Duurzaamheid van zorgverzekeraars

De meeste studenten zullen zorgverzekeringen vooral vergelijken op de (aanvullende) dekking, eigen risico en natuurlijk de premie. Maar wist je dat de duurzaamheid van zorgverzekeraars ook steeds meer meespeelt bij het besluit om over te stappen? Maar wat houdt deze duurzaamheid nou precies in? En waarom is dit belangrijk? We zullen het je op deze pagina uitleggen.

Wat is duurzaamheid van zorgverzekeraars?

De zorgsector speelt een grote rol in de CO2-uitstoot, grondstofverbruik en afvalproductie in ons land. Dit kan grote gevolgen hebben voor het milieu en onze gezondheid. Elke zorgverzekeraar beschikt over geld (reserves) om te beleggen. Zorgverzekeraars investeren in duurzaamheid om actief te werken aan het verminderen van de milieu- en klimaatimpact van de zorgsector. De duurzaamheid van een zorgverzekering wordt bepaald op basis van waarin zij beleggen. Voorbeelden van duurzame beleggingen zijn:

  • Investeringen in groene energie, zoals zonne- en windenergie
  • Investeringen in projecten die afvalproductie verminderen, zoals recycling
  • Investeringen in duurzame gezondheidszorginitiatieven die gericht zijn op preventie en vermindering van ziektes, zoals vaccinatiecampagnes

Onderzoeken duurzaamheid zorgverzekeraars

VDBO en Eerlijke Geldwijzer hebben onderzoek gedaan naar de duurzaamheid van zorgverzekeraars. De onderzoeken en hun conclusies worden in het onderstaande overzicht beschreven.

Benchmark duurzaamheid zorgverzekeraars VBDO

De Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) heeft in 2023 een benchmark-onderzoek gedaan om na te gaan in hoeverre Nederlandse zorgverzekeraars ‘duurzaamheid’ betrekken in hun beleggingsbeleid.

In totaal zijn er 20 zorgverzekeraars beoordeeld. Bij de benchmark wordt per categorie een score van 0 tot 5 toegewezen. De categorieën zijn: bestuur, beleid, uitvoering en verantwoordelijkheid. De resultaten van het onderzoek waren als volgt:

Zorgverzekering Gemiddelde score
Athora Netherlands 4.5
A.S.R. 4.2
Achmea 4.2
NN Group 4.1
VGZ 3.8
CZ Groep 3.5
Menzis 3.2
Univé Groep 3.0
De Goudse Verzekeringen 2.9
DELA 2.9

Uit het onderzoek kan geconcludeerd worden dat Athora, A.S.R. en Achmea de beste resultaten behalen wat betreft duurzaamheid. Dit zijn dan ook de beste zorgverzekeraars om een duurzame zorgverzekering bij af te sluiten.

Beleidsonderzoek beleggingen zorgverzekeraars Eerlijke Geldwijzer

In het beleidsonderzoek van Eerlijke Geldwijzer is bet beleggingsbeleid per zorgverzekeraar op verschillende gebieden onderzocht: mensenrechten, klimaatverandering, dierenwelzijn, bonussen, wapens, corruptie, natuur, visserij, voeding, gezondheid, maakindustrie, mijnbouw, woningbouw en vastgoed, olie en gas, elektriciteitsproductie, bosbouw, financiële sector, belastingen, arbeidsrechten, transparantie, gendergelijkheid. Bij dit onderzoek wordt een score van 0 tot 10 gegeven.

Uit dit onderzoek is gebleken dat A.S.R., met een gemiddelde score van 89%, de meest duurzame zorgverzekeraar is. Op plek 2 staat VGZ met een gemiddelde score van 78%. Op plek 3 staat Achmea met een gemiddelde score van 75%. Via bovenstaande link kun je alle resultaten van het onderzoek bekijken en de scores van de zorgverzekeringen met elkaar vergelijken.

Eindconclusie duurzaamheidsonderzoeken zorgverzekeraars

Uit beide onderzoeken komt naar voren dat de er grote verschillen zitten tussen de scores van de verschillende zorgverzekeraars. De zorgverzekeraars Athora Netherlands, VGZ, A.S.R. en Achmea zijn het meest duurzaam aan het beleggen. Dit suggereert dat veel zorgverzekeraars duurzaamheid nog niet prioriteit geven aan duurzaamheid bij beleggen. Het is belangrijk om te benoemen dat het onderzoek aantoont dat investeren in duurzame initiatieven niet noodzakelijkerwijs ook leidt tot lagere rendementen voor zorgverzekeraars. De resultaten zijn bedoeld om zowel zorgverzekeraars als consumenten meer inzicht te geven in duurzame investeringsopties en zo bij te dragen aan positieve milieuveranderingen.

Duurzame zorgverzekering vergelijken & afsluiten

Wil je graag een duurzame zorgverzekering afsluiten? En verschillende zorgverzekeraars in één oogopslag hierop vergelijken?

Maak dan gebruik van onze eenvoudige zorgvergelijker. Om te bekijken hoe de verzekeraar op duurzaamheid scoort in beleggingen kan je op de button ‘meer infor’ klikken. Je krijgt dan direct inzicht in de duurzaamheid van de betreffende zorgverzekering.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

  • www.vbdo.nl
  • www.eerlijkegeldwijzer.nl

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Medisch advies

Onze website heeft als doel om studenten en jongeren zo goed mogelijk te informeren over verzekeringen in begrijpbare taal. Wij zijn geen zorgverlener en mogen dan ook geen medisch advies geven. Heb je een medische vraag? Leg deze dan voor aan een arts of een medisch professional. Geeft een arts andere informatie dan hetgeen je op onze website leest, luister dan altijd naar je arts.