk om de polisvoorwaarden door te nemen. Verzekeraars kunnen namelijk extra voorwaarden en uitsluitingen in de polis hebben opgenomen voor drones en modelvliegtuigen. Het gaat hier dan meestal over gewichtsbeperkingen. Welke verzekering het beste bij je past is afhankelijk waarvoor je de drone precies voor gaat gebruiken. De polisvoorwaarden zijn niet in één minuut doorgenomen: het kan soms vrij ingewikkeld zijn. Er wordt niet altijd expliciet gesproken over een drone, maar over modelvliegtuigen.

Aansprakelijkheidsverzekeringen AVP

Verzekeraars waar de drone onder de AVP valt
Verzekeraar Voorwaarden en uitsluitingen
Aegon Drone mag maximaal 25kg wegen. De drone wordt hobbymatig gebruikt en houdt zich aan de geldende wettelijke EU-regels. De drone moet altijd te zien zijn, mag niet in het donker, in de buurt van een vliegveld en boven aaneengesloten bebouwing vliegen. De maximale vlieghoogte is 120 meter.
Allianz direct Drone mag maximaal 5kg wegen. De drone wordt hobbymatig gebruikt en houdt zich aan de geldende wettelijke EU-regels.
a.s.r. Drone mag maximaal 3kg wegen. De drone wordt hobbymatig gebruikt, vliegt alleen in Europa en houdt zich aan de geldende wettelijke EU-regels. De drone moet altijd te zien zijn, mag niet in het donker, boven een mensenmassa en verboden vlieggebieden vliegen. De maximale vlieghoogte is 120 meter.
Centraal Beheer Schade is niet verzekerd als de geldende wettelijkeEU-regels voor recreatief gebruik in de EU niet worden nageleefd. Schade is alleen verzekerd als er wordt gevlogen in de open categorie A1, A2, A3.
Inshared Schade door drones wordt niet vergoed.
Nationale Nederlanden Drone mag maximaal 25kg wegen. Drone mag niet over mensenmassa’s, in nabijheid van hulpdiensten die actief zijn, boven aaneengesloten bebouwing, in buurt van vliegvelden, industrie- en havengebieden en in no-fly zones vliegen. De drone wordt hobbymatig gebruikt, vliegt binnen de EU en houdt zich aan de geldende wettelijke EU-regels.
OHRA Drone mag maximaal 25kg wegen. Drone mag niet over mensenmenigten, in nabijheid van hulpdiensten die actief zijn, boven aaneengesloten bebouwing, in buurt van vliegvelden, industrie- en havengebieden en in no-fly zones vliegen. Er is altijd zicht op de drone, de maximale vlieghoogte is 120 meter en de drone wordt alleen binnen de EU gevlogen. De drone wordt gevlogen door iemand van 16 jaar of ouder die een geldig vliegbewijs heeft, of door iemand die jonger is dan 16 en vliegt onder begeleiding van iemand die 16 jaar of ouder is met een geldig vliegbewijs.
Univé Drone mag maximaal 25kg wegen. De drone wordt hobbymatig gebruikt, vliegt alleen in Europa en houdt zich aan de geldende wettelijke EU-regels

Meeverzekerden

Als schade door de drone verzekerd wordt is het ook belangrijk om te weten wie er dan meeverzekerd is. Ben je ook verzekerd voor de schade die je vriend(in) met je drone veroorzaakt heeft? Dit kun je in de algemene voorwaarden terugvinden.

Op vakantie

Het is natuurlijk hartstikke leuk om je drone mee te nemen op vakantie om daar mooie foto’s en video’s te maken. Houdt er alleen rekening mee dat schade die onstaan is buiten Europa of de EU vaak niet gedekt wordt door de verzekeraar. Als je drone wordt gestolen op vakantie, biedt de AVP-verzekering onvoldoende dekking. Sluit dus een goede reisverzekering af als je hiertegen verzekerd wilt zijn.

Kosten

De AVP-verzekering is vaak inclusief aansprakelijkheidsdekking voor particulieren. Je betaalt extra wanneer je een aanvullende dekking afsluit. Bij het afsluiten van een verzekering betaal je eenmalig poliskosten.

Drone verzekeren tegen diefstal

De bedragen voor een drone lopen uiteen. Dit begint rond de €30, maar een kwalitatieve drone kost al snel honderden euro’s. Het is geen overbodige luxe om een diefstalverzekering af te sluiten. Als je drone binnenshuis gestolen wordt, dekt de inboedelverzekering dit. Maar buiten de deur kan je drone natuurlijk ook gestolen worden door iemand. Om je tegen diefstal buiten de deur te verzekeren sluit je een buitenshuisverzekering af.

Veel verzekeraars bieden een goede diefstalverzekering. Deze dekken vaak elke vorm van eigen schade, diefstal en verlies. Dit gaat wel gepaard met een relatief hoog eigen risico en een relatief hoge premie.

Werken met een drone (bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering)

Bij zakelijk gebruik van een drone biedt de AVP-verzekering geen dekking. Je moet hiervoor dus een extra verzekering voor afsluiten.

  • Schade aan derden: Een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) vergoedt geen schade veroorzaakt aan derden. Hiervoor moet je een specifieke droneverzekering voor bedrijven afsluiten. Het is voor bedrijven vaak verplicht om deze af te sluiten voor een drone voor zakelijk gebruik. Elke verzekeraar hebben aparte extra voorwaarden en uitsluitingen opgenomen. Het is verstandig om altijd de polisvoorwaarden door te nemen.
  • Schade aan de drone zelf: Ook voor zakelijk gebruik kan je de drone zelf verzekeren. Stel de drone komt in een boom terecht, dan vergoedt de verzekeraar de schade aan de drone. Hoe meer de drone waard is, hoe hoger de premie zal zijn. Sommige verzekeraars bieden deze verzekering alleen aan bij een minimum waarde van bijvoorbeeld 3000 euro.
  • Werkgeversaansprakelijkheid: Een specifieke droneverzekering dekt geen werkgeversaansprakelijkheid. Dit houdt in dat wanneer een werknemer schade veroorzaakt met de drone, de werkgever dit uit eigen zak moet betalen. Wilt je werkgever hiervoor verzekerd zijn, dan moet diegene een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Veel verzekeraars kunnen een extra regel toevoegen aan de verzekeringsovereenkomst waardoor de werkgeversaansprakelijkheid bij dronegebruik gedekt wordt.

Aanbieders zakelijke droneverzekering

Veel bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeraars bieden geen zakelijke droneverzekering aan. Je moet hiervoor naar de verzekeraars gaan die gespecialiseerd zijn in droneverzekeringen. Het aanbod ervan is alleen nog niet groot. Enkele zakelijke droneverzekeraars zijn: Coverdrone, Allianz en Driessen Assuradeuren.

Aansprakelijkheid voor schade veroorzaakt met een drone

Er is altijd een risico dat je drone schade veroorzaakt. Je drone kan een voetganger raken of tegen de deur van een auto vliegen. Jij als piloot van de drone wordt dan aansprakelijk gesteld. Je AVP-verzekering of zakelijke droneverzekering dekt dan de materiële en/of immateriële schade die je drone heeft veroorzaakt.

  • Materiële schade: Er wordt over materiële schade gesproken wanneer de schade in geld uit te drukken is. Dit kan zichtbare schade zijn, zoals een kapotte autodeur, maar het kan ook niet-zichtbare schade zijn. Denk bijvoorbeeld aan zorgkosten of inkomensverlies.
  • Immateriële schade: Schade die niet uit te drukken is in geld, wordt immateriële schade genoemd. Denk hierbij aan psychisch of lichamelijk letsel. Deze vergoeding voor deze schade noemen we smartengeld.
  • Hoogte van de dekking: Vooral wanneer iemand blijvende schade heeft opgelopen, kan de schadevergoeding flink oplopen. Het is belangrijk om te weten wat de maximale dekking van je aansprakelijkheidsverzekering is. Als de schade hoger ligt dan de maximale dekking, moet je de rest uit eigen zak betalen. Hoe hoger de maximale dekking, hoe hoger de premie zal zijn.

Dronecategorieën en EU dronebewijs

Drones worden meestal gevlogen in de open categorie. Dit is het open luchtruim, ook wel het ongecontroleerd luchtruim genoemd. De open categorie bestaat weer uit 3 subcategorieën: A1, A2 en A3. Het is afhankelijk van het Cx-label en/of het gewicht van je drone in welke subcategorie je mag vliegen.

Sinds 1 januari 2024 mogen drones zonder Cx-label die afgegeven zijn voor 31 januari 2023, niet meer vliegen in subcategorie A2. Je mag alleen in subcategorie A1 vliegen als je drone minder dan 250 gram weegt. Het is in A1 toegestaan om boven mensen en gebouwen te vliegen, maar niet boven een mensenmassa. Je mag maximaal 120 meter hoog vliegen.Als je drone meer dan 250 gram weegt, dan valt deze in subcategorie A3. Hier moet je minimaal 150 meter afstand van mensen en bebouwing blijven, je mag maximaal 120 meter hoog vliegen en je moet een A1-A3 certificaat hebben. Deze kun je online behalen en is in de hele EU geldig. Alle precieze regels kun je vinden op de website van de EASA.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.