Inboedelschade declareren

Een gebarsten ruit, een gevallen laptop, is het studentenhuis getroffen door brand of storm of zijn er eigendommen gestolen? Dit zijn enkele vervelende situaties waarbij een inboedelverzekering uitkomst kan bieden. Op deze manier kan een hoge rekening je bespaard blijven. Hoeveel vergoed zal worden is afhankelijk van het ongeval en de hoogte van de verzekerde som. Voor het ontvangen van een vergoeding is het in ieder geval noodzakelijk om de schade te melden.

In dit artikel lees je onder andere hoe je inboedelschade kunt declareren. Daarnaast wordt uitgelegd wat een schade-expert is en vind je onderaan enkele tips.

Hoe kan ik inboedelschade declareren?

Het is erg fijn als de schade vergoed kan worden vanuit jouw inboedelverzekering. Hiervoor is het ten eerste natuurlijk van belang dat je in het verleden een inboedelverzekering hebt afgesloten voor de desbetreffende woning.

Het is belangrijk om direct na het ontdekken foto’s te maken van de schade. Meld vervolgens zo snel mogelijk de schade bij jouw inboedelverzekeraar. Je kunt de schade bij de verzekeraar melden door een schadeformulier in te vullen. ‘Kleine’ schade kun je eenvoudig online melden op de website van de verzekeraar. Denk hierbij aan waterschade aan de parketvloer of een kapotte smartphone. Het is tevens mogelijk om een papieren versie van een schadeformulier op te vragen. Je kunt ook direct contact opnemen met de desbetreffende verzekeraar door te bellen. Dit is aan te raden wanneer de schade groter is, zoals schade door storm. Het merendeel van de inboedelverzekeraars heeft een zogenoemd ‘calamiteitennummer’ of ‘noodnummer’ voor dringende gevallen buiten openingstijden.

Het bepalen van de vergoeding

Na het melden zal de verzekeraar de schade in behandeling nemen. Houd rekening met de vraag naar een aankoopbewijs en foto’s. Om het proces te versnellen is het aan te raden om dergelijke informatie bij het melden van de schade mee te sturen. Het is per verzekeraar verschillend binnen welke termijn je uiterlijk een reactie kunt verwachten. In sommige (complexe) gevallen zal een schade-expert aan huis komen om de schade vast te stellen.

Expert aan huis

Een onafhankelijke schade-expert zal langskomen om de oorzaak en de omvang van de schade vast te stellen. Een voordeel hiervan is dat de schade over het algemeen snel wordt afgehandeld en dat je tevens gemakkelijk vragen kunt stellen. De expert zal controleren of je voldoet aan de polisvoorwaarden en op basis hiervan kan er bepaald worden wat de vergoeding zal worden. De schade-expert zal vervolgens in gesprek gaan met de inboedelverzekeraar en er zal indien nodig een herstel van de schade worden gestart. Ben je het niet eens met de declaratie en het vastgestelde schadebedrag? In dit geval kun je een klacht indienen of een tweede expert, ook wel een contra-expert genoemd, inschakelen.

Tips

  • Bij inbraak is het noodzakelijk om altijd eerst de politie in te schakelen!
  • Jouw telefoon, camera, sieraden en laptop vallen onder een inboedelverzekering als er binnenshuis iets mee gebeurt. Dit soort eigendommen heb je hoogstwaarschijnlijk echter dagelijks op zak. Waardevolle spullen kun je ook buiten verzekeren met een buitenshuisverzekering.
  • Door je polisnummer van de inboedelverzekering bij de hand te houden kun je sneller geholpen worden door de verzekeraar.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.